Αύριο η γιορτή του πατέρα- Πως καθιερώθηκε

Αύριο είναι η γιορτή του πατέρα. Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Στη χώρα μας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας. Πώς καθιερώθηκε […]

Αύριο είναι η γιορτή του πατέρα.

Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Στη χώρα μας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.

Πώς καθιερώθηκε

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908.

Τη διοργάνωσε η Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), για να γιορτάσει τους 210 νεκρούς πατέρες που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.

Η Κλέιτον ίσως να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της ημέρας της μητέρας που έγινε την ίδια χρονιά, λίγα μίλια μακριά και διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του πατέρας της που είχε πεθάνει πρόσφατα για να διεξαχθεί η εορτή.

Επίσημη καθιέρωση όμως έλαβε η γιορτή το 1972, όταν ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί