Ταπείνωση – Η μεγαλύτερη αρετή

Πολύς λόγος γίνεται για την Ταπείνωση την οποία πρέπει να την βιώσεις για να ανακαλύψεις το μεγαλείο της και την ευλογία της. Δώρο Θεού για όποιον καταφέρει να βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση απόλυτης υποταγής και διάθεσης ψυχής, νου και σώματος.

Η Ταπείνωση είναι μία κατάσταση, ένα σύνολο συναισθημάτων και εμπειριών, που εάν κάποιος τα υιοθετεί και τα βιώνει στην καθημερινότητά του, θα τον οδηγήσουν στο Φως και την Βασιλείαν Των Ουρανών. Είναι η μέγιστη δύναμη χειρισμού του ψεύτικου κόσμου όπου ζούμε, που απορρέει από τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού μας. Τη συντριβή του ΕΓΩ μας.

Η Αυτογνωσία είναι ένας τρόπος να οδηγηθείς στην Ταπείνωση, διότι κανείς δεν είναι άξιος να διαβεί το κατώφλι της Βασιλείας Των Ουρανών, εάν δεν αναγνωρίσει την αδυναμία του να φανεί άξιο τέκνο Θεού.
Η γνώση του εαυτού μας γεννά την ταπείνωση. Όσο περισσότερο γνωρίζει ο άνθρωπος τον εαυτό του, τόσο περισσότερο ανοίγουν τα μάτια της ψυχής του και βλέπει καθαρότερα την μεγάλη του αδυναμία. Γνωρίζει την αθλιότητά του και την αχαριστία του, καθώς και την μεγαλοσύνη και την ευσπλαχνία του Θεού, οπότε συντρίβεται εσωτερικά, ταπεινώνεται και αγαπάει τον Θεό περισσότερο.

Εχθρός της Ταπείνωσης είναι ο εγωισμός. Ο εγωισμός μας οδηγεί στην παγίδα της κολακείας, του θυμού και της εκδίκησης. Πρέπει να καταπατηθεί και να καταρρακωθεί το ΕΓΩ και να ανυψωθεί η ψυχή, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να αναγνωρίσουμε την αρετή της Ταπείνωσης και να μπορέσουμε να τη βιώσουμε.

Αυτό που πρέπει κανείς να κάνει, είναι να συνειδητοποιήσει τον κόσμο στον οποίο ζει. Για να συνειδητοποιήσει τον κόσμο στον οποίο ζει, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει καμία εξουσία πάνω στον κόσμο στον οποίο ζει. Αυτό λέγεται ταπείνωση.

Η Ταπείνωση εμπεριέχει όλες τις αρετές που μπορεί να αναπτύξει ο άνθρωπος. Συγχώρεση, αγάπη, προσφορά, δικαιοσύνη, κατανόηση, υπομονή, σεβασμός, ειλικρίνεια, καθώς επίσης και έλλειψη εγωισμού, απληστίας, εκδίκησης κλπ.
Είμαστε Μαχητές της Ειμαρμένης και έχουμε υποχρέωση να οδηγήσουμε την ψυχή μας στο Φως. Ο δρόμος προς την ελευθερία και τη Βασιλεία Των Ουρανών περνά μέσα από την αρετή της Ταπείνωσης.

«Επέτρεψε λοιπόν ο Θεός να δει ο Μέγας Αντώνιος τις παγίδες του διαβόλου στον κόσμο.
Ο Άγιος βλέποντας το πώς ο κόσμος αυτός είναι στημένος, απελπίστηκε, γιατί διαπίστωσε ότι δεν είναι δυνατόν να γλυτώσει κανείς. Μόλις κάποιος νομίσει ότι κατάλαβε την μία παγίδα, πέφτει στην άλλη.
Γενικά όταν γίνεσαι ένα με τον κόσμο, αυτόματα χάνεις το εισιτήριο για την επιστροφή στην φωτεινή πατρίδα, δηλαδή τον Παράδεισο.
Απελπισμένος και στενοχωρημένος λοιπόν ο Άγιος Αντώνιος αναρωτήθηκε «τις δύναται σωθήναι;» και ακούστηκε φωνή Κυρίου που έλεγε «Ο έχων ταπείνωση».
Εκείνος που είναι ταπεινός, δεν επιζητεί τιμές, δόξες και πλούτη σ’ αυτόν τον κόσμο, που ο διάβολος προσέφερε στον Χριστό κατά τους πειρασμούς για να τον δελεάσει.
Ο ταπεινός, ο πτωχός τω πνεύματι, δεν επιζητά τίποτε που να έχει αξία στον κόσμο αυτό, ούτε αξιώματα, ούτε τίποτε. Έρχεται στον κόσμο αυτό και όταν έρθει σε επίγνωση αληθείας και επιτύχει την ταπείνωσή του, τότε ζει αθόρυβα στο περιθώριο και δεν εντυπωσιάζεται από τίποτε από αυτά που έχει να δώσει αυτός ο ψεύτικος και μάταιος κόσμος και δεν επιζητά τίποτε υλικό ή άλλο αγαθό, ούτε τιμές, ούτε δόξες, ούτε διακρίσεις. Ακόμη και αν κάνει αυτό που λέει ο Χριστός, το να θέσει τον εαυτό του δηλαδή στην υπηρεσία των άλλων, το κάνει αθόρυβα και μυστικά… »
Απόσπασμα από τον τόμο 35 της σειράς Γιατί Και Πως ζουν ανάμεσά μας του Δ. Λιακόπουλου.

Ο Ιησούς Χριστός με την πρώτη Του ανάσα στον επίγειο κόσμο μέσα σε ένα στάβλο με ζώα, έδωσε το πρώτο μάθημα Ταπείνωσης στους ανθρώπους.
Απαρνήθηκε τα πλούτη και τις τιμές και ήρθε στον κόσμο μας με τον πιο καταφρονεμένο τρόπο. Το εύθραυστο κορμάκι Του ζέσταιναν η μητρική αγάπη και οι ανάσες των ζώων. Απαρνήθηκε τα πλούτη και τις τιμές και έζησε παραδειγματικά και ταπεινά.

Ακόμη και την εποχή της διδασκαλίας Του και ενώ Τον ακολουθούσαν χιλιάδες κόσμου, που κρέμονταν κυριολεκτικά από τα χείλη Του, δίδασκε με Ταπείνωση.
Ακόμη και τότε που θεράπευε με θαυμαστό τρόπο και ανάσταινε νεκρούς με Ταπείνωση το έπραττε.
Έπλυνε ακόμη και τα πόδια των μαθητών Του, θέλοντας να μας διδάξει Ταπείνωση.

Ακόμη και τότε που Τον προπηλάκισαν, Τον συκοφάντησαν, Τον βασάνισαν και τελικά Τον σταύρωσαν, με Ταπείνωση τα υπέμεινε όλα.

Διότι η Ταπείνωση είναι η μέθοδος αποδέσμευσης από τον ψεύτικο κόσμο που ζούμε. Και ο Ιησούς Χριστός σε όλη την επίγεια ζωή Του, ζώντας ταπεινά, μας έδειξε τον τρόπο που πρέπει να ζούμε. Ας παραδειγματιστούμε και με την βοήθειά Του, ας προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε την εν Χριστώ ζωή.
«… μάθετε ἀπ’ Εμοῦ, ὅτι Πρᾶός Εἰμι καὶ Ταπεινὸς τῆ καρδία …
Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν
καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω Μοι…»

Η Ταπείνωση είναι το κλειδί για να ανοίξει η πύλη του ουρανού, «ὁ ἔχων ταπείνωση σωθήσεται». Αυτό να έχουμε μόνο κατά νου!

Δόξα Σοι ο Θεός η μόνη ελπίς ημών δόξα Σοι!!!

ΜΑΡΙΑ ✞Ιησούς Χριστός Νικά✞

  • 37
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...