«Ακαριαίο» επίδομα 450 ευρώ: Χιλιάδες οι δικαιούχοι – Μέσα σε λίγες μέρες η πληρωμή του

Ένα «ακαριαίο» επίδομα παρέχεται σε χιλιάδες δικαιούχους.

Τα χρήματα από το επίδομα αυτό φτάνουν έως τα 450 ευρώ.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και συγκεκριμένα ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η πληρωμή για το επίδομα των 450 ευρώ είναι άμεση, καθώς στα μέσα Φλεβάρη θα πιστωθεί από τον ΕΦΚΑ σε 23.367 ελεύθερους επαγγελματίες το πιστωτικό υπόλοιπο, που έχουν από τις έξτρα εισφορές που πλήρωσαν εντός του 2021 ως μη όφειλαν.

Το «ακαριαίο» επίδομα φτάνει μεσοσταθμικά τα 450 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση το 2021, δηλαδή εργαζόμενοι που το 2021 είχαν και μισθωτή απασχόληση και παράλληλη εργασία ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι.

Ενώ είχαν πληρώσει εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες το 2021 η εκκαθάριση της παράλληλης απασχόλησης την οποία ολοκλήρωσε ο ΕΦΚΑ έδειξε πως:

  1. Είτε πλήρωσαν εισφορές ως μη όφειλαν, διότι ο μισθός τους ξεπερνούσε τα 930 ευρώ και έτσι κάλυπταν την εισφορά της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας (252 ευρώ)
  2. Είτε πλήρωσαν υψηλότερες εισφορές στο μπλοκάκι από όσες κανονικά οφείλουν.
  3. Η επιστροφή των ποσών σε όσους κάνουν εγκαίρως την ηλεκτρονική τους αίτηση θα πραγματοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία

Για να διαπιστώσει κανείς αν είναι στους «τυχερούς» ασφαλισμένους πρέπει να ανατρέξει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, όπου αναρτήθηκαν ήδη τα «ραβασάκια», και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών. Η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Εφόσον το ειδοποιητήριο είναι πιστωτικό, ο ασφαλισμένος πρέπει να υποβάλλει στον ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων»

Την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου ο ΕΦΚΑ θέτει σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» οι ασφαλισμένοι με πιστωτικό υπόλοιπο

Εναλλακτικά, οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν να μην λάβουν εφάπαξ το ποσό στον τραπεζικό τους λογαριασμό αλλά να το κρατήσουν στον ασφαλιστικό τους κουμπαρά για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

Η πληρωμή

Το ποσό που δικαιούνται θα το δουν οι ασφαλισμένοι στο ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ.

Όσοι υποβάλλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση εγκαίρως (η πλατφόρμα έχει ήδη ανοίξει) και επιλέξουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ να λάβουν το ποσό εφάπαξ στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα πληρωθούν – σύμφωνα με πληροφορίες – περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ πιστωτική εκκαθάριση εμφανίζεται για 23.367 ασφαλισμένους με ποσό πιστωτικού υπολοίπου εκκαθάρισης 10.525.868,89€, Συνεπώς το μέσο ποσό επιστροφής διαμορφώνεται στα 450 ευρώ.

Στην εν λόγω εκκαθάριση εντάσσονται οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2021.

newpost, eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί