Αυγενάκης: Συμφωνία για εξαγωγές 10 ελληνικών φρούτων στην Κίνα – Τι θα γίνει με γάλα και μέλι

Αυγενάκης: Συμφωνία για εξαγωγές 10 ελληνικών φρούτων στην Κίνα - Τι θα γίνει με γάλα και μέλι

Τη βούληση των δυο πλευρών για την επίλυση την ζητημάτων που θα επιτρέψει σε μια σειρά ελληνικών γεωργικών προϊόντων να εξαχθούν στην αγορά της Κίνας υπογράμμισαν κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, Zhao Zenglian.

Οι εξαγωγές αυτές αφορούν σε προϊόντα όπως κεράσια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα εσπεριδοειδή, σταφύλια, φράουλες και μήλα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφούν δύο πρωτοκόλλα συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα των αλιευμάτων, τα οποία θα αφορούν τα αλιεύματα αλιείας και για τα εκτρεφόμενα αλιεύματα.

Με αυτή την ενέργεια θα καταστεί δυνατή η εξαγωγή από τη χώρα μας, όλων των άγριων αλιευμάτων και των προϊόντων τους ελληνικής παραγωγής.

Κατά τη συνάντηση των δυο πλευρών αναλύθηκαν οι χρόνιες εκκρεμότητες που κρατούσαν στάσιμη την εξαγωγή ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων και μελιού αλλά και τα ζητήματα που είχαν δημιουργηθεί μετά την απαγόρευση εισαγωγών από Κίνα δερμάτων αιγοπροβάτων (το 2023), βοοειδών (το 2016) και χοιρινών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η κινέζικη πλευρά ζήτησε από τον Έλληνα Υπουργό να υπάρχουν εντατικές ανταλλαγές επισκέψεων και συνεργασιών μεταξύ στελεχών των δύο υπουργείων και εκπροσώπων θεσμικών παραγωγικών φορέων του πρωτογενούς τομέα, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον κ. Αυγενάκη.

Ο Κινέζος Υφυπουργός δεσμεύτηκε, ότι σύντομα θα υπάρξει Επιτροπή Κινέζων Εμπειρογνωμόνων που θα επισκεφτούν αγροτικές μονάδες και κτηνιατρικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, θα συνομιλήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και θα διευκρινιστούν θέματα που αφορούν την διατροφικά ασφαλή εισαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί