3 πορείες κατά μέσο όρο παραλύουν το κέντρο της Αθήνας! Επισπεύδεται το νομοσχέδιο-τομή για τις διαδηλώσεις

Ήδη αναμένεται να προκαλέσει «έκρηξη» διαμαρτυριών από την αριστερά.

Τον δρόμο της Ολομέλειας φαίνεται πως παίρνει με γοργά βήμα το περίφημο νομοσχέδιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις.

Μπορεί τα γεγονότα του Έβρου και πολύ περισσότερο της πανδημίας να πήγαν μήνες πίσω το φιλόδοξο αυτό νομοσχέδιο, ωστόσο δεν αποκλείεται ακόμη και την επόμενη βδομάδα να το δούμε να κατατίθεται προς συζήτηση και έπειτα προς ψήφιση.

Εξάλλου πλέον οι συγκυρίες επιτρέπουν και επί του πρακτέου την ψήφιση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου, που απαιτεί το λιγότερο 120 βουλευτές.

Η χαλάρωση των μέτρων…γεμίζει τη Βουλή με βουλευτές και ως εκ τούτου οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται ως μία μεγάλη ευκαιρία για να υπερψηφισθεί το νομοσχέδιο για τις πορείες.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική ύπαρξη «οργανωτή» σε οποιαδήποτε διαδήλωση, τα στοιχεία του οποιου θα πρέπει να είναι γνωστά στις αρχές, όπως γνωστά θα πρέπει να είναι τα ακριβή όρια (χρονικά-τοπικά) των εκάστοτε κινητοποιήσεων.

Υπάρχει δε η δυνατότητα στην αστυνομία είτε να ακυρώνει -αν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος- την κινητοποίηση πριν αυτή γίνει, καθώς επίσης και να μεταβάλλει το «δρομολόγιο» που θα ακολουθήσουν οι διαδηλωτές, το οποίο όμως θα πρέπει να μην παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο.

Μάλιστα σε περίπτωση κατά την οποία προκληθούν φθορές ξένης περιουσίας ή απειληθεί σωματική ακεραιότητα πολιτών, τότε ο λεγόμενος «οργανωτής» θα είναι υπεύθυνος για την αποζημίωση.

Το χάος με τις πολλές και άναρχες διαδηλώσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η χθεσινή ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, με τους ανθρώπους της αγοράς να αδημονούν για το νομοσχέδιο που θα βάλει τέλος στις ατελείωτες πορείες που «νεκρώνουν» επί πολλές μέρες και για αρκετές ώρες την οικονομική ζωή της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα:

«Με 80 πορείες και συγκεντρώσεις τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά και 53 από την αρχή του Ιουνίου έως σήμερα, με μέσο όρο κλειστό το κέντρο της Αθήνας περίπου 3 φορές ανά εργάσιμη ημέρα, δημιουργούνται καθημερινά συνθήκες ασφυξίας και αδυναμίας λειτουργίας της πόλης και της αγοράς.

Πρέπει ξεκάθαρα να δηλωθεί ότι στόχος μας δεν είναι σε καμία περίπτωση ο περιορισμός του δημοκρατικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας και της διεκδίκησης των αιτημάτων του οποιουδήποτε πολίτη, ειδικά από εμάς, έναν διεκδικητικό και μαχητικό φορέα. Ο σύλλογος ζητάει από την κυβέρνησή την επίσπευση της θεσμοθέτησης κανόνων που θα επιτρέπουν σε κάθε ομάδα τη δημοκρατική διεκδίκηση των αιτημάτων της, καταλαμβάνοντας όμως αναλογικά με τον όγκο της δημόσιο χώρο, δηλαδή το πεζοδρόμιο για μικρές ομάδες, μία λωρίδα του δρόμου για μεγαλύτερες και όλο τον δρόμο μόνο για μαζικές διεκδικήσεις».

.

.

Η συχνότητα κατά την οποία «νεκρώνουν» ολόκληροι εμπορικοί δρόμοι στις μεγάλες πόλεις -κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη- από πορείες και διαδηλώσεις μόλις μερικών…δεκάδων ανθρώπων είναι εντυπωσιακά μεγάλη.

Ο πρωταρχικός στόχος του φιλόδοξου αυτού νομοσχεδίου είναι η τήρηση της τάξης και η διασφάλιση πως το κέντρο της Αθήνας δεν θα κλείνει μέρα παρά μέρα από μερικές δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες άτομα.

Ενδεικτικό της «ασφυξίας» που προκαλείται στην οικονομική ζωή της πρωτεύουσας -και όχι μόνο- αποτελούν οι αριθμοί που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν το σύνολο των διαδηλώσεων το 2019:

Συνολικά 2.783 πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα σε 334 ημέρες!

Μιλάμε για περίπου 8 ημερήσιες (!!) διαδηλώσεις κατά μέσο όρο σε 11 μήνες, με το 1/3 του συνόλου να αφορούν πορείες όπου συμμετείχαν κάτω από 200 άτομα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν τα συγκεντρωτικά στοιχεία των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια ΜΟΝΟ στην Αθήνα:

Το 2019 καταγράφηκαν 2.783 (11 μήνες) πορείες και διαδηλώσεις
Το 2018 καταγράφηκαν 3.516 πορείες και διαδηλώσεις
Το 2017 καταγράφηκαν 1.920 πορείες και διαδηλώσεις
Το 2016 καταγράφηκαν 5.764 πορείες και διαδηλώσεις
Το 2015 καταγράφηκαν 5.267 πορείες και διαδηλώσεις
Το 2014 καταγράφηκαν 6.560 πορείες και διαδηλώσεις
Το 2013 καταγράφηκαν 7.825 πορείες και διαδηλώσεις
Το 2012 καταγράφηκαν 7.217 πορείες και διαδηλώσεις
Το 2011 καταγράφηκαν 7.615 πορείες και διαδηλώσεις
Το 2010 καταγράφηκαν 11.391 πορείες και διαδηλώσεις

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί