• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άδ. Γεωργιάδης: Οι τράπεζες, με ευέλικτο τρόπο, όπου γίνεται, να δίνουν γρήγορα τα δάνεια

Άδ. Γεωργιάδης: Οι τράπεζες, με ευέλικτο τρόπο, όπου γίνεται, να δίνουν γρήγορα τα δάνεια

Οι τράπεζες να μην εξαντλούν σήμερα το τυπικό γράμμα του νόμου και της αυστηρότητας αλλά με ευέλικτο τρόπο, εκεί που φυσικά γίνεται, να δίνουν γρήγορα τα δάνεια, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοινώνοντας τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Προανήγγειλε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, προκειμένου όπως είπε, και άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη ίδια δυνατότητα με τις περισσότερο οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης.

Γνωστοποίησε επίσης ότι η κυβέρνηση δημιουργεί Παρατηρητήριο Ρευστότητας, το οποίο -όπως είπε εξηγώντας το σκοπό του- θα παρακολουθεί «και ήδη το έχουμε ξεκινήσει πρωτόλεια αλλά θα γίνει με πολύ πιο θεσμικό τρόπο» την πορεία που το τραπεζικό σύστημα παρέχει τα δάνεια σε επιχειρήσεις της χώρας. Η ταχύτητα και το σε ποιες επιχειρήσεις πηγαίνουν τα χρήματα αυτά για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

Σχετικά με τη λειτουργικά του τραπεζικού συστήματος ο υπουργός σημείωσε:

«Σέβομαι απόλυτα την ανεξάρτητη λειτουργία των τραπεζών. Και ασφαλώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι τράπεζες οφείλουν να έχουν τραπεζικά κριτήρια τα οποία θα προστατεύσουν τους καταθέτες και θα προστατεύσουν και τους μετόχους τους.

Όμως αυτή τη στιγμή θέλω να ενθαρρύνω όλα τα τραπεζικά στελέχη και όλες τις διοικήσεις των τραπεζών να μην εξαντλούν σήμερα την αυστηρότητά τους ή τη γραφειοκρατία τους πάνω σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ήδη, εμείς, με απόφαση της Αναπτυξιακής Τραπέζης, μειώσαμε τα αρχικά δικαιολογητικά που προέβλεπαν οι νόμοι και οι αποφάσεις μας κάτω από τα μισά για να μπορέσουμε να κάνουμε την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο γρήγορη.

Θέλω, λοιπόν, να ενθαρρύνω όλα τα τραπεζικά στελέχη -που ξέρω ότι μαζί με εμάς έχουν την ίδια αγωνία να μείνουν ζωντανές οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι δικοί τους πελάτες και οι δικοί τους φίλοι και οι δικοί τους συνεργάτες να καταφέρουν να περάσουν απέναντι από αυτή την κρίση- να μην εξαντλούν σήμερα το τυπικό γράμμα του νόμου και της αυστηρότητας αλλά με ευέλικτο τρόπο, εκεί που φυσικά γίνεται, να δίνουν γρήγορα τα δάνεια γιατί η οικονομία μας έχει άμεση ανάγκη παροχής ρευστότητας στο δυνατόν ταχύτερο διάστημα ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις τους και να υλοποιήσουν όλα τα επενδυτικά σχέδια τα οποία τους ενθαρρύνουμε τώρα να κάνουν ταχύτερα παρά ποτέ».

Στόχος του υπουργείου είναι να μην μείνει καμία επιχείρηση πίσω, υπογράμμισε ο υπουργός. «Στόχος μας είναι να βρούμε λύσεις και για την τελευταία επιχείρηση που θέλει πράγματι να δώσει τη μάχη και που είναι έτοιμη μαζί με εμάς να δώσουμε έναν κοινό αγώνα για να μείνει η Ελλάδα όρθια σε αυτό το δύσκολο 2020. Θα είμαστε στο πλάι ακόμα και στο πρόβλημα του καθενός από εσάς ξεχωριστά» είπε ο κ. Γεωργιάδης ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

photo eurokinissi