Αυτό υπογράμμισε σε δήλωσή του για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Αναλυτικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Η μείωση των φορολογικών συντελεστών -και ο μηδενισμός τους για κάποιες κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας- είναι σίγουρα μία θετική κίνηση καθώς πρόκειται για ένα αίτημα όλης της κοινωνίας. Ξεκάθαρα λοιπόν χαιρετίζω τη φορολογική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.
Όμως από την άλλη δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η παρέμβαση θα αποτελέσει μία πειστική απάντηση στην ακρίβεια, η οποία συνεχίζει να “καλπάζει”. Γιατί σημασία δεν έχει μόνο ο ονομαστικός μισθός ή το εισόδημα ενός πολίτη αλλά η αγοραστική του δυνατότητα.
Ένα μεγάλο θέμα λοιπόν είναι σίγουρα η ενίσχυση των εισοδημάτων, ένα άλλο όμως πρέπει να είναι και η συγκράτηση των τιμών στα ράφια. Και σε αυτό τη λύση θα μπορούσε να δώσει η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, κάτι που η κυβέρνηση αρνήθηκε να εφαρμόσει παρά τις προτάσεις παραγόντων της αγοράς. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι και να προχωρούσε σε αυτή τη μείωση, οι τελικοί καταναλωτές δεν θα έβλεπαν τη διαφορά. ‘Αρα με αυτό το σκεπτικό μπορούμε να υποθέσουμε ότι ούτε οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών- για τους οποίους ανακοινώθηκε μείωση του ΦΠΑ κατά 30%- θα δουν χαμηλότερες τιμές. Μήπως η ίδια η κυβέρνηση ακυρώνει τη δική της πολιτική; Τι ισχύει τελικά; Θα ωφεληθούν αυτοί οι άνθρωποι ή όχι;
Παραμένοντας στο πεδίο της φορολογίας δεν ακούσαμε το παραμικρό για βελτιώσεις στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, μέσω του αυθαίρετου υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος. Αλλά ούτε και για την κατάργηση μνημονιακών βαρών όπως η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα. Γενικότερα, πέρα από την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις, δεν ανακοινώθηκαν μέτρα που θα στοχεύουν στην τόνωση της επιχειρηματικότητας που έχει ανάγκη η χώρα. Ούτε και κάποιες παρεμβάσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.
Πέρα λοιπόν από τις οπωσδήποτε θετικές παρεμβάσεις σε κάποιους τομείς, εκτιμώ ότι δεν ικανοποιήθηκαν βασικά αιτήματα των ανθρώπων της αγοράς. Και αν οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα, αυτό αντανακλάται σε όλη την οικονομία».
ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:Pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καλαφάτης: Από τα μέτρα, έμμεσα, ωφελείται και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
- Αυτό κι αν είναι νέο: Ο Ομπάμα κέρδισε το τρίτο του βραβείο “Emmy” Καλύτερου Αφηγητή
- Διαδικτυακό δωρεάν σεμινάριο του ΕΕΑ στις 15/9: Πώς να αναδείξετε βιτρίνα, κατάστημα και προϊόντα
- Θλίψη σε όλη την Κρήτη: Νεκρός 17χρονος που οδηγούσε φορτηγό σε τροχαίο στον ΒΟΑΚ
- Προ εκπλήξεως οι αρχαιολόγοι στην Αλβανία: Ανακάλυψαν ρωμαϊκό τάφο του 3ου αιώνα μ.Χ. με επιγραφές στα ελληνικά
- Χατζηδάκης: «Η πολιτική της κυβέρνησης στο εξής, θα είναι ολοένα και περισσότερο κοινωνική»
- Το ρόβερ της NASA εντόπισε μια «χελώνα» στον Άρη – Δείτε την παράξενη εικόνα
- Κοσμογονικές εξελίξεις! Τι ζήτησε η Κίνα από τους BRICS με αφορμή τον Τραμπ!
- Θάσος: Συνελήφθη Γερμανός καταζητούμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα της πατρίδας του
- Από νομίσματα και εικόνες έως Ευαγγέλια του 18ου αιώνα – Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης στα Καλάβρυτα