Διακοπή από το κάπνισμα

3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Ήταν η μέρα που οριστικά έκοψα το κάπνισμα μετά από 6 μήνες επίμονης προσπάθειας,

περίπου 19 χρόνια από την ζωή μου συνδυασμένα με την συντροφιά του καπνού. Δεν έχει σημασία πόσο κάπνιζα, άλλες μέρες 2 – 3 άλλες μέρες 10 – 15, εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρισκόμουν. Όλα αυτά τα χρόνια σε ό,τι έκανα, μαζί πήγαινε και το τσιγάρο. Με γυμναστική, με ποδηλασία, με ορειβασία, με ποτό, με παρέα, χωρίς παρέα, με καφέ… παντού η εξάρτηση του ενός ως δέκατου-πέμπτου τσιγάρου της θεριακλούς επιθυμίας μου.

Είχα την εντύπωση πως θα καπνίζω μέχρι να φύγω από αυτή τη ζωή. Η αλήθεια είναι πως την πρώτη ιδέα στο να το σταματήσω, μου την πέρασε υποσυνείδητα ο αγαπημένος μας ΠΑΤΗΡ ΣΑΒΒΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ.

Αργότερα , αρκετά χρόνια αργότερα, άφησα μια δουλειά που δεν με κάλυπτε πλέον και έπρεπε να κάτσω για ένα διάστημα σπίτι να συνέλθω από θέμα ψυχολογίας, πριν ψάξω επόμενη εργασία. Εκείνον τον καιρό είχα σταματήσει και την συστηματική γυμναστική και από θέμα οικονομικού δεν ήμουν και πολύ άνετη. Αυτά τα δύο δεδομένα ήταν αρκετά για να κάνει το ΄΄κλικ΄΄ και να ΄΄ξυπνήσει΄΄ το υποσυνείδητο, φέρνοντας στο μυαλό τα λόγια του Πατρός Σάββα Αχιλλέως.

Λόγω του ότι επειδή πάντα γυμναζόμουν πολύ (αερόβια – οπότε πολύ καλή φυσική κατάσταση) δεν μου είχε δοθεί κάποιο σημάδι, ώστε να νιώσω π.χ. κόπωση ή θέμα υγείας, όταν όμως έμεινα για λίγο καιρό περισσότερο ακίνητη, από αυτό που είχε συνηθίσει ο οργανισμός μου, άρχισε να με επηρεάζει στον τρόπο που ανέπνεα … και φυσικά στην ΄΄τσέπη΄΄ που μέχρι τότε, ούτε που μου περνούσε από το μυαλό.

Το πήρα απόφαση. Τέλος. Σκέφτηκα πως, όσες προσπάθειές μου κι αν έπεφταν στο κενό θα τα κατάφερνα, όσος χρόνος κι αν χρειαζόταν. Όμως η προϋπόθεση ήταν πως δεν θα έκανα πίσω για κανέναν λόγο.

Ξεκίνησα τότε τις προσπάθειες, διάβαζα μαρτυρίες άλλων καπνιστών, διατροφή που θα με βοηθούσε, βίντεο στο YOUTUBE. Κάθε φορά που το έκοβα, μετά από 9 μέρες, 19 μέρες, 1 μήνα, το ξεκινούσα πάλι.

Αναρωτήθηκα τότε, για ποιόν λόγο όλοι οι καπνιστές με ελάχιστες εξαιρέσεις, ξαναρχίζουν το κάπνισμα ακόμα και μετά από πολλά χρόνια. Κι όπως γνωρίζετε το ρητό, όποιος ψάχνει βρίσκει, έτσι μια μέρα “πέφτω πάνω σε ένα βιβλίο, που εξηγούσε με άψογο τρόπο, όχι μόνο την απορία που είχα, αλλά απαντούσε και την παραμικρή ερώτηση που είχα στο μυαλό μου. Εκείνος που το έγραψε, έχει κάνει εξονυχιστική έρευνα πάνω στο θέμα ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ. Είναι υπεύθυνο για πολλές συνήθειές μας, όπως και το ξεκίνημα του ήδη κομμένου και ξεπερασμένου, από τυχόν παρενέργειες, τσιγάρου.

Το κυριότερο είναι η ΑΠΟΦΑΣΗ.

Η ποιότητα ζωής χωρίς τσιγάρο δεν συγκρίνεται με τίποτα πριν. Αναπνέω με άνεση, όταν τρέχω δεν μου έρχεται κάψιμο στο στήθος και στο λαιμό (κυρίως χειμώνα), κοιμάμαι καλύτερα, η γεύση μου δεν είναι αλλοιωμένη, δεν στεγνώνει το στόμα μου, έχω περισσότερη όρεξη και δε βαριέμαι εύκολα, δε νιώθω ποτέ ένα ανεξήγητο κενό, ενδιάμεσα από δουλειές στα διαλείμματα, δε μυρίζουν άσχημα τα ρούχα μου και τα μαλλιά μου. Τι άλλο να γράψω; Είναι πάρα πολλά, μα το κυριότερο, ΝΙΩΘΩ ΕΛΕΥΘΕΡΗ από το θέμα της εξάρτησης. Δεν ψάχνω αναπτήρα, χαρτάκια, περίπτερα μες το βράδυ κ.λπ.
Δεν θα έγραφα αυτό το άρθρο, αν δεν μου είχε έρθει η ιδέα, πως ίσως κάποιος – κάποια, έστω και ένας, μπορεί να σταματήσει αυτό το πραγματικά ανούσιο ναρκωτικό, που έχει προωθήσει σε όλον τον κόσμο, με τόσο ανήθικο και πρόστυχο τρόπο, η Νέα τάξη πραγμάτων, ως κάτι μάγκικο, στυλάτο, παρεΐστικο και κυρίως στη νεολαία μας.

Μια φορά καπνιστής – για πάντα καπνιστής. Το μυστικό είναι να προλαβαίνει ο πρώην καπνιστής το υποσυνείδητο, που τρέχει 30.000 φορές πιο γρήγορα από το συνειδητό, ώστε να μην ξανακάνει αυτή την μια τζούρα, που θα τον ξανακάνει καπνιστή μέσα σε μια εβδομάδα 100% .

Και κάτι ακόμα, για τουλάχιστον 6-9 μήνες, ερχόντουσαν στα όνειρά μου (ορισμένοι γνωρίζετε ποιοι) και μου έδειχναν εικόνες και σκηνές ότι καπνίζω πάλι. Αφ ‘ ης στιγμής δεν τα κατάφερναν στον ξύπνιο μου να το ξαναρχίσω, έρχονταν στον ύπνο μου. Φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι για εκείνους να μην το κόψετε.

Δική μου σκέψη αυτή. Όποιος θέλει την κρατάει.

Πέρασαν 3 χρόνια, χωρίς το λιβανιστήρι του διαβόλου, όπως λέει ο αγαπημένος μας γέροντας. Επομένως, γίνεται να τα καταφέρει ο καθένας που θα το αποφασίσει.

Η πρώην θεριακλού σας εύχεται καλή σκέψη και καλή επιτυχία, σε όσους προσπαθήσουν, πάντα με τον Χριστό στο πλάι τους. Ζητήστε και θα λάβετε.

ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ

†ΑΦΡΟΔΙΤΗ Λ†

photo pexels