• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων – Πως επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων – Πως επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ

Αν και απομένουν 10 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων περίπου 700.000 δηλώσεις παραμένουν εκτός συστήματος.

Αν και απομένουν 10 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων περίπου 700.000 δηλώσεις παραμένουν εκτός συστήματος. Αυτό που δεν γνωρίζουν όσοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση είναι πως η ολιγωρία τους πιθανότατα να επηρεάσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν από να πληρώσουν από την εφορία. 

Η ΑΑΔΕ θα τρέξει τη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων με τις φορολογικές δηλώσεις που θα έχουν υποβληθεί έως τις 28 Αυγούστου προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή.

Στη βάση αυτή, πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν στα μέσα Σεπτεμβρίου στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο Taxis το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Πέρσι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έβγαλαν συνολικό φόρο 2,539 δισ. ευρώ για 7.359.185 φορολογουμένους. Για τα νομικά πρόσωπα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έβγαλε φόρο 465 εκατ. ευρώ και για τα φυσικά πρόσωπα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έβγαλε φόρο 2,07 δισ. ευρώ. Αυτά τα ποσά δεν θα πρέπει να αναμένονται και εφέτος.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019 , εκτός από 280.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν εισπράξει ή συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια θα πληρώσουν εφέτος μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

Αυτό διότι το 30% των «κουρεμένων» ενοικίων θα συμψηφιστεί με τον φόρο που προκύπτει για τα ακίνητά τους περιορίζοντας την τελική επιβάρυνση.

Υπολογίζεται ότι και φέτος πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο, ενώ για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού ενώ θα ισχύσουν οι ίδιες μειώσεις με πέρυσι.

Όπως προαναφέρθηκε, απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Να σημειωθεί πως η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.


cnn/photo eurokinissi

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.