Ο καλλωπισμός του σώματος και ο καλλωπισμός της ψυχής

Ο καλλωπισμός του σώματος και ο καλλωπισμός της ψυχής. Διαλέγουμε τον πρώτο. Γιατί άραγε;

Μα, είναι απλό. Είναι ο εύκολος δρόμος. Πολύ πιο εύκολα πετυχαίνουμε να ομορφύνουμε το σώμα μας, παρά την ψυχή μας.

Εξ’ άλλου, το σώμα, είναι αυτό που οι άλλοι βλέπουν σε αυτόν τον κόσμο. Και όντας ματαιόδοξοι, θέλουμε να εισπράττουμε το θαυμασμό τους. Και η ψυχή; Ο χαρακτήρας; “Μα είναι απλό”, θα σκεφτούμε, “Το σώμα μου και το πρόσωπό μου πρέπει να τα καλλωπίσω γιατί αυτά φαίνονται στους άλλους ενώ τη συμπεριφορά μου μπορώ να την προσαρμόσω, για να κρύψω τα ελαττώματά μου και να γίνω πάλι αποδεκτός από τους άλλους. Όμως, (θέλουμε να) ξεχνάμε, ότι “Ο Πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ, αποδόσει σοι εν των φανερώ” (Λουκ. ΣΤ΄:6)

Φυσικά, πάντα ο κατήφορος είναι πολύ πιο εύκολος δρόμος από τον ανήφορο σε αυτόν τον κόσμο, αλλά το θέμα είναι, τι θα μας περιμένει στο τέλος του κάθε δρόμου. Ο καθένας είναι απόλυτα ελεύθερος να διαλέξει στρατόπεδο. Άμαχοι σε αυτόν το κόσμο δεν υπάρχουν. Και όποιος/α λέει: “Ε καλά τώρα αυτά είναι για τους παπάδες και τις γριούλες, εδώ ο κόσμος χάνεται, έχω να πληρώσω δάνεια, να φροντίσω την οικογένειά μου, να προφυλαχθώ από τον κορωνοϊό” κλπ ή “Ας μου λύσει τα προβλήματα και τότε θα πιστέψω”, έχει ήδη ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ διαλέξει πλευρά.

Να προσέχετε λοιπόν τους εχθρούς σας. Να θυμάστε τα λόγια του Κυρίου: “Εξ αιτίας μου θα χωρίσουν η μητέρα από τα παιδιά και ο σύζυγος από τη σύζυγο και ο αδερφός από τον αδερφό.” “Πυρ ήλθον βαλείν επί την Γην” (Λουκ. ΙΒ:49)

“ΕΙ ΤΙΣ ΘΕΛΕΙ οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον Σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι”, “ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ας έλθει πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας με ακολουθήσει” (Ματθ. ΙΣΤ:24).

Ο Χριστός λοιπόν, βλέπουμε ότι δεν υποχρέωσε ποτέ, ούτε υποχρεώνει κανέναν να Τον ακολουθήσει, όπως κάνουν οι επίγειοι ηγέτες κάθε μορφής (πολιτικοί, θρησκευτικοί, εταιρικοί, συνδικαλιστικοί, αθλητικοί και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε…) Τελικά, το ερώτημα είναι πολύ απλό. Θέλουμε να είμαστε με τους εκλεκτούς του Παντοδύναμου Κυρίου ή με τη μάζα; Είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να διαλέξουμε. Μετανοείτε, επαγρυπνείτε και γρηγορείτε. Ο καιρός δεν είναι πια κοντά. Ο καιρός είναι ΤΩΡΑ!

Χρήστος

photo unsplash