• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ritchie Blackmore: Η Μυστική Έμπνευση μιας μουσικής ευφυΐας (βίντεο)

Ritchie Blackmore: Η Μυστική Έμπνευση μιας μουσικής ευφυΐας (βίντεο)

Ο Ρίτσι Μπλάκμορ θεωρείται ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες που πέρασαν ποτέ, από τις μουσικές σκηνές όλου του κόσμου.

Όχι μόνο η τεχνική του δεξιοτεχνία, αλλά και το κορυφαίο μουσικό ταλέντο του, που έδωσαν τραγούδια και μελωδίες αξέχαστες στο χρόνο, τον κατατάσσουν στους κορυφαίους της μουσικής στη σύγχρονη εποχή.

Σαν προσωπικότητα είναι η πλέον αμφιλεγόμενη, με πολλά να έχουν γραφεί για το πρόσωπό του και ιδιαίτερα για το ατίθασο και δύσκολο του χαρακτήρα του. Η συμπεριφορά του έχει αμφισβητηθεί από πολλούς και ο εύκολος χαρακτηρισμός που του προσάπτουν είναι, πως είναι εγωκεντρικός. Κανείς όμως δεν αμφισβητεί τη μουσική του.
Ο Ρίτσι Μπλάκμορ ήταν ιδρυτικό μέλος των θρυλικών γκρουπ των Deep Purple, των Rainbow και των Blackmore’s Night. Στα σόλα του ο Μπλάκμορ συνδυάζει τον ήχο των μπλουζ, με την ευρωπαϊκή μουσική και κλίμακες της κλασσικής μουσικής.

Γεννήθηκε στο Σόμερσετ της Αγγλίας και ο πατέρας του, του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα όταν ήταν 11 ετών. Για εκείνη την εποχή ο Μπλάκμορ θυμάται χαρακτηριστικά: “Κόστιζε ακριβά εκείνη την εποχή και τον θυμάμαι να μου λέει, ‘αν δε μάθεις να παίζεις αυτό το πράγμα, θα στο φέρω στο κεφάλι!'”. Ένα χρόνο έκανε μαθήματα κλασσικής κιθάρας και μετά μαθήτευσε κοντά στον γνωστό μουσικό Τζιμ Σάλιβαν στην ηλεκτρική κιθάρα. Είναι από τους πρώτους κιθαρίστες που χρησιμοποίησε scalloped fretdoard στην κιθάρα.

Τον έχουν χαρακτηρίσει ως “ο οργισμένος μουσικός της ροκ.” Και πολλές είναι οι φήμες σχετικά με την αστάθεια του χαρακτήρα του. Στον ίδιο αρέσει να τον θεωρούν τον πιο οργισμένο άνθρωπο της ροκ κι όπως έχει πει: “Κρατάω τους ανθρώπους που δε μου αρέσουν μακριά.”
Στη μουσική του πορεία άλλαζε συνεχώς μουσικούς και συνεργάτες. Δυο από τους κορυφαίους που συνεργάστηκαν μαζί του, ο Ίαν Γκίλαν και ο Ρόνι Τζέιμς Ντίο, όταν αποχώρησαν μετά από χρόνια συνεργασίας, δήλωσαν ότι αποχωρούν λόγω “δημιουργικών διαφορών”. Όταν δημοσιογράφος της Guardian τον ρώτησε: “Μόνο από τους Rainbow έχουν περάσει 25 μουσικοί, γιατί;” τότε έλαβε την αποστομωτική απάντηση: ” Μου έχουν πει ότι είναι επειδή δεν πληρώνω κανέναν. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό θα έπρεπε να κάνει τη διαφορά. Αν είσαι στη μουσική θα πρέπει να το κάνεις για το τίποτα. Στην πραγματικότητα αυτός είναι ο τρόπος που η μουσική επιχείρηση πηγαίνει, έτσι δεν είναι; Νόμιζα ότι οι καλλιτέχνες αναμένουν να παίξουν για το τίποτα.”

Γενικά το ατίθασο πνεύμα του αναζητά διαφορετικούς μουσικούς δρόμους έκφρασης, αυτό δείχνει και η τελευταία του στροφή στο συγκρότημα που έχει τώρα, το Blackmore’s Night, όπου η μουσική του έχει φολκλόρ, μεσαιωνικά και στοιχεία αναγεννησιακής μουσικής.
Η πορεία του και οι συχνές εναλλαγές συνεργατών και μουσικών δρόμων, δείχνουν την οξύνοια του πνεύματός του, την ανάγκη του για αλλαγή και αναζήτηση διαφορετικών τρόπων έκφρασης, ενώ η μουσική του έχει μείνει ως απόδειξη του μεγάλου ταλέντου του.

Άλλωστε πάντα οι ευφυείς άνθρωποι, με ανήσυχο πνεύμα, υπήρξαν μοναχικοί και παρεξηγημένοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Δεν είναι εύκολο να δημιουργείς χωρίς να έχεις ανάγκη το δικό σου χώρο αναζήτησης και δοκιμής των ορίων σου. Απόδειξη και το βίντεο που ακολουθεί, στο οποίο ο μεγάλος κιθαρίστας είναι σα να μονολογεί, εξηγώντας πως εμπνεύστηκε το Highway Star. Κανείς δε δίνει σημασία στο γεγονός, πως αναφέρει ότι γνώριζε τον Μότσαρτ! Πράγμα αδύνατο να συμβεί στην πραγματικότητα. Μήπως όμως μπορεί να συμβεί στον κόσμο των ιδεών, όταν ταλαντούχα πνεύματα συναντιούνται με την πηγή όλων των Εμπνεύσεων και όλων των Ιδεών, σε μια Μυστική συνομιλία Αλήθειας και Μουσικής;
Δείτε το βίντεο:

H φωνή της σιωπής / photo unsplash