• Αρχική
  • Άρθρα
  • Απόγνωση στην εστίαση: Κόβουν το ρεύμα σε καταστήματα που είναι κλειστά με κυβερνητική εντολή

Απόγνωση στην εστίαση: Κόβουν το ρεύμα σε καταστήματα που είναι κλειστά με κυβερνητική εντολή

Τι αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι επιχειρηματίες της εστίασης


Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της εστίασης. Δε φτάνει η οικονομική καταστροφή και ο κίνδυνος να κλείσουν τα μαγαζιά τους λόγω της παρατεταμένης καραντίνας, αλλά ανησυχούν πλέον, πως ακόμα και όταν αρθούν τα μέτρα, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, αφού θα αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις πάγιες δαπάνες που όλο και αυξάνονται.

Μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους η Ενωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με την οποία ζητεί την παρέμβασή του προς τη ΔΕΗ και τις άλλες εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να σταματήσουν οι διακοπές ηλεκτροδότησης στις κλειστές με κυβερνητική εντολή επιχειρήσεις.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι: «Οι καταγγελίες που λαμβάνει το Σωματείο μας καθημερινά από επιχειρηματίες εστίασης, για διακοπή ηλεκτροδότησης των καταστημάτων τους μέσα στην περίοδο της πανδημίας, είναι πολλές» και μάλιστα το γεγονός επιβεβαιώνουν και πηγές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, αφού κι εκείνο έχει γίνει επίσης αποδέκτης επιστολών συλλόγων για το ίδιο ζήτημα.


Η ανησυχία των επιχειρηματιών εντείνεται αφού όπως τονίζουν «αν και όταν ανοίξουν τα  καταστήματά μας, οι συνθήκες εργασίας μας, τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν,  αλλά και η καταναλωτική δυνατότητα των πελατών μας, θα συνεχίσουν να  επηρεάζουν αρνητικά την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση» δεδομένου ότι η εστίαση είναι από τους κλάδους που πλήττεται ιδιαίτερα. “Τα χρέη έχουν ήδη αρχίσει να συσσωρεύονται και μια απλή αναστολή πληρωμών δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να βοηθήσει πραγματικά τις επιχειρήσεις να αντέξουν άλλη μία οικονομική κρίση. Οι άνθρωποι της εστίασης θυσιάζονται για την επιβίωσή τους”.

Το αίτημα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος είναι να εξετάσει προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης, όπως:

  • Να σταματήσει ο ΔΕΔΔΗΕ και όλες οι εταιρείες παροχής ενέργειας, τις διακοπές ηλεκτροδότησης και τις απενεργοποιήσεις των μετρητών από τα καταστήματα εστίασης μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
  • Ιδιαίτερους διακανονισμούς οφειλόμενων λογαριασμών μόνο για τα καταστήματα εστίασης, από όλες τις εταιρείες παροχής ενέργειας.
  • Αφαίρεση των Δημοτικών Τελών από όλους τους λογαριασμούς και από όλες τις εταιρείες παροχής ενέργειας, για το χρονικό διάστημα που παραμένουν κλειστά τα καταστήματα εστίασης με κυβερνητική εντολή.

Οι επιχειρηματίες υποστηρίζει ότι το μέτρο που εξαγγέλθηκε για το νέο καθεστώς στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών, δε θα βοηθήσει ιδιαίτερα εάν δεν επανέλθει η ηλεκτροδότηση στα καταστήματα. Το μέτρο αυτό αφορά την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα.

Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση, και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο.

με πληροφορίες από ethnos / photo eurokinissi

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.