Η ικανότητα του να μένεις σιωπηλός και ατάραχος

Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να διαμαρτύρεται έντονα, σε σημείο θα έλεγα θυμού, με πράγματα που έβλεπα και καταστάσεις που βίωνα,

που ήταν εντελώς αντίθετες με την γνώση που έλαβα και λαμβάνω όλα αυτά τα χρόνια. Η κατάληξη των παραπάνω εμπειριών ήταν κατά 99% το προσωπικό μου στόλισμα με διάφορα κοσμητικά επίθετα, όπως αιρετικός, ανόητος, ευκολόπιστος (λόγω του διαβάσματος Λιακόπουλου) και πολλά άλλα, τα οποία να πω αλήθεια ούτε και θυμάμαι.

Τελικά η λύση σε όλη αυτή τη προσωπική μου αντίδραση ήταν να μένω σιωπηλός και ατάραχος. Μια λύση βέβαια που αποδείχτηκε στη πορεία πολύ πιο δύσκολη, απ’ το να κάθομαι να μιλάω και να τσακώνομαι όλη την ώρα. Βλέπετε το να κάθεσαι απαθής και ατάραχος στη σιωπή σου είναι μια προσωπική καταπίεση και ένας σταυρός που θα πρέπει να κουβαλήσουμε. Ο ίδιος ο Χριστός είπε ότι:  Καὶ προσκαλεσάμενος τὸν ὄχλον σὺν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ εἶπεν αὐτοῖς· ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι. (Μαρκος 8,34). Ο αγώνας είναι προσωπικός και ξεκινάει με την πάλη μέσα στον ίδιο μας τον εαυτό.

Για να το πετύχω αυτό, απλά κλείστηκα μέσα στον εαυτό μου. Προσοχή δεν απομονώθηκα! Αν και κατά καιρούς, πιάνω τον εαυτό μου να μην αντέχει να είναι με πολύ κόσμο γύρω του, απλά έκλεισα το κομμάτι μου που έχει γνώση σ΄ένα μέρος με ένα τοίχο γύρω-γύρω, ο οποίος τον προστατεύει από την αρνητική επίδραση του κόσμου. Αυτός ο τοίχος είναι η σιωπή.  Έξω απ’ τον τοίχο, απλά συμμετέχω στο παιχνίδι-πανηγύρι.

Θα πει κανείς βέβαια: “Ε, και πως θ’ αντέξω να βλέπω χαζομάρες και να ακούω ότι να ‘ναι;” . Η απάντηση είναι απλή, μην τις ακούς και μην τις βλέπεις. Αλλού και αλλού έχουμε αυτή την ικανότητα, εδώ γιατί όχι;

Είναι αυτό δίκαιο; Θα αναρωτηθεί κάποιος. Και πάλι η απάντηση είναι απλή, ποιός σας είπε ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι δίκαιος;

Για να καταλήξω κάπου απλά λέω, μείνε στην σιωπή σου και κάνε τον αγώνα σου. Αν, ντε και καλά, θες να δείξεις κάτι, κάντο μέσα απ’ τα έργα σου και όχι με τα λόγια. Στην τελική, το να ακολουθείς τον Χριστό σιωπηλά γίνεται με έργα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια.  

G4Alexandros

 IXN

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.