Η μάχη του Χαλεπίου: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το 2012 ουσιαστικά ξεκινά ο Συριακός Εμφύλιος πόλεμος με τους αντιφρονούντες να παίρνουν τα όπλα κατά του καθεστώτος και έτσι να ξεκινά κανονικός πόλεμος στο συριακό έδαφος.

Το Χαλέπι εξ αρχής, ως η μεγαλύτερη πόλη της συριακής επικράτειας, έγινε βασικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ καθεστωτικών και ανταρτών. Αρχές προς τα μέσα του 2013 μεγάλο μέρος των ανταρτικών ομάδων αποτελούνταν ήδη από ισλαμιστικές οργανώσεις οι οποίες φυσικά χρηματοδοτούνταν από τις ξένες δυνάμεις της Ευρώπης, του Κόλπου και φυσικά των Η.Π.Α. Μέσα σε ένα χρόνο οι αντάρτες κατάφεραν να ελέγξουν μεγάλο μέρος της συριακής επικράτειας και ειδικά στην επαρχία του Χαλεπίου το 90% της περιοχής.

  Οι καθεστωτικοί έλεγχαν το δυτικό τμήμα του Χαλεπίου, την περιοχή γύρω από το Διεθνές αεροδρόμιο, τα σιιτικά χωριά Νουμπλ και Ζάχρα, την Αλ Σαφίρα και τη βάση της καθώς επίσης τη βάση της Μέναγκχ, του Κβέϊρις, την κεντρική φυλακή του Χαλεπίου και το νοσοκομείο Αλ Κίντι όπως δείχνει πολύ καλά ο παρακάτω χάρτης.
 

πριν και μετά…

 

 Σε αυτό το σημείο, το δυτικό Χαλέπι βρισκόταν υπό ανηλεή πολιορκία. Αποκομμένο από ξηρά με κομμένο το ρεύμα και το νερό, κοντά στο 1 εκατομμύριο Σύριοι είχαν ως μόνη οδό ανεφοδιασμού τoν αέρα. Οι ισλαμιστές και λοιποί αντικαθεστωτικοί κρεμούσαν πανό με τα οποία εύχονταν καλό ψόφο από την πείνα στα «σκυλιά του Άσσαντ».

 Τον Μάιο του 2013 το Ιράν αποφάσισε να ενισχύσει περισσότερο το καθεστώς με υλικό, στέλνοντας τη Χεζμπολάχ να βοηθήσει ενεργά τα Συριακό Αραβικό Στρατό σ.σ. (Σ.Α.Σ.) στο έδαφος στην επαρχία της Χόμς και του Χαλεπίου. Με την αναδιοργάνωση του Σ.Α.Σ., τη βοήθεια της Χεζμπολάχ και του Ιράν και τη διπλωματική, μέχρι τότε, υποστήριξη της Ρωσίας, ο Συριακός Στρατός κατάφερε ν’ ανοίξει δρόμο προς το Χαλέπι απ’ τον άξονα Ιτρίγια-Χανάσσερ-Αλ Σαφίρα-Δυτικό Χαλέπι.

 Ακολούθησαν οι διευρυντικές επιχειρήσεις νότια του Χαλεπίου και η έφοδος βορείως του Διεθνούς Αεροδρομίου προς τη βιομηχανική ζώνη του Σέικχ Ναζάρ. Από εκεί λύθηκε η πολιορκία της κεντρικής φυλακής του Χαλεπίου μετά από 2 χρόνια πολιορκίας και τελικά οι επιχειρήσεις σταμάτησαν στο Μπασκοϊ ανατολικά του Χραϊτάν.

Οι ισλαμιστές αντάρτες άρχισαν να έχουν μεγάλα προβλήματα απ’ τη μέρα που η Daesh, το γνωστό μας Ισλαμικό Κράτος (ISIS-ISIL) σάρωσε τη μισή επαρχία του Χαλεπίου με τους αντάρτες να ελέγχουν το 40% πλέον της επαρχίας.

 Από την 1η Οκτωβρίου 2015 που η Ρωσική Αεροπορία ξεκίνησε τους μαζικούς βομβαρδισμούς των ισλαμικών ανταρτών, ο Συριακός Στρατός και η Χεζμπολάχ το εκμεταλλεύτηκαν  και εξαπέλυσαν τις μεγάλες επιθέσεις στο νότιο Χαλέπι με τη μεγάλη προώθηση ως το Ελ Εϊς και το Φλεβάρη του 2016 στο βορρά του Χαλεπίου όπου αποκόπηκε η οδός ανεφοδιασμού μέσω του Αζάζ και επιτεύχθηκε το σπάσιμο της πολιορκίας μετά από 4,5 χρόνια των χωριών Νουμπλ και Ζάχρα, και έμεινε μόνο η δυτική οδός μέσω των Καφρ Χάμρα και της οδού του Καστέλο για τον ανεφοδιασμό του ανατολικού Χαλεπίου.

Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2016 οι Ρώσοι προσπαθώντας να έρθουν σε συνεννόηση με τις Η.Π.Α. για το τι μέλλει γενέσθαι, ελάττωσαν τις αεροπορικές επιδρομές και έκαναν ένα στραβό μάτι στις επιχειρήσεις των Ισλαμιστών  στο νότιο Χαλέπι, που είχαν σαν αποτέλεσμα την ανακατάληψη των Ελ Εϊς, Ζιτάν, Μπιρνάχ, Χαν Τουμάν, Χαλιντίγια. Ωστόσο οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να πείσουν τους ισλαμιστές να ανεξαρτητοποιηθούν απ΄την Αλ Κάϊντα, πράγμα που ζητούσαν επίμονα οι Ρώσοι, οπότε ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις για αποκοπή του ανατολικού Χαλεπίου.

 Με οδηγό τις επίλεκτες δυνάμεις (Tiger Forces) υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Σουχέϊλ Αλ Χασάν και την υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας, καταλήφθηκαν αρχικά οι βόρειες φάρμες στην Αλ Μάλαχ στα τέλη Ιούνη, για να υποχωρήσουν μια μέρα μετά. Στις αρχές Ιούλη η περιοχή ανακαταλήφθηκε. Αντεπίθεση των τζιχαντιστών κατέληξε σε αποτυχία. Δύο εβδομάδες πριν οι Tiger Forces κατάφεραν να καταλάβουν και τη νότια πλευρά της Αλ Μάλαχ και να θέσουν το δρόμο του Αλ Καστέλο υπό τα πυρά τους, αποκλείοντας έτσι απ’ την τελευταία οδό ανεφοδιασμού το ανατολικό Χαλέπι.

 Η Fateh Halab, η Jabhat Al Nusra και άλλες μονάδες εξαπέλυσαν άμεσα επίθεση για να ξανα-ανοίξει ο δρόμος. Κατά την προσφιλή τους τακτική, προηγήθηκαν 2 οχήματα αυτοκτονίας γεμάτα με εκρηκτικά, μετά θα ακολουθούσε μια διμοιρία με ζωσμένους με εκρηκτικά τζιχαντιστές και μετά η κύρια επιθετική δύναμη με υποστήριξη πυροβολικού. Οι τζιχαντιστές θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν το χάος απ΄ τους βομβιστές αυτοκτονίας για να σπάσουν τις γραμμές του στρατού.

 Δυστυχώς γι αυτούς, η συγκεκριμένη μονάδα του Συριακού στρατού είναι η πιο έμπειρη στην αντίμετώπιση τέτοιων επιθέσεων, αφού αντιμετώπισε επί μακρών το ISIS σε Χαλέπι και Παλμύρα. Εφαρμόζοντας υποδειγματικά ελαστική άμυνα προκάλεσαν 70 σκοτωμένους τζιχαντιστές σε 5 ώρες και κατέστρεψαν 2 τανκ και 4 BMP1 και άλλα οχήματα. Ακολούθησαν άλλες 5 επιθέσεις σε 1,5 εβδομάδα για να αποτύχουν όλες με τον ίδιο τρόπο, με την τελευταία να γράφει απώλειες 2 αρμάτων και 4 BMP1 στα χέρια του Συριακού στρατού. Μετά από αυτό οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις επιθέσεις προφανώς λόγω των βαρύτατων απωλειών.

Ταυτόχρονα, με τις επιχειρήσεις στην Αλ Μάλαχ η έμπειρη 4η Μηχανοκίνητη Μεραρχία του Συριακού Στρατού επιτέθηκε στη βιομηχανική ζώνη του Αλ Λαγιαραμούν με την κατάληψή της να ολοκληρώνεται το βράδυ της 27ης Ιουλίου, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της επιχείρησης. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια των τζιχαντιστών να μην αναγκαστούν να παραδώσουν το Bani Zaid αμαχητί επιτέθηκαν το βράδυ της 27ης  στην κουρδική συνοικία. Η επίθεση κατέληξε σε αποτυχία με τους Κούρδους να αντεπιτίθενται. Με την αποτυχία της επίθεσης οι αντάρτες τίναξαν την κεντρική αποθήκη πυρομαχικών του Bani Zaid και υποχώρησαν έξω απ το θύλακα, ο οποίος έκλεισε στις 28 Ιουλίου. Το Bani Zaid ήταν η πιο καλά οχυρωμένη συνοικία του Χαλεπίου για τους αντάρτες και από εκεί βομβάρδιζαν κυρίως το δυτικό Χαλέπι και έπεσε αμαχητί.

Με το κλείσιμο του θύλακα σήμερα, Ρώσοι και καθεστωτικοί ανακοίνωσαν 3 σημεία μεταξύ δυτικού και ανατολικού Χαλεπίου, από όπου κάτοικοι θα μπορούσαν να μεταβούν με ασφάλεια στο δυτικό Χαλέπι απ’ το ανατολικό που πολιορκείται και άλλο ένα για αντάρτες, που θα θελήσουν να παραδοθούν με αντάλλαγμα τη γενική αμνηστία που ανακοινώθηκε σήμερα και για τους επόμενους 3 μήνες σε όσους παραδοθούν. Όλα αυτά έγιναν γνωστά μέσω χαρτιών όπως αυτό:

 

 που ρίχτηκαν στο ανατολικό Χαλέπι με ελικόπτερα. Φυσικά απ’ το πρωί ξεκίνησε η κλάψα για ανθρωπιστική κρίση και τα γνωστά φαιδρά. Για να γνωρίζετε, στο ανατολικό Χαλέπι έχουν μείνει περίπου 50-70.000 χιλιάδες κόσμου, με 7.000 μαχητές περίπου. Έχει πλάκα που μέσα σε μια μέρα, διάβασα αριθμούς από 150.000 μέχρι 400.000 χιλιάδες, ενώ η πραγματικότητα είναι ο αριθμός που προανέφερα, καθώς λόγω του πολέμου και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, όσοι δεν έφυγαν για το δυτικό Χαλέπι έφυγαν για την Τουρκία, με λίγους να παραμένουν. Ως μέτρο πίεσης, τα 5 απ’ τα 6 νοσοκομεία του ανατολικού Χαλεπίου βομβαρδίστηκαν χθες, αφού οι αντάρτες τα χρησιμοποιούσαν. Επίσης, ήδη ο συριακός στρατός επιτίθεται στο Handarat camp για να μειώσει και άλλο το θύλακα.

Επειδή οι Ρώσοι είναι παλιές καραβάνες και γνωρίζανε για την κλάψα που θ’ ακολουθήσει, οργανώσανε με τη συριακή κυβέρνηση τις παραπάνω οδούς διαφυγής και διευκόλυνσης παράδοσης των ανταρτών, ώστε και ο κόσμος να μην υποστεί την πολιορκία και να μειωθεί και ο αριθμός των αποκλεισμένων μαχητών. Σκοπός είναι να χρησιμοποιηθεί η κατάσταση στο Χαλέπι, ώστε να επιτευχθούν κάποιες βασικές συμφωνίες στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Ακόμα και αν οι Η.Π.Α. δεν πείσουν τους αντάρτες να αποδεχθούν τους όρους που οι ίδιες θα θέσουν, τότε μάλλον ο Συριακός Στρατός θα επιτεθεί στο ανατολικό τμήμα της πόλης, με Ρωσική υποστήριξη. Ενδεχόμενη πλήρης απώλεια του Χαλεπίου για τους αντάρτες θα σημάνει την αρχή του τέλους του πολέμου.

 

 Ανάλυση αριθμών χάρτη:

1)      Αλ Μάλαχ φάρμες

2)      Handarat camp

3)      Al Layaramoun & Bani Zaid( με το κίτρινο υπόχρωμα

4)      Παλαιά πόλη Χαλεπίου

5)      Σεϊκχ Μάκσουντ-Κουρδική συνοικία

6)      Al Shoqaief

Κόκκινο- Συριακός στρατός

Πράσινο- Αντάρτες/Τζιχαντιστές

Κίτρινο-Κούρδοι

 Βέλη: Άξονες επιθέσεων σήμερα.

 

Δομέστικος των Σχολών

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu