Χανιά: “Aστρομονοπάτι” για τους λάτρεις της περιπέτειας και ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο για τα παιδιά

Συνεχίζονται οι δράσεις στο δήμο Χανίων που έχουν ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της ενδοχώρας αλλά και των εναλλακτικών εμπειριών που μπορούν να βιώσουν ντόπιοι και επισκέπτες στο νομό

Έπειτα από την εξαιρετικά επιτυχή, όπως την χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή, διοργάνωση του 2ο Φεστιβάλ Εναλλακτικού Τουρισμού και Εμπειριών – 260Kmemories, ο Δήμος Χανίων διοργανώνει το αστρομονοπάτι του Δήμου, όπου «υποδέχεται» ξανά λάτρεις της περιπέτειας, σε μια ξεχωριστή διαδρομή πεζοπορίας και αστροπαρατήρησης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 στις 16:30, με αφετηρία την πλατεία Δρακώνας Κεραμιών. Το αστρομονοπάτι, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε την προηγούμενη χρονιά από τον Δήμο Χανίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, βρίσκεται στην περιοχή της Δρακώνας Κεραμιών Χανίων και είναι μια βατή, κυκλική περιπατητική διαδρομή σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.

Η διαδρομή περιλαμβάνει τέσσερα σημεία – στάσεις αστροπαρατήρησης, αστροχάρτες και πληροφορίες στα ε λληνικά και τα αγγλικά, για να γίνεται πιο εύκολος ο εντοπισμός των μεγάλων αστερισμών, όπως αυτών της Μικρής και της Μεγάλης ‘Αρκτου, της Κασσιόπης και του Δράκοντος. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή διαδρομή, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της δράσης, όπου ο επισκέπτης με τον απαραίτητο εξοπλισμό που μπορεί να προμηθευτεί από το σημείο εκκίνησης, έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τον έναστρο ουρανό αλλά και να φωτογραφίσει τους αστερισμούς, σε μια περιοχή με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά φωτορύπανσης.

Ρέθυμνο

Στο μεταξύ, την εμπειρία ενός νοερού συναρπαστικού ταξιδιού στο χρόνο, μοιράστηκαν τα παιδιά του ΚΔΑΠ «Νέος Παιδικός Κόσμος» του Δήμου Ρεθύμνης, σε επίσκεψή τους στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου στο πλαίσιο της θεματικής «Παιδί και Μουσείο». Οι μικροί φιλοξενούμενοι του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δ.Ρ. ξεναγήθηκαν στο Παλαιοντολογικό Μουσείο κι ενημερώθηκαν για τις συλλογές του, από τον επιμελητή του Μουσείου Βασίλη Σιμιτζή και τη γεωλόγο Τζανουδάκη Αναστασία, περιηγήθηκαν στο χώρο και γνώρισαν ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής πορείας της Κρήτης καθώς και των γεωλογικών και παλαιοντολογικών μεταβολών που υπέστη σε βάθος χρόνου 300 εκατομμυρίων ετών.

Η επαφή τους με τις συλλογές των απολιθωμάτων αλλά και των ευρημάτων των διάφορων ενδημικών θηλαστικών όπως οι κρητικοί νάνοι ελέφαντες, οι νάνοι ιπποπόταμοι και τα πολύμορφα κρητικά ελάφια, ήταν ενθουσιώδης, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Δρ ‘Αννα Ελευθεριάδου – Γκίκα η οποία ευχαρίστησε τους ανθρώπους του μουσείου που δέχτηκαν εκτός ωραρίου τα παιδιά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί