Άχραντε Νύμφη Πάναγνε Δέσποινα Παναγία

Παναγία Δέσποινα, υπό την σκέπην σου πάντες οι δούλοι σου τρέχομεν και παρακαλούμεν Σε οι ανάξιοι. Δέσποινα του κόσμου, ελπίς και προστασία των πιστών, Χαριτωμένη, επάκουσον των παρακαλούντων Σε.

Με την ευκαιρία της εορτής της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου, της μητέρας του Χριστού και μητέρας όλων μας, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ σε Εκείνη.
Πόσες αμέτρητες φορές στη ζωή μας, εμείς οι Χριστιανοί, δεν αναφωνήσαμε σε δύσκολες στιγμές, αγωνίας και φόβου το όνομά Της.. «Παναγιά μου σώσε με» «Παναγιά μου βοήθησέ με» ή απλά και μόνο «Παναγιά μου».
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, πίστη χρειάζεται και η μητέρα μας είναι δίπλα μας. Η αγάπη Της για εμάς απροσμέτρητη και τα θαύματά Της καθημερινά και αμέτρητα ανά τους αιώνες.

Ο Δημοσθένης Λιακόπουλος για την Παναγία μας έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η προσευχή στην Παναγία είναι μεγάλο χάρισμα.
Όποιος έχει τη δύναμη και την εξυπνάδα, να κάτσει να προσευχηθεί στην Παναγία, αυτό είναι μεγάλο προτέρημα. Παντού τρέχει συνέχεια.
Είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει εξουσία να είναι στον παράδεισο και στον παράδεισο δεν είναι… είναι εδώ..
Ζει ανάμεσά μας».

Η ψυχή μας αγαλλιάζει όταν σκεφτόμαστε τη Μητέρα μας. Οι ωραιότεροι ύμνοι για την Παναγία βγαίνουν μέσα από την ψυχή μας και ακούγονται σε κάθε εκκλησία της πατρίδας μας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Οι παρακλητικοί ύμνοι προς τη Θεοτόκο αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δέξαι παρακλήσεις αναξίων σων ικετών».
Διότι ανάξιοι είμαστε όλοι στη ζωή μας και παρακαλούμε την Υπεραγία Θεοτόκο για τη δική μας βοήθεια.
Η Θεοτόκος μας δείχνει το δρόμο προς τον ουρανό, αρκεί να τον διαβούμε, ώστε να γίνουμε άξιοι της αγάπης Της.
Η Παναγία είχε πλήρη αφιέρωση στο Θεό, με ζήλο υπερανθρώπινο και η παράκλησή μας προς Εκείνη εισακούεται όταν η πίστη μας είναι αληθινή και δεν κλονίζεται από αμφιβολίες και δυσπιστίες στη Θεία βοήθεια.
Εκείνος που στηρίζεται ολοκληρωτικά στο Θεό δεν αμφιβάλλει για τη Θεία βοήθειά Του. “Ει δύνασαι πιστεύσαι, πάντα δυνατά τω πιστεύοντι” (Μαρκ. θ΄ 23).
Η Υπεραγία Θεοτόκος δεν υπερηφανευόταν που κατέστη Μητέρα του Θεού και ο βίος της ήταν ταπεινός και απέριττος χωρίς τη δόξα του κόσμου. Η ταπείνωσή Της παραμένει παράδειγμα προς μίμηση για να αποφεύγουμε κάθε εγωιστική διάθεση της ψυχής μας.
Η αρετή της υπομονής δοκιμάζει την πίστη μας και την αντοχή της στους ανέμους της αμφιβολίας και της ολιγοπιστίας και γίνεται γέφυρα ενώσεως με τον Θεό. Διότι η πίστη μας είναι στήριγμα στα δεινά της ζωής μας.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ζωγράφισε τις πρώτες εικόνες της Παναγίας. Η μία από τις τρεις εικόνες της Παναγίας που χάραξε πάνω σε ξύλο και διασώζονται, είναι η Παναγία Σουμελά. Από τις άλλες δύο, η μία βρίσκεται στη Μονή Κύκκου της Κύπρου και η άλλη στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.
Η πίστη, η αγάπη, αλλά και η εφευρετικότητα έχουν προσδώσει στην Παναγία πλήθος ονομάτων τα οποία ξεπερνούν τα τριακόσια.
Τέτοια ονόματα της Παναγίας είναι: Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Γαλακτοτροφούσα, Πλατυτέρα των Ουρανών, Οδηγήτρια, Εσφιγμένη κλπ. Ένα ακόμη είναι το επίθετο «Δεξιοκρατούσα», ή «Δεξιά», όταν κρατάει τον Χριστό στο δεξί της χέρι και όχι προς το μέρος της καρδιάς της.
Υπάρχουν, ωστόσο, και ονόματα της Παναγίας, τα οποία συνδυάζονται με μια ιερή ιστορία. Ένα τέτοιο όνομα είναι της Εικόνας «Άξιον Εστί», η οποία είναι στο Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους και πήρε το όνομα της από θαύμα, όπως λέγεται, που επιτελέσθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ.

Μπορεί, βέβαια, η Θεομήτωρ να έχει εκατοντάδες χαρακτηρισμούς, όμως σε κάθε ναό, μέσα στο ιερό, υπάρχει πάντα η Παναγία η Πλατυτέρα των Ουρανών, όπου απεικονίζεται με τα χέρια ανοιχτά και στη μέση της βρίσκεται η μορφή του Χριστού.
Αναρίθμητα τα θαύματα της Παναγίας μας ανά τους αιώνες, τα οποία βίωσαν και βιώνουν καθημερινά συνάνθρωποί μας και τα οποία συγκλονίζουν! Τι μπορεί να πει κανείς για τη μάνα της ανθρωπότητας! Τη μητέρα όλων μας, που σπεύδει δίπλα σε όσους την επικαλούνται με πίστη και αγάπη. Αμέτρητες οι μαρτυρίες των ανθρώπων εκείνων, που έχουν δεχτεί τις ευεργεσίες Της. Τα θαύματα Της συγκλονιστικά! Η πίστη των αιτούντων τη φιλευσπλαχνία Της, τους έσωσε!

Και ενώ η αγάπη και το έλεος της Δέσποινας του κόσμου για εμάς τους άθλιους και εγωιστές, είναι χωρίς όρια, οι υβριστές της είναι αναρίθμητοι γύρω μας! Ιδέα δεν έχουν για το βαρύ φορτίο της ψυχής τους και το κακό που κουβαλάνε μέσα τους. Ο Θεός να τους δώσει Φώτιση και με μετάνοια και ταπεινοφροσύνη να αλλάξουν τη ζωή τους προς όφελος της ψυχής τους. Ποτέ δεν είναι αργά. Ο άνθρωπος έως την ύστατη στιγμή της ζωής του έχει την ευκαιρία να σωθεί εάν το επιθυμεί βαθιά.

Οι Έλληνες και η Ελλάδα είναι ταυτισμένα με την Παναγία. Υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος στρατηγός του Γένους των Ελλήνων και είναι πάντοτε δίπλα μας, σώζοντας το έθνος.
Στα βυζαντινά χρόνια διέσωσε και ενίσχυσε τους Έλληνες και η παρουσία και η προστασία Της στα τείχη της Κωνσταντινούπολης υπήρξε καταλυτική. Το κοντάκιο «Τῆ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ τά νικητήρια…» βρίσκεται στα χείλη και στις καρδιές όλων μας έως σήμερα.
Το ίδιο έκανε και αργότερα επί Τουρκοκρατίας. Η «δράση» Της καταμαρτυρείται και το ενθαρρυντικό της χαμόγελο στον Κολοκοτρώνη και τους άλλους οπλαρχηγούς στις κρίσιμες μέρες της Επαναστάσεως, έδωσε κουράγιο, δύναμη και ελπίδα.
Η παρουσία Της υπήρξε παρηγορητική και στους ξεριζωμένους Έλληνες του Πόντου και της Ιωνίας καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.
Δεν έλειψε όμως ούτε από το Τεπελένι και τα άλλα μέρη του Αλβανικού μετώπου. Η μαυροφόρα μορφή Της προστάτευε τους στρατιώτες στα πεδία των μαχών και την έβλεπαν μπροστά τους να εξοστρακίζει τα βόλια του εχθρού σαν ασπίδα προστασίας.
Είναι πολλά, αυτά που μπορεί κάποιος να πει για την Παναγία. Ταυτόχρονα όμως, όσα και να πεις για το τίμιο Πρόσωπό της είναι λίγα και πενιχρά. Για αναρίθμητους λόγους και αιτίες, η Παναγία Δέσποινα δεν θα πάψει ποτέ να είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές όλων όσων πιστεύουν σε Εκείνη. Και για όσους Την αγαπούν, μόνο η επίκληση του ονόματός Της γλυκαίνει την καρδιά!
Η Παναγία αγρυπνεί και φροντίζει κάθε άνθρωπο που την επικαλείται σε όλη την οικουμένη. Όλοι λοιπόν που Την αγαπάμε και Τη θέλουμε στην ζωή μας αβίαστα και φυσικά Την παρακαλούμε λέγοντας: «Τήν πᾶσαν ἐλπίδα μου εἰς Σέ ἀνατίθημι μῆτερ τοῦ Θεοῦ φύλαξόν με ὑπό τήν σκέπην σου».

Εύχομαι σε όλους όσους Την τιμούν να χαρίζει την Αγάπη και την Ευλογία Της.
«Θεοτόκε Παρθένε, Χαῖρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ, εὐλογημένη, σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας σου, ὅτι Σωτῆρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.»

Δόξα σοι ο Θεός η μόνη ελπίς ημών δόξα σοι!

ΜΑΡΙΑ ✞Ιησούς Χριστός Νικά✞

photo eurokinissi

  • 93
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...