Το «Περίπτερο 17» έχει διαμορφωθεί σε έναν μεγάλο στάβλο για να νιώθουν τα ζώα όσο πιο κοντά γίνεται στο περιβάλλον που μεγαλώνουν.
Οι κτηνίατροι κάνουν τους τελευταίους ελέγχους και ταυτοποιούν τα άλογα με τα πιστοποιητικά τους. Οι ιδιοκτήτες τους αναλαμβάνουν το μπάνιο τους και χτενίζουν τις μακριές εντυπωσιακές χαίτες τους, διαδικασία που απαιτεί τεχνική και γνώση και όλα είναι έτοιμα. Τα 54 άλογα που συμμετέχουν στη 13η Zootechnia θα αφήσουν για λίγο τον χώρο και το Σάββατο (σ.σ. ύστερα από νεότερη ενημέρωση από τους διοργανωτές) θα καλπάσουν και στην Τσιμισκή!
Λίγο μετά τις 11 το πρωί, αν δει κάποιος αλόγα, άμαξες και έφιππους στο κέντρο της πόλης θα πρέπει να γνωρίζει πως ούτε γυρίσματα γουέστερν γίνονται, ούτε κάποιο διαφημιστικό, αλλά θα πρόκειται για τα άλογα της ΔΕΘ -ανάμεσά τους Ισπανικά και Φρίζιαν, που θα βγουν βόλτα στη Θεσσαλονίκη. «Μετά από άδεια των αρμόδιων φορέων και συνεννόηση με τροχαία, στις 11.00 (το Σάββατο) θα βγάλουμε τα άλογα. Είναι 50 στον αριθμό, άλλα έφιππα και άλλα σέρνοντας άμαξες. Θα ξεκινήσουν τον βηματισμό τους από το περίπτερο 17 της ΔΕΘ, όπου είναι εγκατεστημένα, θα κατευθυνθούν προς τη νότια πύλη, από όπου θα βγουν, για να κάνουν τη βόλτα τους στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης» εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής της δράσης, Αθανάσιος Βήτος.
Σημειώνει, δε, ότι η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο άλλων εκδηλώσεων που διοργανώνονται με αφορμή τη 13η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia». «Η διαδρομή δεν είναι μεγάλη. Θα ξεκινήσουμε από τη ΧΑΝΘ με τελικό προορισμό το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου θα μείνουμε για είκοσι λεπτά. Στόχος είναι να δει ο κόσμος τα εντυπωσιακά άλογα, με τα οποία μάλιστα θα έχει τη δυνατότητα εκτός από τη γνωριμία να έχει και πολλές σέλφι» προσθέτει ο κ. Βήτος. «Δεν είναι και κάτι συνηθισμένο να συναντά κάποιος πανύψηλα Ανδαλουσιανά ούτε και χαριτωμένα πόνι κάθε μέρα στη Θεσσαλονίκη» προσθέτει.
Η Zootechnia 2023 φιλοξενεί για 9η συνεχή χρονιά το καθιερωμένο πλέον «Σαλόνι Αλόγου», το οποίο αποτελεί μια μεγάλη συνάντηση φίλων του αλόγου και επαγγελματιών του κλάδου από την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον φορείς και ιδιώτες, σε μία διαμορφωμένη πίστα διαστάσεων 20×50 μέτρων θα παρουσιάσουν παραστάσεις δεξιοτεχνίας, αρματοδρομίες και διάφορα άλλα δρώμενα. Παράλληλα, σε διαμορφωμένους χώρους περιμετρικά της πίστας, θα γίνουν δράσεις στις οποίες θα συμμετέχουν Ιππικοί Όμιλοι από διάφορες περιοχές της χώρας.
Φέτος στην έκθεση κάνουν την εμφάνισή τους άλογα από Μηλιές Πήλιου, Ανδραβίδα, Πύργο Ηλείας, Γαστούνη, Πάτρα, Άργος , Μεσολόγγι, Ζάκυνθο, Γρεβενά, Κιλκίς, Ξάνθη, Καβάλα, Κομοτηνή και βέβαια από τη Θεσσαλονίκη.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Αναστασία Τελιανίδου / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Γερουσία στην Γαλλία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2026
- Υπερταμείο: Διεθνής διαγωνισμός για τη Μαρίνα Καλαμαριάς – Καταληκτική ημερομηνία στις 27 Φεβρουαρίου 2026
- Πάρτι σε όλη την Αθήνα για να γιορτάσουν τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου
- «Μια εξόφθαλμη αλήθεια» που παραδέχονται πλέον οι Ευρωπαίοι ποδηγέτες του Ζελένσκι
- Νέες συνομιλίες απόψε στο Βερολίνο για το Ουκρανικό
- Ζαχάροβα κατά Δύσης για τις δολοφονίες Ρώσων δημοσιογράφων στην Ουκρανία
- Νέο κύμα διαδηλώσεων και στη Ρουμανία κατά της διαφθοράς
- ΕΒΕΠ: Η αγορά πλήττεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών
- Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε Mυρτώο και κεντρικό Αιγαίο
- Ιράν, Κίνα, Β. Κορέα και τώρα Ινδία! Ιστορική συμφωνία με Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων









