Απάτη 1 εκατ. ευρώ σε Ελληνικό πανεπιστήμιο με ερευνητές «φαντάσματα» αποκάλυψε ο OLAF

Μία απάτη με ελληνικό άρωμα αποκάλυψε ο OLAF της Κομισιόν. Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης της Απάτης αναφέρει ότι η απάτη αφορά Έλληνα επιστήμονα και δίκτυο διεθνών ερευνητών και επιχορήγηση περίπου 1,1 εκατ. Ευρώ από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERCEA) σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον OLAF, τα χρήματα […]

Μία απάτη με ελληνικό άρωμα αποκάλυψε ο OLAF της Κομισιόν.

Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης της Απάτης αναφέρει ότι η απάτη αφορά Έλληνα επιστήμονα και δίκτυο διεθνών ερευνητών και επιχορήγηση περίπου 1,1 εκατ. Ευρώ από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERCEA) σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον OLAF, τα χρήματα προορίζονταν για τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού έργου που διευθύνεται από έναν πολλά υποσχόμενο νεαρό επιστήμονα, του οποίου ο πατέρας εργαζόταν στο Ελληνικό πανεπιστήμιο. Το έργο υποτίθεται ότι περιλάμβανε ένα δίκτυο περισσότερων από 40 ερευνητών από όλο τον κόσμο υπό την ηγεσία του Έλληνα επιστήμονα.

Ο OLAF υποπτεύθηκε την απάτη για πρώτη φορά όταν ανακάλυψε πώς πληρώνονταν οι διεθνείς ερευνητές. Οι επιταγές εκδόθηκαν στο όνομα μεμονωμένων ερευνητών, αλλά στη συνέχεια κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε πολλούς δικαιούχους. Οι υποψίες αυξήθηκαν όταν προέκυψε ότι οι επιταγές κατατέθηκαν προσωπικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς από τον επικεφαλής επιστήμονα.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα του OLAF αποφάσισε να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο στο πανεπιστήμιο. Παρά τις προσπάθειες του επικεφαλής ερευνητή να παρεμποδίσει την έρευνα και με τη βοήθεια των ελληνικών Αρχών που παρείχαν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τις ψηφιακές έρευνες, ο OLAF μπόρεσε να συγκεντρώσει τα στοιχεία πίσω από την απάτη.

Βρέθηκαν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία έδειξαν ότι ο κύριος επιστήμονας είχε δημιουργήσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται για να «πληρώσει» τους διεθνείς ερευνητές και κατέστησε τον εαυτό του δικαιούχο των λογαριασμών για να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα.

Ο OLAF ακολούθησε τα οικονομικά ίχνη και κατάφερε να αποδείξει ότι τα μεγάλα ποσά είτε αναλήφθηκαν σε μετρητά από τον επιστήμονα είτε μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό λογαριασμό του. Ορισμένοι από τους ερευνητές που λέγεται ότι συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο ήρθαν σε επαφή με τον OLAF.

Κανένας από αυτούς δεν γνώριζε ότι το όνομά τους ήταν συνδεδεμένο με το έργο ή είχε γνώση των τραπεζικών λογαριασμών που είχαν ανοίξει στο όνομά τους ή για τυχόν πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά.

Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Ville Itälä δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη έρευνα καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόσβασης σε τραπεζικά αρχεία προκειμένου να καταπολεμηθούν οι απάτες. Το τεράστιο μέγεθος και το εύρος του δικτύου των ερευνητών που φέρεται να εμπλέκονται σε αυτό το έργο αποτέλεσαν πραγματική πρόκληση για τους ερευνητές του OLAF.

Η ικανότητά τους να αποκτήσουν πρόσβαση και να επαληθεύσουν λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί για να “πληρώνουν” ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο ήταν ζωτικής σημασίας στοιχείο για να φτάσουν στο τέλος αυτής της προσπάθειας απάτης επί του προϋπολογισμού της ΕΕ – και αυτό θα μπορούσε να είχε σημαντικές επιζήμιες επιπτώσεις στη φήμη των ερευνητών των οποίων τα ονόματα έτυχαν εκμετάλλευσης ως μέρος της απόπειρας απάτης».

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Δείτε την μελέτη του OLAF εδώ

newsbeast.gr / photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί