Χανιά: Διαμαρτυρία των συγγενών των ηλικιωμένων που πέθαναν στο γηροκομείο – κολαστήριο – “Φτάνει πια η σιωπή”

Συγκέντρωση έξω από την κεντρική είσοδο της ιδιωτικής δομής φιλοξενίας στα Τσικαλαριά Χανίων, πραγματοποίησαν συγγενείς ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο γηροκομείο – κολαστήριο.

Κρατώντας αναμμένα κεριά, λουλούδια και φωτογραφίες των ηλικιωμένων που απεβίωσαν και αναρτώντας πανό ζητώντας δικαίωση για τους θανάτους και να κλείσει η δομή που εξακολουθεί να λειτουργεί, οι συγγενείς των νεκρών πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης.

Για την υπόθεση οδηγήθηκαν ενώπιον Εισαγγελέως και Ανακριτή επτά άτομα και έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, η ιδιοκτήτρια της δομής και η κόρη της, ο γενικός γιατρός – παθολόγος της δομής καθώς και ένας ψυχίατρος, ενώ έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τρείς νοσηλευτές της δομής.

«Είδα πολλούς θανάτους όσο ήμουν στη δομή ηλικιωμένων, 25-30 σίγουρα. Οι ηλικιωμένοι πέθαιναν μπροστά μου. Οι εικόνες ήταν εφιαλτικές, τους τάιζαν αποφάγια, ήταν σκελετωμένοι, με πληγές, δεμένοι στα κρεβάτια τους…», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η νοσηλεύτρια.
Στη δικογραφία, όμως, περιλαμβάνονται και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες συγγενών τροφίμων που έχασαν τη ζωή τους στο γηροκομείο.

«Δεν έτρωγε όταν την πήρα σπίτι. Στις 90 ημέρες που ήταν στην “Αγία Σκέπη” είχε χάσει 15 κιλά. Της είχαν γράψει ψυχοφάρμακα που δεν είχε πάρει ποτέ», κατέθεσε ο Δημήτρης Παρδαλάκης, γιος τρόφιμης.

intime

«Στην κηδεία της μητέρας μου, τα χέρια της ήταν μελανιασμένα, τυλιγμένα με γάζες, και στο κούτελο υπήρχε τραύμα. Μετά την εκταφή και την ιστολογική εξέταση, αποκαλύφθηκε ότι είχε χτυπήσει στο κεφάλι της και την εγκατέλειψαν», αναφέρει ο Μανώλης Χουρδάκης, γιος ηλικιωμένης.

Την περασμένη Τετάρτη συνελήφθησαν επτά εργαζόμενοι του γηροκομείου «Αγία Σκέπη», κατηγορούμενοι «για κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, πλαστογραφίας, χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβαση καθήκοντος».

Όμως, στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 29 άτομα (γιατροί, μεσίτες, συμβολαιογράφοι και υπάλληλοι της Π.Ε. Χανίων), για τα οποία έχει σχηματιστεί δικογραφία. Στους επτά συλληφθέντες περιλαμβάνονται η 69χρονη ιδιοκτήτρια και η 43χρονη κόρη της, ένας ιατρός παθολόγος της δομής, ο οποίος είχε γνωματεύσει και υπογράψει ως αιτία θανάτου σε όλα τα πιστοποιητικά την «καρδιακή ανακοπή», ο ψυχίατρος της δομής και τρεις νοσηλευτές.

Ακόμη, στη δικογραφία περιέχονται στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο πέρασαν σε πρόσωπα αλλά και στην «Αγία Σκέπη» περιουσίες και ακίνητα ηλικιωμένων που απεβίωσαν, πολλοί εκ των οποίων είχαν υπογράψει διαθήκες ευρισκόμενοι σε άνοια. «Έμπαιναν περπατώντας και έβγαιναν με τέσσερις, υπήρχε μόνο δέρμα πάνω στα κόκαλά τους», κατέθεσαν πολλοί συγγενείς ηλικιωμένων, ενώ κατά την έρευνα στα σπίτια των συνιδιοκτητών του γηροκομείου βρέθηκαν ακόμη και βέρες…

enikos/ photo intime

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί