Η νέα διαδικασία περιορίζει σημαντικά τον χρόνο διακοπής εργασιών διευκολύνοντας πάνω από 100.000 φορολογούμενους ετησίως.
«Η διακοπή εργασιών αποτελεί ορόσημο στον κύκλο των επαγγελματικών και βιοτικών σχέσεων ενός φορολογούμενου ή μιας επιχείρησης. Πρέπει να ολοκληρώνεται άμεσα, ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να μεταβεί ομαλά στο επόμενο βήμα – είτε αυτό αφορά τη συνταξιοδότηση, είτε ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική του δραστηριότητα. Αξιοποιούμε τα μέσα της ψηφιακής τεχνολογίας κι επενδύουμε στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών μας, για να διευκολύνουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν απερίσπαστοι στο επόμενο βήμα τους», δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ.
Δικαίωμα υποβολής αιτήματος διακοπής εργασιών στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και οι νομικές οντότητες. Εξαιρούνται από την αυτοματοποιημένη διαδικασία και εξακολουθούν να υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», αιτήματα διακοπής εργασιών που αφορούν:
- φορολογούμενους σε κατάσταση πτώχευσης,
- αποβιώσαντες,
- αιτία επιχειρηματικής μετατροπής.
Ειδικότερα, οι δικαιούχοι υποβολής μπορούν πλέον να υποβάλλουν το αίτημα για τη διακοπή των εργασιών στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία > Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου > Διακοπή Εργασιών Επιχείρησης. Με την επιτυχή υποβολή της αίτησης, διενεργούνται αυτοματοποιημένες επαληθεύσεις από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, για την εξακρίβωση του χρόνου διακοπής εργασιών.
Εφόσον ο αιτούμενος χρόνος διακοπής:
- επαληθεύεται συστημικά, η διαδικασία ολοκληρώνεται στην ψηφιακή εφαρμογή και εκδίδεται ψηφιακά η Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών.
- δεν επαληθεύεται συστημικά, δίνεται η δυνατότητα επιλογής στον φορολογούμενο:
- να αποδεχθεί τον προτεινόμενο χρόνο παύσης των εργασιών που προέκυψε από τις επαληθεύσεις ή
- να δρομολογηθεί το αίτημα προς την αρμόδια Υπηρεσία (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ), προκειμένου να αξιολογήσει τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς και να ολοκληρώσει τη διαδικασία διακοπής εργασιών, εκδίδοντας σχετική διαπιστωτική πράξη.
Η Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών αναρτάται στην ψηφιακή πλατφόρμα και κοινοποιείται στον φορολογούμενο σχετική ειδοποίηση μέσω:
- της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία > Τα Μηνύματά μου,
- myAADEapp,
- ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτημα μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», το οποίο δεν έχει ακόμα διεκπεραιωθεί, καλούνται να υποβάλουν εκ νέου το αίτημά τους στη νέα ψηφιακή εφαρμογή.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ στο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ιρλανδία: Παρουσίαση πρωτοποριακού προγράμματος παροχής βασικού εισοδήματος για τους καλλιτέχνες
- ΣΥΡΙΖΑ: Καταψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο τη «ρήτρα διασφάλισης» της Συμφωνίας EU-MERCOSUR
- Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ : Η ΕΕ οφείλει να προστατεύει τους παραγωγούς της και όχι να τους αφήνει εκτεθειμένους
- Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Με δύο προφυλακίσεις ολοκληρώθηκαν οι απολογίες της πρώτης ομάδας
- Σαουδική Αραβία: Στο Ριάντ, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σούταρε με νεαρές αθλήτριες ποδοσφαίρου, vid
- Εθνικό Απολυτήριο: Μείωση ύλης και λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου – Όλες οι αλλαγές
- Τραμπ για Ιράν: «Είτε θα καταλήξουμε σε συμφωνία, είτε θα πρέπει να κάνουμε κάτι πολύ σκληρό»
- Κρήτη: Κοινό ψήφισμα τριών δημάρχων για τη στήριξη και εύρυθμη λειτουργία των σχολειών σε δυσπρόσιτες περιοχές
- Σοκ στη Βρετανία: Έφηβος μαχαίρωσε και τραυμάτισε δύο αγόρια 12 και 13 ετών μέσα στο σχολείο τους
- Κάτω Πατήσια: Συνελήφθησαν 8 άτομα για την αιματηρή συμπλοκή μεταξύ νεαρών τον Δεκέμβριο του 2025









