• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η νέα τάση για διακοπές που κάνει θραύση στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η νέα τάση για διακοπές που κάνει θραύση στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Παγκόσμια κρίση (και) στον τουρισμό!

Συρρίκνωση κατά 70%, την μεγαλύτερη από τα χρόνια του 1950, θα καταγράψει για το τρέχον έτος ο τουρισμός παγκοσμίως, ενώ θα κινδυνεύσουν άμεσα 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ άλλων σε νέες προτιμήσεις και προτεραιότητες των ταξιδιωτών.

«Φέτος θα δούμε περισσότερους ταξιδιώτες να παραμένουν στην χώρα τους, μόνο και μόνο επειδή οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα εξομαλύνουν την λειτουργία τους πριν από το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου», προσθέτει ο επικεφαλής του UNWTO και τονίζει ότι ταυτόχρονα αλλάζουν και οι προτεραιότητες των τουριστών, οι οποίοι θα επιλέξουν πλέον προορισμό με βάση και το επίπεδο υγειονομικής φροντίδας.

Η εν λόγω κατάσταση,  επηρεάζει και την οπτική πολλών ενοικιαστών γύρω από την χρήση του σπιτιού ή του ξενοδοχείου τους. Η βραχύχρονη μίσθωση τύπου Airbnb χάνει έδαφος, τουλάχιστον για αυτό το καλοκαίρι.

H NEA ΤΑΣΗ

Σε πολλές περιοχές πλέον τα σπίτια νοικιάζονται με τον μήνα, το τρίμηνο, το τετράμηνο ή ακόμα και όλο το έτος. Μπορεί κανείς για παράδειγμα να βρει ως και στην Αίγινα σπίτι 60 τ.μ. που πέρσι προοριζόταν για βραχύχρονη μίσθωση, να νοικιάζεται με το 12μηνο για 800 ευρώ το μήνα.

Η εν λόγω τάση φανερώνει την στροφή πολλών προς την σιγουριά του σταθερού εσόδου, αφού πάει να καλυφθεί η χασούρα του καλοκαιρινού τριμήνου με την διασφάλιση ολόκληρης της χρονιάς. Κι αυτοί οι αριθμοί είναι μόλις μια πρώτη προσαρμογή.

Μάλιστα, υπό το σκεπτικό, πως κανείς δεν ξέρει πως θα κινηθούν τα πράγματα από τα τέλη Ιουνίου, δύσκολα δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή τιμών προς τα κάτω σε αρκετά οικήματα, έστω και μικρής κλίμακας.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ

Οι περιοχές που προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες και να νοικιάσει ένα οίκημα ακόμα και για ολόκληρο το καλοκαίρι γνωρίζοντας ότι θα έχει από το πουθενά ένα εξοχικό ή και μια εποχική κατοικία, είναι το Ξυλόκαστρο, το Χαλκούτσι, η Ερέτρια, η Επίδαυρος, το Λουτράκι, το Αίγιο και η Κύμη.

Φυσικά, ακόμα και με αυτή την αλλαγή πλεύσης πολλών ενοικιαστών, δεν εκλείπουν τα παράλογα και οι υπερβολικές απαιτήσεις, αφού μπορεί κανείς να συναντήσει σπίτια 30 και 40 τετραγωνικών με 600 και 700 ευρώ το μήνα, μόνο και μόνο επειδή μπορεί να είναι σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως ο Πόρος ή το Αγκίστρι όπου υπάρχει οικία 36 τ.μ. με 2.000

Νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη δείχνουν εξίσου μια μικρή τάση προς μίσθωση με το μήνα ή τη σεζόν, αλλά σε τιμές απλησίαστες για τον μέσο Έλληνα, με μια μονοκατοικία 72 τ.μ. στην Παράγκα να ενοικιάζεται με 6.000 ευρώ για τον Ιούνιο, 8.000 τον Ιούλιο και 10.000 τον Αύγουστο.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ

Ο τουρισμός αλλάζει και τα καταλύματα τύπου AirBnb βραχυχρόνιας μίσθωσης δείχνουν να χάνουν έδαφος αυτό καλοκαίρι. Και βλέπουμε…

Ένα είναι το σίγουρο: Όλοι πλέον θα πρέπει να δώσουν βάρος στις υγειονομικές συνθήκες του καταλύματός τους. Είναι βέβαιο πως θα υπάρχει ειδική κατηγορία υγειονομικής βαθμολόγησης για ξενοδοχεία και καταλύματα.

Και η βαθμολογία είναι το Άλφα και το Ωμέγα για την προσέλκυση πελατών!

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο