• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ανασχηματισμός! Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι αλλάζουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανασχηματισμός! Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι αλλάζουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα νέα πρόσωπα...

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί πως η ώρα του ανασχηματισμού πλησιάζει.

«Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», δήλωσε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, εάν θα προβεί σε ανασχηματισμό. Και καθώς οι δημοσιογράφε επέμεναν, πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Άρα λοιπόν ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει κάποιες αλλαγές, όχι βέβαια δομικές.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο για τις αλλαγές υπολογίζεται για τις αρχές Ιουλίου, λίγο πριν δηλαδή την επέτειο του ενός έτους από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Ποιες διορθωτικές κινήσεις εξετάζει ο πρωθυπουργός;

Πολλοί περιμένουν αλλαγές στα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού. Πιθανότητες υπάρχουν και για το «σπάσιμο» μεγάλων υπουργείων, όπως το Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και για να γίνει χωριστό υπουργείο το Πολιτικής Προστασίας και έτσι να αναβαθμιστεί σε υπουργό ο Νίκος Χαρδαλιάς, αρκετά δημοφιλής κατά την διαχείριση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Πολλοί θεωρούν πιθανή και την μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια από το Υγείας, στο οποίο ίσως εφαρμοστεί πιο τεχνοκρατικό μοντέλο.

Οι εξελίξεις με την Τουρκία πάντως, στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, βάζουν «φρένο» σε αλλαγές.

Ποιοι αναμένεται να μείνουν εκτός υπουργικού σχήματος

Εκτός υπουργικού σχήματος αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αναμένεται να «πληρώσει» την ιστορία των ΚΕΚ που αφορούσε την επιμόρφωση των επιστημόνων. Ίσως τον ακολουθήσει ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνει υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο Στέλιος Πέτσας μάλλον θα αφήσει την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και θα «μετακομίσει» στην οδό Σταδίου και το υπουργείο Εργασίας.

Αμετακίνητοι θεωρούνται υπουργοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας και έχουν ανεβασμένες μετοχές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Γιώργος Γεραπετρίτης που μαζί με τον υφυπουργό Άκη Σκέρτσο και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη αποτέλεσαν την τριάδα που χειρίστηκε με επιτυχία όχι μόνο την διαχείριση της πανδημίας, αλλά και όλες τις δύσκολες κυβερνητικές αποστολές.

Ποιοι έχουν ανεβασμένες μετοχές

Ανεβασμένες μετοχές έχει ο Κυριάκος Πιερρακάκης που έχει αναβαθμίσει ταχύτητα τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου και έχει επιδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικό έργο στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Επιτυχημένη θεωρείται και η παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης και τα σενάρια ανασχηματισμού δεν αφορούν την οδό Νίκης όπου βρίσκεται και το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Στις υπουργικές τους θέσεις αναμένεται να παραμείνουν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που έχει φέρει εις πέρας την κυβερνητική πολιτική στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο δεν πρόκειται να «σπάσει», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρά τα σενάρια που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Θα υπάρχουν πιθανά νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση με τα ονόματα του Θοδωρή Ρουσόπουλου και της Όλγας Κεφαλογιάννη να ακούγονται εντόνως.

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •