Μότσαρτ: Η ζωή της μουσικής ιδιοφυίας που φώτισε τον γκρίζο κόσμο μας σε μια Ταινία

Ποιός δεν γνωρίζει έστω κι ένα μουσικό κομμάτι του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Αμαντέους Μότσαρτ, της μεγαλύτερης μουσικής ιδιοφυίας που γνώρισε ποτέ ο κόσμος μας;

Γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ στη σημερινή Αυστρία, τότε Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, στις 27 Ιανουαρίου του 1756 και βαφτίστηκε Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Ο ίδιος χρησιμοποιούσε ενίοτε το γερμανικό όνομα Gottlieb αντί του Theophilus, πιο συχνά όμως τα ιταλικά ονόματα Αμαντέο ή Αμαντέ.

Όταν ήταν τεσσάρων χρονών, ο πατέρας του άρχισε να του διδάσκει κάποια μινουέτα και κομμάτια στο πιάνο, σαν παιχνίδι. Μπορούσε να τα παίζει άψογα και με τη μεγαλύτερη λεπτότητα, κρατώντας πάντα τέλεια το μέτρο. Στην ηλικία των πέντε ετών, συνέθετε ήδη μικρά κομμάτια, τα οποία έπαιζε στον πατέρα του, ο οποίος τα κατέγραφε. Οι δεξιότητες του νεαρού Μότσαρτ υπήρξαν μοναδικές. Εκτός από την εξαιρετική τεχνική του στο πιάνο, στο όργανο και στο βιολί, είχε την ικανότητα να αποστηθίζει πληθώρα συνθέσεων με φαινομενική ευκολία, ενώ αξιοσημείωτη ήταν επίσης η ικανότητά του να αυτοσχεδιάζει πάνω σε ένα μουσικό θέμα χωρίς προετοιμασία. Ήδη σε ηλικία έξι ετών, κατέγραφε ο ίδιος τις συνθέσεις του.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Μότσαρτ ήταν ένα παιδί θαύμα – αλλά πόσο νωρίς άρχισε να δείχνει σημάδια ότι ήταν κάτι περισσότερο από μια μέση παιδική μεγαλοφυία;
Η πρώτη τεκμηριωμένη του σύνθεση είναι ένα μινουέτο σε σολ μείζονα, είναι καταχωρημένο ως KV 1 (τελικά το έφτασε μέχρι το KV 626, το Requiem του) και το συνέθεσε όταν ήταν μόλις πέντε ετών. Θα περίμενε κάποιος, κάτι πολύ απλό, από ένα πεντάχρονο παιδί αλλά όχι: είναι «ενοχλητικά» εξαιρετικό – μια ισχυρή μελωδία, αρχιτεκτονικά άρτια με γοητευτικές αρμονίες. Ακούστε και μόνοι σας:

Ο Μότσαρτ είναι ένας μύθος, ένα λαϊκό είδωλο. Οι μελωδίες του, μέσα από την ποικιλομορφία τους έχουν την ιδιότητα να παραμένουν στη μνήμη του ακροατή, άμεσα και με ευκολία. Σήμερα ακούγονται σχεδόν παντού, εκτός από αίθουσες συναυλιών, σε ασανσέρ, εμπορικά κέντρα, αίθουσες χειρουργείων, αίθουσες αναμονής, ακόμη και ως ηχητικά κομμάτια σε κινητά τηλέφωνα.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου λέγεται, ότι αν υπήρχε δυνατότητα ο Μότσαρτ να διεκδικήσει τα δικαιώματα για τη χρήση της μουσικής και του ονόματός του, θα μπορούσε να αγοράσει όλη την Αυστρία.

Η μουσική του έχει «μαγικές» ιδιότητες. Κτηνοτρόφοι παίζουν Μότσαρτ στις αγελάδες για να αυξήσουν την παραγωγή τους σε γάλα ή για να δώσουν πιο τρυφερό κρέας και καλλιεργητές βάζουν την μουσική του να παίζει σε κήπους και αγροκτήματα, για να αναπτύσσονται φυτά και λουλούδια. Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η ακρόαση της μουσικής του Μότσαρτ, βοηθά στην ανάπτυξη της νοημοσύνης των βρεφών και των παιδιών. Μελωδίες που δεν είναι από αυτόν τον κόσμο, μελωδίες που σε ταξιδεύουν στο μέλλον, πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους.
Γι’ αυτούς που μπορούν να δουν πέρα από τη μουσική, με τα χρώματα της φαντασίας τους, η ταινία, που ακολουθεί σε 3 μέρη για τη ζωή και το έργο του Μότσαρτ, θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα τους δείξει πράγματα για τον χαρακτήρα και τη ζωή αυτής της μουσικής ιδιοφυίας, που γεννήθηκε με τη γνώση κι έδωσε χρώμα με τη μουσική του στον γκρίζο κόσμο μας.
Απολαύστε την.
Μέρος 1ο

Μέρος 2ο

Μέρος 3ο

Μουσικόφιλος

photo pexels.com

  • 94
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...