Μετά την ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Φτάσαμε και φέτος στην κορύφωση του Θείο δράματος με την Σταύρωση,

την προσωρινή νίκη των δυνάμεων του σκότους και την επερχόμενη Ανάσταση, την αιώνια νίκη του φωτός.

Παρατηρώ όμως, πως κάθε χρόνο την περίοδο αυτή, τη διανύουμε όλο και πιο αδιάφορα, χλιαρά. Από αυτά που θυμάμαι τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά δεν τα καταλαβαίναμε τόσο πολύ, όσο τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τη νέα χιλιετία και τον “εκσυγχρονισμό” που πετύχαμε(;;) όλο αυτό άλλαξε…. δεν  έχει τόση διαφορά, ούτε κατάνυξη, ούτε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στην καθημερινή συμπεριφορά των περισσοτέρων μας.

Έχει μετατραπεί σε μια γιορτή, που έχει χάσει το νόημά της και δίνουμε το βάρος στα έθιμα που συνοδεύουν τη  Μεγάλη Εβδομάδα, τα κουλουράκια, τα τσουρέκια, τα κόκκινα αυγά, το αρνί στη σούβλα. Το μόνο που το θυμίζει στον πολύ κόσμο, είναι ο στολισμός των καταστημάτων και το εορταστικό ωράριο, ενώ τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά με τους στολισμούς ένα μήνα πριν τα νιώθουμε πιο έντονα πλέον, σε σχέση με τη  Μεγάλη Εβδομάδα, πόσο μάλλον με τη Σαρακοστή…..κάποτε-όχι πολλά χρόνια πριν- τα σουβλατζίδικα έκλειναν για τις μέρες αυτές, λόγω νηστείας, και τώρα ίσως μόνο από τη Μεγάλη Παρασκευή, κι αυτό γιατί ακολουθεί σε 2 μέρες η πανδαισία της σούβλας……

Αρκετοί προγραμματίζουν και ταξίδια στο εξωτερικό για διακοπές, όχι για προσκυνηματικές εκδρομές στους Αγίους Τόπους, για να κάνουν γιορτές αλλού. Θεωρώ πως αυτό είναι δείγμα της πορείας που πήραμε….”γιορτές”……η Σταύρωση γιορτή…η Ανάσταση, ναι, αλλά η αντιμετώπιση των ημερών αυτών σαν απλές διακοπές, δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας μας…..παραδομένοι πλήρως στα αγαθά και τις απολαύσεις του κόσμου τούτου, ούτε νηστεύουμε, έστω για λίγες μέρες, όχι για να πάμε στον παράδεισο, αλλά σαν μια δοκιμασία του εαυτού μας κατά πόσο-έστω, σε αυτό το λίγο- μπορούμε να απαρνηθούμε τον κόσμο αυτό και ο,τι προσφέρει, ούτε βοηθάμε το συνάνθρωπό μας στην όποια δυσκολία του, βρίζουμε, συκοφαντούμε, δεν προσπαθούμε έστω για τις λίγες αυτές ημέρες να περιορίσουμε κάποιο ελάττωμα ή πάθος μας (ποτό, φαγητό, τσιγάρο, τζόγο)….  

Το βράδι της Ανάστασης όμως, πιστεύω θα μπορούσαμε να κάνουμε μια παραχώρηση στην καθιερωμένη μας συνήθεια και να παραμείνουμε ως το τέλος της λειτουργίας της Αναστάσεως.

Παλιά “βάζαμε τα καλά μας” (άλλες εποχές), αλλά και τώρα ετοιμαζόμαστε με τις ώρες, πάλι ντυνόμαστε επίσημα, οι κυρίες φτιάχνονται (μαλλιά, μακιγιάζ, περιποίηση), παίρνουμε τις καλές μας λαμπάδες και πάμε για δυσανάλογα μικρό χρόνο, σε σχέση με την προετοιμασία, στην εκκλησία….

Δε θα σας “πουλήσω μούρη”, ούτε κήρυγμα θα σας κάνω….. κι εγώ απ΄την πλευρά μου συμμετείχα, όπως ο περισσότερος κόσμος, στην περίπτωση αυτή….μια guest εμφάνιση, όπως θα λέγαμε σε μια ταινία, για 15-20 λεπτά, ένα πέρασμα, ίσα για να πάω να πάρω το φως και μετά τα ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ επιστροφή…..μέχρι πριν καμιά δεκαριά, ίσως και λίγο παραπάνω, περίπου χρόνια όταν και παρέμεινα……και περίπου μισή ώρα μετά την αποχώρηση του πλήθους άκουσα τα λόγια και συγκλονίστηκα: 

“Αναστήτω ο Θεός, και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού, και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν. Ως εκλείπει καπνός εκλιπέτωσαν, ως τήκεται κηρός από προσώπου πυρός. Ούτως απολούνται οι αμαρτωλοί από προσώπου του Θεού και οι δίκαιοι ευφρανθήτωσαν.”

Δηλαδή, Αναστήθηκε ο Θεός και διασκορπίστηκαν οι εχθροί Του και έφυγαν από μπροστά Του αυτοί που Τον μισούν, εξαφανίστηκαν όπως εξαφανίζεται ο καπνός, όπως λιώνει το κερί από τη φωτιά, έτσι χάνονται οι αμαρτωλοί από το πρόσωπο του Θεού και χάρηκαν οι δίκαιοι”.

Τί κάνουμε οι άθλιοι;;;;;

Από τότε προσπαθώ να παραμένω ως το τέλος, εκτός αν δεν μπορώ, λόγω ανωτέρας βίας, όπως πολλοί που τυχαίνει να εργάζονται εκείνη την ώρα.

Λίγα χρόνια αργότερα, μάθαμε και τον πατέρα Σάββα Αχιλλέως, ο οποίος μας επισήμανε ιδιαιτέρως αυτό το σημείο, σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις (που θυμάμαι, ίσως και σε περισσότερες) σε ζωντανές διαδικτυακές εκπομπές του -τότε- prisonplanet.

Επειδή πολύς κόσμος το έμαθε μ΄αυτό τον τρόπο αποδεικνύει αυτό που λέμε, πως η εκκλησία δεν “μιλάει” στον κόσμο, ιδίως τους νέους, με την ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιεί.

Αν αυτό το απόσπασμα, την προτροπή δεν την υπογραμμίζουν, πώς να παραμείνει ο άλλος μετά το “ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ”; Πήραμε το φως, ανταλλάξαμε τις ευχές, “βγάλαμε την υποχρέωση”, άντε πάμε για την μαγειρίτσα τώρα…..έχει καταντήσει σαν την αλλαγή του χρόνου…..αλλάζει ο χρόνος, ανταλλάσσουμε ευχές και πέφτουμε στο φαγητό, έτσι το φτάσαμε και με την Ανάσταση….κι ο ιερέας προσπαθεί ο δύσμοιρος να συγκρατήσει την άτακτη φυγή….όσο και να λέει, να μη φύγουν οι χριστιανοί, ποίος τον ακούει εκείνη την ώρα;;; Ποιός από όλους αυτούς που στρέφουν για να φύγουν, ακόμη κι απ΄το πρώτο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ θα μείνει; Αν αυτό λεγόταν και λίγο πριν ή αμέσως μετά, ίσως κάτι να γινόταν, (δε θα ήθελα όμως να ακουστεί αυτό σαν παρέμβαση στα εκκλησιαστικά θεματα των ακολουθιών και του τυπικού γενικά). 

Αν όμως είχαν προετοιμάσει τον κόσμο, με το να την επισημαίνουν και να την υπενθυμίζουν αυτή τη ρήση κατά τη Σαρακοστή, αλλά κυρίως κατά τα κηρύγματα της Μεγάλης Εβδομάδας, πιστεύω πως αρκετοί θα σκεφτόταν να καθήσουν ώς το τέλος, έστω μια φορά.

Απλά, αν άκουγαν, πως όπως Τον μισούν οι εχθροί Του, συμπεριφέρονται εκείνη των ώρα, τη στιγμή του θριάμβου Του (χωρίς να συζητώ καν, πως τα πάντα καταγράφονται, και τα υπέρ, αλλά και τα εις βάρος μας….αυτό κι αν είναι δείγμα αποστασίας….)

Σε απλή καθομιλουμένη, γιατί είναι κι αυτό μια νίκη όσων μας επιβουλεύονται….δεν καταλαβαίνουμε την απλή καθαρεύουσα, πώς να καταλάβει τα κηρύγματα μια νεολαία, που έχει μάθει να συνεννοείται με greeklish;; 

Ας μένουμε ως το τέλος στην πανηγυρική αυτή λειτουργία…είναι η νίκη Του απέναντι στο θάνατο και τον αφανισμό για το χατήρι όλων μας, που Τον αρνηθήκαμε και Τον σταυρώνουμε καθημερινά….ας συμμετέχουμε στη χαρμόσυνη λειτουργία της νίκης του φωτός έναντι του σκότους. 

Εκείνος υπεβλήθη σε απάνθρωπες δοκιμασίες και στο σταυρικό θάνατο για να μας χαρίσει την αιώνια ζωή κοντά Του, κι εμείς δε μπορούμε να Του διαθέσουμε έστω αυτές τις 2-3 ώρες το χρόνο;;

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

 
(ασήμαντος)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.