Άνθρωπε ζητάς πραγματικά την Αλήθεια ;

Όπως είναι λογικό, οποιοσδήποτε άνθρωπος ερωτηθεί για το αν θέλει την αλήθεια σε οποιοδήποτε θέμα, θα απαντήσει αμέσως ένα τεράστιο “ναι”.

Ίσως μάλιστα συμπληρώσει, πως θέλει όχι απλά την αλήθεια, αλλά την πλήρη, την απόλυτη αλήθεια. Ποιος όμως είναι πραγματικά έτοιμος να την αντικρίσει;

Τι θα έκανε ο ίδιος άνθρωπος εάν του αποκαλυπτόταν, ότι το αντίτιμό του για να μάθει την αλήθεια, θα ήταν να χάσει για πάντα την ησυχία του;

Θα μπορούσε ένας οποιοσδήποτε φανατικός κάποιου κόμματος, ομάδας ή ιδεολογίας να δεχτεί να αμφισβητήσει τα πιστεύω του; Θα μπορούσε ένας Ισλαμιστής ή ένας Χριστιανός να δεχτεί να αμφισβητήσει τη θρησκεία του, το θεό του, το σύστημα λατρείας του, αν αυτά αποδεικνύονταν μια απάτη κατασκευασμένη και πολύ ωραία στημένη, με μοναδικό σκοπό να τον αποτρέψει από το να γνωρίσει την αλήθεια;

Οι περισσότεροι χρειάζονται και επιδιώκουν τα ψέματα και τα παραμύθια για να βρίσκουν ανάπαυση. Τι καταφέρνουν όμως έτσι; Μήπως αυτό που αποφεύγουν δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ο ίδιος τους ο εαυτός; «Γνώθι σ’αυτόν» (γνώριζε τον εαυτό σου), έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, αφού πράγματι το μεγαλύτερο ίσως ερώτημα που μπορεί να θέσει κάποιος στον εαυτό του είναι ακριβώς αυτό: «Ποιος είμαι;»
Συχνά, το ερώτημα αυτό μένει αναπάντητο. Παρ’ όλα αυτά, καθένας από εμάς οφείλει να το πράξει και να κάνει μια βουτιά στα άδυτα βάθη του ίδιου του εαυτού του. Για να φτάσει όμως κάποιος εκεί, στην αναζήτηση της αλήθειας, χρειάζεται πρώτα να έχει αμφισβητήσει τους τοίχους της νοητής φυλακής γύρω του και κυρίως μέσα του.

Αν δεν θέλει να αμφισβητήσει όσα έχει εκπαιδευτεί να γνωρίζει, δεν θα φτάσει να αναζητήσει την Αλήθεια, και αν ακόμη την συναντήσει στο διάβα του, δεν θα τολμήσει καν να την κοιτάξει. Κάθε φορά που θα συναντά έστω και ένα ψήγμα της, θα το απορρίπτει χωρίς καν να το αξιολογεί, για να υπεραμυνθεί των παγιωμένων πεποιθήσεών του. Θα αγωνίζεται να προστατέψει το γυάλινο εύθραυστο μικρόκοσμό του, από την εισβολή της αλήθειας, του φωτός, αφού για εκείνον η άγνοια είναι ευτυχία και το φως που θέλει να τον συνεφέρει, το βλέπει ως εχθρό που έρχεται να του χαλάσει τα ψέματα που του δίνουν την ψεύτικη παρηγοριά.

Θέλει κουράγιο και δύναμη, για να δει κανείς την Αλήθεια κατάματα. Χρειάζεται να αμφισβητήσει όλα όσα γνωρίζει και να σταθεί ενώπιόν της γυμνός από ψέματα και πεποιθήσεις. Οι περισσότεροι κόβουν και ράβουν την αλήθεια στα μέτρα τους, στις ήδη υπάρχουσες παγιωμένες πεποιθήσεις του μυαλού τους. Βλέπουν αυτό που τους βολεύει – και όπως τους βολεύει – σε κάθε περίσταση χωριστά. Η έννοια της Αλήθειας, είναι μία έννοια απόλυτα επικίνδυνη για τους παγιωμένους ψεύτικους νόμους που διέπουν τον κόσμο αυτό, και φυσικά τους εξουσιαστές του, αφού όπως είπε ο Ιησούς Χριστός, η Αλήθεια μπορεί να ελευθερώσει τις ψυχές μας.

Οι σοφοί δάσκαλοι των Ελλήνων έλεγαν πως μέσα μας υπάρχουν δυο εαυτοί:
Ο ένας είναι ο κατώτερος, ο εγωιστής, ο βολεμένος, που αρέσκεται στα ψέματα και απεχθάνεται το ζωντανό φως την αλήθειας. Ο άλλος είναι ο θεϊκός μας εαυτός, που βρίσκεται βαθιά κρυμμένος κάτω από τα φολιδωτά στρώματα του ψεύδους, που ο κατώτερος εαυτός μας έχει δημιουργήσει σαν ψευδαισθήσεις για να τον κρατά σε διαρκή λήθη.

Ο θεϊκός μας, πραγματικός εαυτός, γνωρίζει και λαχταρά την Αλήθεια γιατί είναι αθάνατος και αναλλοίωτος. Ο δε ψεύτικος εαυτός, γνωρίζει ότι όπως όλα τα ψεύτικα, έτσι και αυτός θα πεθάνει και θα χαθεί, γι’ αυτό αλλάζει συνεχώς μορφές και δημιουργεί πολλαπλά στρώματα ψευδαισθήσεων καθώς προσπαθεί να εμποδίσει την αλήθεια που βρίσκεται προσωρινά έστω, εγκλωβισμένη κάτω από αυτά τα στρώματα του ψεύδους, να αναδυθεί.

Αν δοθεί το κατάλληλο ερέθισμα, τότε τα μάτια της ψυχής ανοίγουν και το φως του θεϊκού μας εαυτού διαλύει κάθε σκοτάδι, σπάζοντας το γυάλινο μικρόκοσμο των πολλαπλών επιπέδων του ψεύδους. Ο σκιερός κατώτερος εαυτός μας προσπαθεί κρυφτεί σε κάποιο σκοτάδι για να μην τον αφανίσει το φως της Αλήθειας. Η σύγκρουση είναι τρομερή, επώδυνη και κυρίως, απόλυτα μυστική, γιατί συμβαίνει εκεί που κανείς άλλος άνθρωπος δεν μπορεί να δει: μέσα μας.

Οι δύο εαυτοί μας πολεμούν, και αυτή είναι η πιο δύσκολη μάχη, αφού συμβαίνει μέσα στην ίδια συνείδηση. Ο θεϊκός πραγματικός εαυτός μας αναδύει την αλήθεια από τα βάθη του, προσπαθώντας να κινηθεί προς τα επάνω, προς τη θεϊκή πηγή του. Ο άλλος, ο κατώτερος, προσπαθεί να μας τραβήξει προς τα κάτω, προς τη φθαρτή, εγωιστική, φθονερή, φύση που είναι ξένη προς εμάς.

Πολλοί στην διάρκεια της μάχης αυτής, αφήνουν τον κατώτερο εαυτό τους να υπερτερήσει και σιωπούν τη φωνή του θεϊκού εαυτού τους. Η μεγαλύτερη μάχη που μπορεί να δώσει ένας άνθρωπος στη ζωή αυτή, είναι η μάχη με τον ίδιο του τον εαυτό. Η μεγαλύτερη νίκη, είναι η νίκη επί του εαυτού του, ενώ η μεγαλύτερη και χειρότερη ήττα, είναι η ήττα από τον ίδιο του τον εαυτό.

(«Το νικάν αυτόν εαυτόν πασών νικών πρώτη τε και αρίστη, το δε ηττάσθαι αυτόν υφ’ εαυτού πάντων αίσχιστόν τε άμα και κάκιστον») Πλάτων, «Νόμοι», Α΄ 626e)

Σύμφωνα με τη φύση των πραγμάτων, όλα κάποια στιγμή θα γυρίσουν εκεί που ανήκουν. Το ψεύτικο θα γυρίσει στο ψεύτικο και θα πεθάνει μαζί του, ενώ το Αληθινό και άφθαρτο θα γυρίσει στην θεϊκή του πηγή και θα ζει για πάντα.

Το ταξίδι προς την Αλήθεια, για την οποία μας έδωσε ο Ιησούς Χριστός την οδηγία να γνωρίσουμε για να ελευθερωθούμε, δεν συμβαίνει εξωτερικά, αλλά εσωτερικά. Είναι, αν θέλετε, ένα ταξίδι στην άβυσσο της ψυχής μας. Κι όπως ένας μαθητής, δεν θα μπορέσει ποτέ να διδαχθεί κάτι χωρίς τον Δάσκαλο, έτσι λοιπόν και με την Αλήθεια: για να τη γνωρίσουμε, χρειάζεται «εκείνος» που θα μας τη διδάξει. Και «εκείνος» ίσως να μην είναι απαραίτητα ένα πρόσωπο, όπως το έχουμε εμείς στο νου μας. Ίσως να είναι ένα σύνολο από πρόσωπα, λόγους, βιώματα, εμπειρίες, σκέψεις και καταστάσεις.

Όλοι μπορεί να έχουν τα ερεθίσματα να γνωρίσουν την Αλήθεια, το θέμα είναι ποιος την επιλέγει; Ποιος είναι διατεθειμένος να αμφισβητήσει τις παγιωμένες πεποιθήσεις του; Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει την ανελέητη μάχη με τον κατώτερο εαυτό του; Ποιος είναι διατεθειμένος να φτάσει εκεί που το μυαλό και η συνείδηση μαυρίζει; Και τελικά να βρει τον τρόπο να περάσει στην άλλη πλευρά;

Και εκεί, στην άλλη πλευρά, περιμένει σιωπηλά η Αλήθεια. Το Φως. Ο δρόμος και ο τρόπος για να φτάσει κάποιος εκεί, αν πραγματικά το θέλει, θα του αποκαλυφθεί με έναν τρόπο απόλυτα προσωπικό. Και Αυτός που αποκαλύπτει τον τρόπο, είναι Αυτός που είπε:

«Εγώ είμαι ο δρόμος, η Ζωή και η Αλήθεια.»

Αυτός που είναι πάντα μαζί μας, και ρυθμίζει τα πάντα με γνώμονα μόνο το δικό μας καλό.
Αυτός που βρίσκεται δίπλα μας σε κάθε μάχη, σε κάθε χαρά, σε κάθε στεναχώρια.
Αυτός που μας χάρισε την ύπαρξη, βγάζοντάς μας, από τη νέκρα της ανυπαρξίας.

Ιησούς Χριστός Νικά, πάντα, παντού και για πάντα,
άρα το παιχνίδι είναι κερδισμένο εξ αρχής !!!

ΕΛ HUNTER 888

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu