Menu

Ένας ναός σε περιμένει

Ποτέ πριν δεν υπήρξε μεγαλύτερη ανοχή και ελευθερία στον άνθρωπο να επιλέξει την θρησκεία του και τα πιστεύω του γύρω από την έννοια του Θεού από την σημερινή εποχή.

Φαινομενικά τουλάχιστον όλοι είναι ελεύθεροι να στραφούν σε όποια θεωρία θέλουν, έστω και αν κάποια δόγματα τυγχάνουν μεγαλύτερης προώθησης είτε πχ λόγω μόδας , βλέπε γιόγκα και ινδουιστικές θρησκείες, είτε λόγω σκοτεινότερων κέντρων , βλέπε σατανολατρεία. Μέσα σε αυτό το κλίμα χαλαρότητας και ανοχής ξεπήδησε ένα ακόμα δόγμα. Συγκεκριμένα ένας ναός διαφορετικός από τους άλλους μιας και αγκαλιάζει στην κυριολεξία τους πάντες.Πρόκειται για το ναό Μπαχάι στην Χιλή που απευθύνεται σε ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας, φύλου και κοινωνικής θέσης. Η θρησκεία Μπαχάι δίνει έμφαση στην πνευματική ενότητα της ανθρωπότητας και την κρυμμένη ενότητα όλων των μεγάλων θρησκειών του κόσμου. Η θρησκευτική ιστορία εκδηλώθηκε μέσα από μία σειρά θείων αγγελιαφόρων, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν την κατάλληλη για τις ανάγκες της εποχής τους θρησκεία. Σε αυτούς τους θείους αγγελιαφόρους σύμφωνα με την Πίστη Μπαχάι περιλαμβάνεται ο Αβραάμ, ο Μωυσής, ο Ζωροάστρης, ο Βούδας, ο Κρίσνα, ο Ιησούς, ο Μωάμεθ και προσφάτως, ο Μπαμπ και ο Μπαχαολλά.

Αξίζει να κάνουμε τον κόπο να διαβάσουμε τι έγραψε ο Σόγκι Εφφέντι, η κεφαλή της θρησκείας από το 1921 έως το 1957 , τα οποία είναι και η επιτομή των διακεκριμένων αρχών των διδασκαλιών του Μπαχαολλά, οι οποίες μαζί με τους νόμους και τις εντολές του Κιτάμπ-ι-Ακντάς συνθέτουν τον θεμέλιο λίθο της Μπαχάι Πίστης:
«Η ανεξάρτητη αναζήτηση της αλήθειας αποδεσμευμένη από τη δεισιδαμονία ή την παράδοση· η ενότητα της ανθρώπινης φυλής, η ζωωτικής σπουδαιότητας αρχή και θεμελιώδης δοξασία της Πίστης· η βασική ενότητα όλων των θρησκειών· η καταδίκη όλων των μορφών προκατάληψης, είτε θρησκευτικών ή φυλετικών, ταξικών και εθνικών· η αρμονία μεταξύ θρησκείας και επιστήμης· η ισότητα ανδρών και γυναικών, τα δύο φτερά πάνω στα οποία μπορεί να υψιπετήσει η ανθρωπότητα· η εισαγωγή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης· η υιοθέτηση μιας παγκόσμιας βοηθητικής γλώσσας· η απόρριψη των άκρων της φτώχειας και του πλούτου· η εγκαθίδρυση μιας Παγκόσμιας Κυβέρνησης για τη διευθέτηση των διαφορών ανάμεσα στα έθνη· η εξύψωση του έργου που παράγεται στο πνεύμα της υπηρεσίας, στα πλαίσια της λατρείας· η εξύμνηση της δικαιοσύνης ως κυρίαρχης αρχής στην ανθρώπινη κοινωνία, και της θρησκείας ως κυματοθραύστη για την προστασία όλων των λαών και των εθνών· η εγκαθίδρυση μιας μόνιμης και παγκόσμιας ειρήνης ως υπέρτατο σκοπό του ανθρώπινου γένους» —αυτά είναι τα ουσιαστικά στοιχεία που διακήρυξε ο Μπαχαολλά.

Ο προαναφερθείς ναός είναι ο όγδοος με τους προηγούμενους επτά να είναι σπαρμένοι από την Βόρειο Αμερική μέχρι και το Νέο Δελχί της Ινδίας.
Το οικοδόμημα αυτό αποτέλεσε μεγάλη αρχιτεκτονική πρόκληση για τους κατασκευαστές του καθώς έπρεπε  να μην μοιάζει με τζαμί, συναγωγή ή εκκλησία, καθώς αυτό μπορεί να αποξένωνε ορισμένους ανθρώπους.Ωστόσο το φως ήταν το καθοριστικό στοιχείο για το σχήμα του.Στη διάρκεια της ημέρας, το φως περνά μέσα από το γυαλί και πλημμυρίζει το εσωτερικό του ναού από λευκό μάρμαρο ενώ στο ηλιοβασίλεμα το φως από το εσωτερικό λάμπει σχεδόν μαγικά.
Κλείνοντας το άρθρο αυτό που πλημυρρίζει από <<αγάπη>> και <<ανοχή>> προς τον συνάνθρωπο, επιτρέψτε μου να πω και την προσωπική μου ανησυχία. Θα ήθελα πάρα πολύ να ήξερα τι γράφει η επιγραφή του θόλου που αγκαλιάζει όλους πιστούς που προσέρχονται. Επίσης είναι ένας ναός που μοιάζει με άνθος…το άνθος του κακού. Δίνει βήμα σε κάθε θρησκεία..τις φέρνει όλες κοντά, τόσο κοντά, ώστε στο τέλος να γίνουν όλες μία και μετά καμμία..

ΕΙΡΗΝΗ ΥΜΙΝ

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...