Ανακοινώνεται ιστορικό 25ετίας στον πληθωρισμό – Στα «κάγκελα» επιχειρηματίες και νοικοκυριά λόγω ακρίβειας

Το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το ύψος του πληθωρισμού, με τις ενδείξεις να τον διαμορφώνουν στην περιοχή του 6%, το υψηλότερο νούμερο στην εποχή του ευρώ.

Ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Δεκέμβριο βρέθηκε στο 5,1% από 4,8% που ήταν τον Νοέμβριο. Για τον εν λόγω μήνα οι αυξήσεις εντοπίστηκαν σε είδη ευρείας κατανάλωσης, εκτός φυσικά από την ενέργεια.

Συγκεκριμένα οι μεγαλύτερες αυξήσεις τον Δεκέμβριο είχαν εντοπιστεί στο φυσικό αέριο που σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, έχει σημειώσει αύξηση της τάξεως του 135,7%.

Ακολούθησαν το πετρέλαιο θέρμανσης με αύξηση 34,1%, ο ηλεκτρισμός με 45%, τα καύσιμα με 21,7%, τα αμνοερίφια (αρνί και κατσίκι) με 19,7%, το ελαιόλαδο με 17% και οι πατάτες με 14,2%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021, το φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 16,2% και το ηλεκτρικό κατά 15,9%.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το Φθινόπωρο του 2022 και αυτό, εκτός από το ράλι των τιμών, υπάρχουν και οι… μαθηματικοί λόγοι, καθώς η βάση σύγκρισης είναι πολύ χαμηλή. Για παράδειγμα κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 ο πληθωρισμός είχε αρνητικό πρόσημο.

Βέβαια είναι ξεκάθαρο ότι η πρόβλεψη που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό και είναι στο ως μέση μεταβολή 0,8% δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ικανοποιηθεί. Ήδη μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρόσφατη έκθεσή της έχει ανεβάσει τον πήχη στο 3,1% από 2% που ήταν η προηγούμενη.

Πάντως ιδιαίτερη σημασία θα έχει η αποτύπωση της πορείας των τιμών από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τρόπους να αμβλύνουν τις συνέπειες από την κούρσα των τιμών σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος τόσο για ανατιμήσεις, όσο και για ελλείψεις στο φυσικό αέριο, λόγω της έντασης που υπάρχει στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα που ενδεχομένως οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση.

Καλπάζει η τιμή του πετρελαίου
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η διεθνής τιμή του μαύρου χρυσού καλπάζει. Χθες για αρκετή ώρα ήταν πάνω από τα 96 δολάρια το βαρέλι και όλα δείχνουν πως οι εκτιμήσεις ότι θα βρεθεί σύντομα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι θα βγουν αληθινές.

Στα πρατήρια οι τιμές καλπάζουν και σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Πλέον ο αμόλυβδη βρίσκεται, η μέση τιμή, στο 1,863 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1,6 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται στο 1,256 ευρώ το λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε βρεθεί πάνω από το 6% ήταν τον Μάρτιο του 1997.

(dikaiologitika – φωτο:intime)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί