Κυριακή, 01 Μαρτίου 2020
Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» και τους δημοσιογράφους, Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη
Ν. Μηταράκης: «Θωρακίζουμε τα εθνικά σύνορα απέναντι σε προκλητικές ενέργειες»
Την οργανωμένη απάντηση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε προκλητικές ενέργειες στα εθνικά σύνορα, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και τους δημοσιογράφους, Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη.
«Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της. Προστατεύουμε τη χώρα μας, αυξάνοντας στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα επιφυλακής και αποτροπής», τόνισε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε ότι «αυτή η αλλαγή πολιτικής προστατεύει τον Έβρο. Απετράπησαν 9.600 προσπάθειες παραβίασης. Η γραμμή ανάσχεσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα απέτρεψαν πάρα πολλές περιπτώσεις διέλευσης μεταναστών διά της θαλάσσιας οδού».
Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης ανέλυσε τις στρατηγικές, πάνω στις οποίες βασίζεται η πολιτική περιορισμού των ροών: «Πρώτον, η φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων. Δεύτερον, η πολιτική διαχωρισμού όσων έχουν προσφυγικό προφίλ, καθώς και επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τρίτον, τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα που λειτουργούν αποτρεπτικά, εμφυσούν το αίσθημα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες και εξασφαλίζουν την εύκολη ταυτοποίηση των αιτούντων στο εσωτερικό τους.
Για τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών ασύλου, ο αρμόδιος Υπουργός επεσήμανε ότι η μέση παραμονή στα νησιά θα είναι περίπου 4 μήνες, καθώς και ότι «όσοι δικαιούνται άσυλο θα παραμένουν μέχρι 2 μήνες, ενώ όσοι δεν δικαιούνται θα παραμένουν μέχρι 6 μήνες. Ουδείς δε θα μένει στα νησιά πάνω από 6 μήνες. Ζήτησα να μεταφερθούν για ανθρωπιστικούς λόγους από τα νησιά και τα τελευταία 1000 άτομα, που βρίσκονται εκεί για διάστημα μεγαλύτερο από 14 μήνες. Προχωράμε συστηματικά σε αποσυμφορήσεις των νησιών μας. Στόχος μας είναι αυτά να λειτουργήσουν ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και έκδοσης ασύλου».
«Οι ανοιχτές δομές είναι επικίνδυνες. Δεν είμαστε σε μια φυσιολογική περίοδο από πλευράς ροών. Χρειαζόμαστε τα κλειστά κέντρα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα συγκεκριμένου μεγέθους και όχι τεράστια, όπως ψευδώς διακινείται. Η ολοκλήρωσή τους θα συνδυαστεί με το κλείσιμο των ανοιχτών δομών», τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Σε ερώτηση για την πιθανή έλευση του κορωνοϊού στα ΚΥΤ, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «υπάρχουν κρούσματα στο Ιράν, τα οποία έχουν εντοπιστεί στη μεταναστευτική γραμμή που προσεγγίζει τη χώρα μας. Το σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου δεν θα εκτελεστεί όταν και αν έρθει ο ιός στα νησιά», αλλά όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης «το σχέδιο θα εφαρμοστεί πριν έρθει ο ιός στα νησιά».
«Ο ελληνικός λαός, τη δύσκολη στιγμή, θα δείξει ενότητα, εμπιστοσύνη και συνεργασία. Αποστολή και ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να θωρακίσουμε τη χώρα ολόκληρη και πρώτα απ’ όλα, την ακριτική Ελλάδα», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
photo: eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κ. Μητσοτάκης: Με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στηρίζουμε έμπρακτα τους εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης
- Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια το 2025
- Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Β. Κικίλια για το ζήτημα της σχεδίασης του Εθνικού Πλοίου
- Στοματική υγεία: Πρόληψη, ενημέρωση και πολιτικές υγείας απέναντι στην υπερκατανάλωση ζάχαρης
- Τα πιο αλλόκοτα ζώα της φύσης: 10 παράξενες συμπεριφορές τους που δεν θα πιστεύετε
- Καθόλου τυχαία η επίσκεψη που θα γίνει στην Ουγγαρία – Η Δεξιά παίζει τα «ρέστα» της
- Λεπτά που έμοιαζαν με αιώνες! Μαθήτρια παγιδεύτηκε σε κομμάτι πάγου σε ποτάμι της Ρωσίας (BINTEO)
- Ανακαλύφθηκε ειρωνικό μήνυμα 2.000 ετών στα αρχαία Ελληνικά σε σφαίρα σφεντόνας (Photo)
- Οι Βρετανοί δίνουν τις βάσεις τους στις ΗΠΑ για να βομβαρδίζουν το Ιράν
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 24/3 και 25/3 στην Αθήνα για την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση









