Τα είδη της “χαράς”

Υπάρχουν τρία είδη χαράς σε αυτόν τον κόσμο, σε αυτόν τον αιώνα αν θέλετε, σε αυτό το χωροχρονικό συνεχές δηλαδή, σε αυτή την προσομοίωση πραγματικότητας που βιώνουμε.

Το πρώτο είναι η “κατά φύση” χαρά.

Αυτή τη βιώνουμε όταν κάνουμε κάτι που μας αρέσει στη ζωή, κάτι που μας εκφράζει, ένα χόμπυ, ας πούμε. Όταν πάμε για καφέ με καλούς φίλους, όταν πάμε μια εκδρομή, όταν πάμε γυμναστήριο, όταν κάνουμε μια δουλειά που μας αρέσει και ό,τι άλλο μικρό ή μεγάλο μπορείτε να φανταστείτε. Επίσης, αυτό το είδος της χαράς μπορούμε να το βιώσουμε, όταν μας συμβεί ή μας τύχει κάτι ευχάριστο. Γάμος, είσοδος στο πανεπιστήμιο, προαγωγή – αύξηση στη δουλειά, απόκτηση παιδιών, λαχείο κλπ. Το είδος αυτό της χαράς, περνάει αργά ή γρήγορα, όταν τελειώσει και το αίτιο που την προκαλεί.

Υπάρχει η “παρά φύση” χαρά.

Όταν κάποιος είναι αλκοολικός, ναρκομανής, ομοφυλόφιλος, τζογαδόρος, λαίμαργος, λάγνος, (Μπορείτε άνετα να συμπληρώσετε τη λίστα). To είδος αυτό της χαράς είναι και αυτό προσωρινό, σαν το προηγούμενο και τελειώνει όταν λήξει η αντίστοιχη “απόλαυση”. Η διαφορά είναι, βέβαια, ότι κάποια στιγμή η επανάληψη της βίωσης της χαράς αυτής σε οδηγεί στο γκρεμό…στην οικονομική καταστροφή, σε βαριά ασθένεια ή θάνατο. Δυστυχώς, έχω προσωπική εμπειρία από το είδος αυτό της χαράς. Βλέπετε, ο διάβολος γνωρίζει πολύ καλά από που να μας πιάσει, τον κάθε ένα από εμάς. Ο Θεός να μας φυλάει…

Τέλος, υπάρχει και η “υπέρ φύση” χαρά. Η ένωση με το Χριστό, Τον Υιό και Λόγο του Θεού του Ζώντος. Η πρόγευση του Παραδείσου.

Το είδος αυτό της χαράς, σε αντίθεση με το προηγούμενο, όταν το βιώνεις δεν τελειώνει ποτέ. Είναι ανεξάντλητη.

Πολύ ζηλεύω τους ανθρώπους που βιώνουν το είδος αυτό της χαράς!

Χρήστος

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.