Η έκδοση του χάρτη θα διαρκέσει για όλη την αντιπυρική περίοδο (1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) και όπως επισημαίνεται από την Πολιτική Προστασία, «αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην προληπτική οργάνωση, τον καλύτερο συντονισμό και την ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το «Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών “ΙΟΛΑΟΣ 2” (5η έκδοση)».
Υπενθυμίζεται ότι το Γενικό Σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ 2», καθορίζει αναλυτικά τις αρμοδιότητες, τις υποχρεώσεις και τις ενέργειες κάθε εμπλεκόμενου φορέα, (περιφέρειες, δήμοι, αποκεντρωμένες διοικήσεις, υπουργεία, ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφάλειας, οργανισμοί, κλ.π.). Κύριος στόχος της έκδοσης του Χάρτη είναι η ενημέρωση των συγκεκριμένων φορέων, που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, για τις περιοχές στις οποίες κατά το επόμενο 24ωρο είναι μεγάλη η επικινδυνότητα, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας και να αντιμετωπίσουν άμεσα και από κοινού τυχόν ενάρξεις δασικών πυρκαγιών.
Παράλληλα, ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς αποσκοπεί στη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.
Ο Χάρτης εκδίδεται καθημερινά, ισχύει για την επόμενη ημέρα από την έκδοσή του και σε αυτόν προβλέπονται πέντε κατηγορίες κινδύνου:
- Κατηγορία κινδύνου 1 / Πράσινο – Χαμηλή
- Κατηγορία κινδύνου 2 / Μπλε – Μέση
- Κατηγορία κινδύνου 3 / Κίτρινο – Υψηλή
- Κατηγορία κινδύνου 4 / Πορτοκαλί – Πολύ υψηλή
- Κατηγορία κινδύνου 5 / Κόκκινο – Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ
Οι διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου απαιτούν και αντίστοιχη κλιμάκωση ετοιμότητας και λήψη μέτρων από όλους τους εμπλεκομένους φορείς στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, κατά το μέρος που τους αφορά και εμπλέκονται.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος Χάρτης, που εκδόθηκε σήμερα, αφορά στην αυριανή, πρώτη μέρα της αντιπυρικής περιόδου. Σύμφωνα με το Χάρτη, αύριο ο βαθμός επικινδυνότητας έναρξης πυρκαγιάς είναι χαμηλός, κατηγορίας «1» (πράσινο).
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΕΚΠΑ για σεισμό στην Εύβοια: Δεν υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα στην περιοχή – Συνεχείς μετασεισμοί
- Αμετακίνητο το Ισραήλ σε αυτά που θέλει! Τι συνέβη για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία του Κατάρ
- Ο Μακρόν διόρισε νέο πρωθυπουργό – Αυτός είναι
- Ποιος είναι ο Χαλίλ αλ Χάγια, ο ηγέτης της Χαμάς, που μπήκε στο στόχαστρο του Ισραήλ
- Το “Κύμα” του Σεπτεμβρίου: Έτοιμοι για μια νέα δουλειά; Να γιατί είναι πιο πιθανό να προσληφθείτε τώρα
- Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης
- “Knives Out 3”: Ο Daniel Craig επιστρέφει ως Benoit Blanc με την πιο επικίνδυνη και σκοτεινή υπόθεση, vid
- Ντόχα: Πέντε οι νεκροί, όχι από την ηγεσία της Χαμάς, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ
- Ν. Παπανδρέου στην Ευρωβουλή: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πατριωτική πράξη
- Νέα σημαντική κίνηση των Ρώσων την ώρα που επικρατεί αναβρασμός στην Μέση Ανατολή!