Πρόκειται για τους υποτρόφους του Προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ που φέτος συμπλήρωσε 30 χρόνια μαθημάτων.
Οι αριστούχοι σπουδαστές των πανεπιστημίων της παρευξείνιας περιοχής παρακολούθησαν εξ αποστάσεως εντατικά μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο Σχολείο Νέας Ελληνικής (ΣΝΕΓ) του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος, από τις 24 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2024, ενώ παράλληλα, γνώρισαν τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς ο ολοκληρωμένος κύκλος μαθημάτων του ΣΝΕΓ, εκτός από τα μαθήματα γλώσσας, περιελάμβανε ακαδημαϊκές διαλέξεις, εικονικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Μακεδονία.
Σε διαδικτυακή συνάντηση που είχαν με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος «Ιάσων», Χαράλαμπο Φείδα παρουσίασαν, μιλώντας ελληνικά, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τα οποία προέρχονται και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισαν.
«Σήμερα το ΑΠΘ στηρίζει τις Ελληνικές σπουδές σε 16 Πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Περιοχής. Παράλληλα με την ίδρυση ή την ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών, το ΑΠΘ συμβάλλει στη σύσταση ή τον εμπλουτισμό Βιβλιοθηκών Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ελληνικών Σπουδών, παρέχει ένα δίκτυο υποτροφιών για διδάσκοντες και διδασκομένους, διεξάγει εκπαιδευτικά σεμινάρια, μεταφραστικά εργαστήρια και παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη, προσαρμοσμένη στη φυσιογνωμία του κάθε Τμήματος», ανέφερε ο κ. Φείδας.
«Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που σήμερα ο “ΙΑΣΩΝ” γίνεται 30 ετών. Το 1994, δυο φωτισμένοι καθηγητές του ΑΠΘ, ο Γιάννης Καζάζης και η Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού, οραματίστηκαν, σχεδίασαν και άρχισαν να υλοποιούν το όραμά τους που το έδωσαν το όνομα “ΙΑΣΩΝ”. Η επιλογή του ονόματος κάθε άλλο και τυχαία είναι, καθώς με αυτόν τον τρόπο σκέφτηκαν να επιστρέψουν “το χρυσόμαλλο δέρας” – σε μορφή Ελληνικής γλώσσας, στην πανάρχαια κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού, τον Εύξεινο Πόντο», σημείωσε ο επικεφαλής του Προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» Δρ. Δημήτρης Φωτιάδης,
Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα «Ιάσων» έχει προσφέρει την ευκαιρία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε περισσότερους από 1.035 φοιτητές, από 16 Πανεπιστήμια χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ν. Κεραμέως: Περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις μισθών στις αρχές του 2026
- Ο Ζελένσκι έβαλε τα… στρατιωτικά του και πήγε στο μέτωπο, vid
- Προειδοποίηση οδοντιάτρων για παραπλανητικές διαφημίσεις
- Ο απόκοσμος «ανεμοστρόβιλος» που εθεάθη στον Ήλιο, vid
- Ο συνθέτης Μαξ Ρίχτερ χρησιμοποίησε όργανα της ελισαβετιανής εποχής για τη μουσική της ταινίας «Hamnet»
- Η Λάρνακα ορίζεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2030
- ΕΚΤ: Έρχονται νέα «αντίστροφα στρες τεστ» στις τράπεζες για τους γεωπολιτικούς κινδύνους
- Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ: Αστυνομικός σώζει τη ζωή βρέφους στο δρόμο
- Κρήτη: Σύλληψη 45χρονου για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και εργασιακή εκμετάλλευση
- ΑΣΕΠ: Προσωρινά αποτελέσματα για 2.217 θέσεις σε φορείς του Δημοσίου (8Κ/2024)









