Ζοφερό προμηνύεται το μέλλον στη Γάζα, προειδοποιεί ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί

Ο επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε σήμερα ότι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας προμηνύεται δυσοίωνο, καθώς ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ συνεχίζεται για περισσότερες από 100 ημέρες.

Πολλοί κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα δεν είναι πλέον σε θέση να ατενίσουν «το μέλλον στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Φιλίπ Λαζαρινί, μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων στην Ιερουσαλήμ. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν τώρα στον δρόμο, σε αυτοσχέδιες σκηνές φτιαγμένες από κομμάτια πλαστικού ή κοιμούνται ακόμη και στο τσιμέντο», περιέγραψε, επιστρέφοντας από την τέταρτη επίσκεψή του στον θύλακα από την έναρξη του πολέμου.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Γάζα λόγω του πολέμου.

Το 60% των κτιριακών υποδομών του θύλακα έχει καταστραφεί ή υπέστη ζημιές, ωστόσο, σύμφωνα με τον Λαζαρινί, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν ότι δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν στην περιοχή αυτή λόγω των βομβαρδισμών.

«Για εμάς, ο βορράς είναι η επιτομή της ανθρωπιστικής καταστροφής», συνόψισε ο επικεφαλής της UNRWA, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια «έκταση με πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και με συντρίμμια, όπου καμία υπηρεσία δεν λειτουργεί».

Περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 6-14 ετών δεν έχουν καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση. «Ο φόβος μου είναι ότι θα έχουμε μια γενιά χαμένων παιδιών. Θα έπρεπε να μας νοιάζει, αν μιλάμε για ένα μέλλον με ειρήνη, ασφάλεια και συνύπαρξη. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο θα διακινδυνεύουμε το μέλλον», είπε ο Λαζαρινί.

«Όταν μιλάμε για την ανοικοδόμηση της Γάζας, δεν πρόκειται για κάτι σαν αυτά που έχουμε δει παλαιότερα», συνέχισε, αναφερόμενος στους παλαιότερους πολέμους που διαρκούσαν μερικές ημέρες ή εβδομάδες. «Δεν βλέπω καμία χώρα που να δέχεται να κάνει σημαντικές επενδύσεις, καθώς δεν υπάρχει πολιτικό σχέδιο ούτε κάποιος οδικός χάρτης» κατέληξε ο Λαζαρινί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/scr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί