Χαμός στη Βούλη! Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ακυρωθεί η ψηφοφορία για τον Παπαγγελόπουλο;

Να προσβάλλει την διαδικασία της εις βάρος του έρευνας και την ψηφοφορία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου του επιχειρεί ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προβάλλοντας δικονομικά επιχειρήματα.

Στο σχέδιο έσπευσε να μετέχει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η εκλογική διαδικασία που διεξάγεται στην Ολομέλεια είναι άκυρη.

Την ώρα που πέντε ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί και ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής έχουν αποκαλύψει επωνύμως στην προανακριτική επιτροπή τις παρεμβάσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού στο έργο της Δικαιοσύνης, ο κ. Παπαγγελόπουλος και η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν πως αναζητούν σχέδιο απόδρασης μέσω της ακύρωσης των διαδικασιών και όχι της αποδόμησης των ανατριχιαστικών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ πριν απο λίγα χρόνια υποστήριζε πως «κραυγάζουν ενοχή» όσοι επιχειρούν να εκτρέψουν τις έρευνες θέτοντας διαδικαστικά θέματα όπως αυτό της παραγραφής.

Αιτία για την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ – Παπαγγελόπουλου αποτελεί το λάθος του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη ο οποίος έριξε το ψηφοδέλτιο χωρίς πρώτα να το κλείσει σε φάκελο. Αμέσως παρατηρήθηκε από την εφορευτική επιτροπή κλήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής και on camera άνοιξε η κάλπη προκειμένου να διορθωθεί η αστοχία.

Ειδικότερα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει μέσω των συνηγόρων του ότι τα ψηφοδέλτια που μοιράστηκαν στους βουλευτές προκειμένου να τοποθετηθούν εάν είναι υπέρ ή κατά της προσθήκης νέων κακουργημάτων έχουν συνταχθεί παράνομα.

Είχαν προηγηθεί άλλες παρεμβάσεις που ήγειραν αντίστοιχους διαδικαστικούς προβληματισμούς και υποστήριζαν μεταξύ άλλων πως η σύνθεση της προανακριτικής είναι παράνομη και πως το περιεχόμενο της νέας συμπληρωματικής πρότασης για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου παραβιάζει την αρχή της μυστικότητας της προανάκρισης. Οι συγκεκριμένες ενέργειες δείχνουν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος θα θέσει σε ένα από τα επόμενα στάδια ζήτημα ακυρότητας της δίωξής του για καθαρά διαδικαστικούς λόγους.

Την συγκεκριμένη δικονομική τακτική φαίνεται να υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ αν και πριν από λίγα χρόνια υποστήριζε πως «κραυγάζουν ενοχή» όσοι επιχειρούν να εκτρέψουν τις έρευνες θέτοντας διαδικαστικά θέματα όπως αυτό της παραγραφής .

Τι αναφέρουν οι συνήγοροί του

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαγγελόπουλος σε νέα παρέμβαση μέσω των συνηγόρων του Δημήτρη και Λυδίας Τσοβόλα, επισημαίνει αναφορικά με την ψηφοφορία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης».

Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.

Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.

Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ).

Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική»

ΣΥΡΙΖΑ: να ακυρωθεί η ψηφοφορία

Παράλληλα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα επισημαίνει:

“Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η απουσία της Αντιπολίτευσης από την διαδικασία της σημερινής ψηφοφορίας δεν σημαίνει ότι δεν ελέγχεται και δεν εποπτεύεται από τον ελληνικό λαό. Η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοσή της, με εικόνα και ήχο από το Κανάλι της Βουλής αυτό τον σκοπό έχει και σήμερα συνέβαλε καθοριστικά στο να εντοπιστεί η λαθροχειρία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, η οποία μάλιστα συνετελέσθη ενώπιον σας!

Βασικός κανόνας της εκλογικής διαδικασίας, για την ανάδειξη σωματείων – πόσω δε μάλλον στην εκλογική διαδικασία που διεξάγεται εντός του Ναού της Δημοκρατίας, της Βουλής των Ελλήνων- είναι ότι η κάλπη σφραγίζεται πριν από την έναρξη της Ψηφοφορίας και ανοίγει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της Ψηφοφορίας, προκειμένου να αρχίσει η αποσφράγιση των φακέλων, ο διαχωρισμός των ψηφοδελτίων σε έγκυρα, άκυρα και λευκά και η καταμέτρηση των έγκυρων ψήφων.

Η κάλπη, επ’ ουδενί, δεν μπορεί να αποσφραγισθεί πριν το τέλος της ψηφοφορίας . Αν αυτό συμβεί, για οποιονδήποτε λόγο, τότε η εκλογική διαδικασία δεν είναι έγκυρη. Αυτό το γνωρίζουν ακόμη και ασκούμενοι δικηγόροι που συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, πόσο μάλλον ο Πρόεδρος της Βουλής που είναι έμπειρος νομικός, αλλά και ο πρόεδρος της Εφορευτικής , επίσης Δικηγόρος Παρά Αρείω Πάγω.

Κύριε Πρόεδρε,

Ενώπιόν σας, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής και Αντιπρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, κ. Υψηλάντης άνοιξε την κάλπη, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία ψηφοφορίας και αφαίρεσε ψηφοδέλτιο.

Είχε μόλις προηγηθεί, όπως έχει καταγραφεί στο βίντεο, η ψηφοφορία από τον βουλευτή της ΝΔ, Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στο βίντεο, έριξε στην κάλπη ψηφοδέλτιο άνευ φακέλου. Στο βίντεο έχει καταγραφεί η έκδηλη αναστάτωση από το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο θα ληφθεί ως άκυρο στην καταμέτρηση και η προσπάθεια να «διορθωθεί το λάθος».

Τους διαλόγους μεταξύ των μελών της Εφορευτικής τους γνωρίζετε, καθώς ήσασταν παρών όταν εκτυλίχθηκε το γεγονός, εξάλλου είναι ξεκάθαρα καταγεγραμμένοι στο βίντεο. Από όλο αυτό που συνετελέσθη ενώπιον σας έχουν συγκλονιστεί όλοι όσοι το παρακολούθησαν ζωντανά, εκτός από όσους συμμετείχαν ή ήταν παρόντες σε αυτό το κοινοβουλευτικό έγκλημα.

Είναι αφοπλιστική η φράση του μέλους της Εφορευτικής Επιτροπής και βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργου Αρβανιτίδη: «δεν θα το καταλάβουν». Όπως επίσης και η φράση του παρόντος εκείνη την στιγμή, βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου: «δεν βγήκε φωτογραφία ότι ψήφισε».

Δυστυχώς, η παρουσία σας δεν απέτρεψε τα μέλη της Εφορευτικής να συνεχίσουν την –άκυρη-πλέον εκλογική διαδικασία σα να μην συμβαίνει τίποτα.

Ως εκ τούτων, η εκλογική διαδικασία είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Σας ζητούμε να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου και των δημοκρατικών διαδικασιών, έστω και τώρα.

Με τιμή

Όλγα Γεροβασίλη”

Απο την άλλη πλευρα κύκλοι της ΝΔ εξηγούν πως η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε ότι ο πλέον ενδεδειγμένος και ασφαλής νομικός τρόπος ήταν να ανοίξει εκείνη την στιγμή η κάλπη, παρουσία όλων, να αφαιρεθεί το ψηφοδέλτιο, ο βουλευτής να το τοποθετήσει εντός του φακέλου και να απανατοποθετηθεί στην κάλπη.

(protothema – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί