Κόντρα στο ρεύμα

Πολλές φορές, λόγω της βαβούρας των πόλεων, είναι δύσκολο να έχεις στο νου σου τον Χριστό.

Η μουσική ακούγεται να παίζει δυνατά από τα μπαράκια και τις καφετέριες, οι όμορφες γυναίκες και τα γρήγορα αυτοκίνητα, σε κάνουν αυτόματα να γυρίσεις να τα δεις, την ώρα που περνάνε από δίπλα σου και η τηλεόραση δεν το βουλώνει ποτέ, εκτός και αν την κλείσεις, για να βρεις για λίγο την ησυχία σου. Αλλά ακόμα και αν απομονωθείς από όλους αυτούς τους περισπασμούς, οι αγχωτικές σκέψεις θα σε γεμίσουν με φόβο, θυμό και απελπισία, είτε επειδή δεν έχεις χρήματα για να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου, είτε επειδή τσακώθηκες με την οικογένειά σου ή τους φίλους σου, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Όλα αυτά μας αποσπούν την προσοχή και μας κάνουν να ξεχνάμε αυτά, που έχουν πραγματική σημασία.

 Όσο περνάει ο καιρός, η ζωή αντί να γίνεται πιο απλή, γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη. Νέοι παράγοντες και νέα εμπόδια εμφανίζονται κάθε μέρα, για να απασχολήσουν τα εναπομείναντα κομμάτια του εαυτού μας, με σκοπό να μας παγιδεύσουν για πάντα, μέσα σε μια ατέλειωτη λούπα επιθυμίας, για πράγματα που δεν μας χρειάζονται. Ωστόσο, η αλήθεια είναι, πως όλα όσα χρειάζεσαι για να κερδίσεις το παιχνίδι που λέγεται Ζωή, βρίσκονται ήδη μέσα σου. Δεν χρειάζονται χρήματα, επιστημονικές γνώσεις ή διασυνδέσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι φιλότιμο. Το θάρρος να βγεις από τον δρόμο σου, ώστε να βοηθήσεις κάποιον που έχει ανάγκη την βοήθειά σου.

Οι περισπασμοί αυτού του κόσμου είναι τόσοι πολλοί και είναι τόσων πολλών ειδών, που σε παρασέρνουν όπου θέλουν, σαν ένας ισχυρός χείμαρρος, χωρίς να σου δίνουν την ευκαιρία να προλάβεις να κοιτάξεις τι συμβαίνει γύρω σου. Ακόμα και αν μπορέσεις να ρίξεις μια ματιά δεξιά ή αριστερά, μέχρι να συνειδητοποιήσεις το τι συμβαίνει και μέχρι να αποφασίσεις να εκτελέσεις μια ενέργεια, το ρεύμα ήδη θα σε έχει παρασύρει μακριά.

Πόσες φορές έχει τύχει, να περπατάς σε πολυσύχναστο δρόμο ή να οδηγείς το αυτοκίνητό σου, αφηρημένος στις σκέψεις σου, αν είσαι μόνος ή απασχολημένος με τους φίλους σου και να προσπεράσεις κάποιον που είχε ανάγκη τη βοήθειά σου; Αυτός ο κάποιος, δεν είναι απαραίτητα ζητιάνος ή ανάπηρος. Μπορεί να βρίσκεται σε καλύτερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση από σένα, αλλά εκείνη τη στιγμή ζητούσε βοήθεια. Το καταλάβαινες από την στάση του σώματος και την έκφραση στο πρόσωπό του. Έκπεμπε σήμα για βοήθεια και εσύ το ήξερες. Ίσως να τον πρόσεξες τελευταία στιγμή. Ή μπορεί να τον έβλεπες απ’την αρχή, ευχόμενος να περάσουν γρήγορα τα επόμενα δευτερόλεπτα, έτσι ώστε το κύμα να σε παρασύρει αρκετά μακριά από αυτόν, αφήνοντάς τον να χαθεί για πάντα στο παρελθόν. Σαν να μην έγινε ποτέ. Το μόνο που μένει στο μυαλό σου είναι η φράση: «Που να γυρίσω τώρα…».

Είναι δύσκολο να πηγαίνεις αντίθετα στο ρεύμα. Καθ’όλη τη διάρκεια όμως, της διαδρομής, σου δίνονται οι ευκαιρίες να κάνεις αυτό που δεν είχες τα κότσια να κάνεις πριν. Ίσως όλοι αυτοί που συναντάς τυχαία στο δρόμο, να βρίσκονται εκεί για να σε βοηθήσουν. Ίσως ο Θεός τους έστειλε για σου θυμίσει, πως σου δίνονται συνεχώς νέες ευκαιρίες, για να κάνεις το καλό και να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά Του.

Αυτοί που δημιουργούν το ρεύμα, παρασύροντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, μισούν αυτούς που πηγαίνουν ενάντια σ’αυτό. Τους μισούν, αλλά και τους φοβούνται. Πανικοβάλλονται όταν κάποιος, αντί συνεχίσει να περπατάει με σκυφτό το κεφάλι, σταματήσει, γυρίσει προς τα πίσω και αποφασισμένος στην καρδιά και στο μυαλό, θα κολυμπήσει ενάντια στο ρεύμα, αδιαφορώντας για τους κινδύνους. Αρχίζει σίγα-σιγά να μετατρέπεται σε εχθρό και στοχοποιείται αυτόματα από το σύστημα. Ταυτόχρονα όμως, ποιεί το θέλημα του Θεού. Αρχίζει να συμμετέχει πλέον ενεργά και συνειδητά στον αόρατο πόλεμο. Έναν πόλεμο, τον οποίο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει. Έναν πόλεμο χωρίς αμάχους.

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤ. ΠΑΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12

2 καὶ μὴ συσχηματίζεσθαι τῷ αἰῶνι τούτῳ, ἀλλὰ μεταμορφοῦσθαι τῇ ἀνακαινώσει τοῦ νοὸς ὑμῶν, εἰς τὸ δοκιμάζειν ὑμᾶς τί τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ, τὸ ἀγαθὸν καὶ εὐάρεστον καὶ τέλειον.

 Mr. Fantastic