Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σαφή και διακριτά σύνορα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της euro-ζώνης , καθώς και ένα από τα παλαιότερα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Παρ'όλα αυτά, η χώρα μας αποτελεί τον φτωχό συγγενή σχεδόν σε κάθε διεθνή συμμαχία στην οποία λαμβάνει μέρος.

 

Τρανό παράδειγμα αυτής της τραγικής κατάστασης αποτελεί η διένεξη-παρωδία με τα Σκόπια, για τη χρήση του όρου Μακεδονία, η οποία λαμβάνει χώρα τα τελευταία 24 χρόνια. 

Η Μακεδονική Αυτοκρατορία αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ευστροφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που συνέχισε το έργο του πατέρα του Φιλίππου Β’, οδήγησε τους Μακεδόνες και γενικότερα την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Η ελληνιστική κοινή, δηλαδή η γλώσσα της εποχής, διαδόθηκε στα βάθη της Ασίας, εκπολιτίζοντας πλήθος βάρβαρων λαών. Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες και αυτό είναι κάτι που είναι καταγεγραμμένο στα παγκόσμια χρονικά. Η γλώσσα τους ήταν η ελληνική, λάτρευαν τους ίδιους θεούς με τα υπόλοιπα ελληνικά φύλα και κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής Βορείου Ελλάδας.

Ωστόσο, πίσω από την πλάτη της Ελλάδας παίχθηκε ένα βρώμικο παιχνίδι. Η φαντασία του στρατάρχη Τίτο, του γιουγκοσλάβου ηγέτη, τον οδήγησε στην απόφαση να αλλάξει το όνομα της νότιας επαρχίας Βαρντάρσκα (Βαρδάρης), σε Επαρχία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θέλοντας να θέσει διεκδικήσεις, τόσο επί της Ελλάδας, όσο και επί της ιστορίας αυτής.  Επίσης, να επισημανθεί για καθαρά τυπικούς λόγους, ότι η συγκεκριμένη περιοχή κατοικείται από Σλάβους, Αθίγγανους και Αλβανόφωνους.

Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι η σημερινή κατάσταση, κατά την οποία η γλώσσα του γειτονικού Κράτους ονομάζεται μακεδονική και οι πολίτες της Μακεδόνες. Παρόλα αυτά η επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία περιορίζεται μόνο σε βαρύγδουπες δηλώσεις κατά πάντων, χωρίς να ακολουθούν αντίστοιχες πράξεις.

Όταν η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε, τα Κράτη τα οποία την αποτελούσαν άρχισαν να εγκαταλείπουν το πλοίο, προσφεύγοντας στην ανεξαρτητοποίηση τους. Έτσι, ένα από τα Κράτη που προέκυψε ήταν αυτό των Σκοπίων, το οποίο παρουσιάστηκε ως η λεγόμενη ”Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αμέσως μετά την διακήρυξη αυτή, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις έσπευσαν να προλάβουν τυχόν τετελεσμένα γεγονότα, αποτυγχάνοντας, όμως, να λύσουν το πρόβλημα. Βλέποντας τις ελληνικές κινήσεις, οι Σκοπιανοί συνέχισαν τις προκλήσεις παρουσιάζοντας ως επίσημη σημαία του Κράτους τους, τον Ήλιο της Βεργίνας (σύμβολο των Μακεδόνων βασιλέων). Το 1993 πλήθος λαού στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα κατέβηκαν στους δρόμους και στις πλατείες βροντοφωνάζοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ωστόσο οι πολιτικές δυνάμεις αποδείχθηκαν ανίκανες να κινηθούν με επιτυχία στη διπλωματική σκακιέρα. 

Παρά την πρόσβαση της χώρας μας σε διεθνής οργανισμούς και συμμαχίες, η κατάσταση δεν άλλαξε προς το καλύτερο. Το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν η απαγόρευση του 16άκτινου αστεριού της Βεργίνας από τη σημαία τους (που αντικαταστάθηκε από ένα αστέρι με οκτώ ακτίνες) καθώς και την αλλαγή της επίσημης ονομασίας από ”Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.). Η ανικανότητα και η προδοτική στάση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας (όλων των μετέπειτα κυβερνήσεων) παραχώρησαν κατά κάποιον τρόπο την κυριαρχία της Ελλάδας επί του όρου Μακεδονία. Πλέον, αν και η επίσημη ονομασία του Κράτους τους είναι Π.Γ.Δ.Μ. , σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς όπως ο Ο.Η.Ε. ή ακόμα και στο ΝΑΤΟ ( όπου τα Σκόπια παρευρίσκονται ως παρατηρητές ενώ η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος) γίνεται χρήση της ονομασίας ”Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Είναι προφανές, πως οι λεγόμενοι Σύμμαχοι μας, μας έχουν εγκαταλείψει προ πολλού.

Η παραχάραξη της ιστορίας αποτελεί ύβρη κατά του πνεύματος ενός έθνους. Η ανέγερση μνημείων και αγαλμάτων των Μακεδόνων βασιλιάδων στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας των Σκοπίων δεν αποτελεί ιστορική απόδειξη καμίας διεκδίκησης. Από την άλλη, η απραξία των Ελλήνων πολιτικών οδηγεί τη χώρα στην απώλεια του πολιτισμικού της πλούτου χωρίς σημάδια αντίδρασης. Πέραν, λοιπόν, από εθνικιστικές κορώνες και πνεύμα αλαζονίας, οφείλουμε να δηλώσουμε σαν Κράτος και σαν Έθνος, ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν πωλείται. Η Ελλάδα, δεν μπορεί να θεωρείται Ελλάδα, χωρίς τη Μακεδονία, καθώς η τελευταία αποτελεί κομμάτι του παζλ αυτού, που ονομάζεται Ελληνικό Έθνος.

Γιώργος Κωστόπουλος

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.