Μέτρα για την οπαδική βία: Προσωρινή αναστολή ΟΛΩΝ των συνδέσμων οπαδών και ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ φιλάθλων – ΒΙΝΤΕΟ

Έγιναν γνωστές οι πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, από την Κυβέρνηση. Τι ανακοινώθηκε.


Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας βρέθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για να ανακοινώσουν τα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας.

Ανακοινώσεις Θεοδωρικάκου

1) Ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών θα σφραγίζονται


2) Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.

3) Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.


4) Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.


Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

Παράλληλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αποκάλυψε πως η Αστυνομία μέχρι χθες πραγματοποίησε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν σε όλη τη χώρα και έγιναν 17 συλλήψεις.Προχθές επίσης, συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα.

Προσωρινή αναστολή των Λεσχών Φιλάθλων

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης έκλεισε τις ανακοινώσεις για τα μέτρα και ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των Λεσχών Φιλάθλων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022. Θα γίνεται ανάκληση της άδειας σε μία Λέσχη, αν υπάρχει ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο μέλη της.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός ψηφιακού μητρώου φιλάθλων, προκειμένου να παταχθεί η «ανωνυμία» και να γίνεται ταχύτερη ταυτοποίηση σε περίπτωση επεισοδίων.

Eιδικότερα:

-Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων ως 31/07/2022. Σήμερα έχουμε 12 λέσχες και 222 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Μεταβατική περίοδος ως τότε. 

-ΠΑΕ-ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν έως μια λέσχη. Έδρα στην ίδια διεύθυνση με το ερασιτεχνικό σωματείο της ΠΑΕ/ ΚΑΕ. Υποχρέωση ΠΑΕ/ ΚΑΕ να αναρτά στην ιστοσελίδα του τα στοιχεία της λ΄σχεης φιλάθλων. 

Πλημμελής εποπτεία: διοικητικά πρόστιμα και ποινές διοεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές. 

Νόμιμο παράρτημα λέσχης: Τουλάχιστον 50 άτομα με λευκό ποινικό μητρώο. Ανακαλείται άδεια λειτουργίας εφόσον ασκηθεί δίωξη σε τουλάχιστον 2 μέλη της λέσχης ή του παραρτήματος εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη σε τουλάχιστον 2 άτομα για αδικήματα αθλητικής βίας, παράβαση περί ναρκωτικών ή όπλων και για ανθρωποκτονία από πρόθεση. 

-Ψηφιακό μητρώο λεσχών φιλάθλων, το οποίο θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι με ευθύνη των υπευθύνων της λέσχης. 

-Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των γηπέδων όπου συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι οπαδοί. Το μέτρ ισχύει άμεσα, και για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. 

-ΠΑΕ/ ΚΑΕ θα δίνουν εισιτήρια διαρκείας στους οργανωμένους οπαδούς και μόνο στους νόμιμους. 

 

Aνακοινώσεις Τσιάρα

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το μέγιστο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας:
(α) Για κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, είσοδο σε αγωνιστικούς χώρους  – όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη – θα προβλέπεται ποινή από 5 μήνες έως 5 έτη.

(β) Όπου προβλέπεται ποινή φυλάκισης 1 έτος θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 5 μήνες έως 5 έτη.

(γ) Για το αδίκημα υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.

¨Ερχονται σημαντικές αλλαγές στην απόλυση υπό όρο.
Έρχεται ιδιώνυμο για όσους καλυμμένο το πρόσωπό τους.
Θα απαγορεύεται πλέον η αναστολή των ποινών.
Οι υποθέσεις οπαδικής βίας δικάζονται κατά προτεραιότητα . Σε περίπτωση αναστολής εκδίκασης θα επιβάλλονται περιοριστικοί όροι(ΦΩΤΟ:intime)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί