Υπόγεια διαδρομή: Πώς εμπλέκεται η Τουρκία στις επιθέσεις που διαλύουν το Παγκόσμιο Εμπόριο

«Συναγερμός» στην γειτονιά μας...

Εταιρείες που ιδρύθηκαν στην Τουρκία από Ιρανούς χρηματοδοτούν τον εξοπλισμό των ανταρτών Χούτι και λειτουργούν χωρίς συνέπειες υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία συμβάλλει με έμμεσο τρόπο, στις επιθέσεις κατά του παγκόσμιου εμπορίου!

Η Τουρκία γίνεται συνεπώς ορμητήριο και προς την Ερυθρά Θάλασσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Όπως αποκαλύπτει μεταξύ άλλων το Nordic Monitor:

Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε τουρκική εταιρεία για χρηματοδότηση συναλλαγών όπλων στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης για λογαριασμό της Δύναμης Κουντς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν δεν προκαλεί έκπληξη. Πολλές παρόμοιες εταιρείες κοχυλιών, που ιδρύθηκαν στην Τουρκία από Ιρανούς πληρεξούσιους, λειτουργούν χωρίς συνέπειες υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πράγματι, επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Al Aman Kargo İthalat İhracat ve Nakliyat Limited Şirketi, μια εταιρεία εξαγωγών, εισαγωγών και μεταφορών από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) στις 28 Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με τα αρχεία του εμπορικού μητρώου, η Al Aman ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου 2014 από έναν Σύρο υπήκοο ονόματι M. Amin Balid, που κατοικεί στο Χαλέπι, με κεφάλαιο 2 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Το γραφείο της βρισκόταν στη συντηρητική συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

(…)

Η ίδρυση της εταιρείας πραγματοποιήθηκε αφότου η κυβέρνηση Ερντογάν ακύρωσε μια εμπιστευτική τρομοκρατική έρευνα σε σχέση με την Δύναμη Quds του IRGC τον Φεβρουάριο του 2014 (Η Δύναμη Κουντς («Δύναμη της Ιερουσαλήμ») είναι ένας από τους πέντε κλάδους του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) που ειδικεύεται σε αντισυμβατικό πόλεμο και στρατιωτικές επιχειρήσεις πληροφοριών).

Εξουσιοδοτημένη από την προστασία της κυβέρνησης Ερντογάν, η Δύναμη Κουντς επέκτεινε τις επιχειρήσεις της στην Τουρκία και άρχισε να χρησιμοποιεί πιο δυναμικά το τουρκικό έδαφος για να διεξάγει δραστηριότητες στην περιοχή. Η Αλ Αμάν ιδρύθηκε μέσα σε αυτό το επιτρεπτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η εταιρεία αναγνωρίστηκε ως μέρος ενός δικτύου που διαχειριζόταν ο Sa’id al-Jamal, θυγατρική της δύναμης Quds. Έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διευκόλυνση της μεταφοράς εκατομμυρίων δολαρίων στους Χούτι, μια ομάδα υπέρ του Ιράν. Τους τελευταίους μήνες, οι Χούτι έχουν ξεκινήσει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία κοντά στην ακτογραμμή της Υεμένης, διαταράσσοντας την ελεύθερη ροή της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Επομένως η Τουρκία χρησιμοποιείται και σε αυτό το μεγάλο θέμα που έχει ανοίξει στην Μέση Ανατολή! Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται: Όλο αυτό θα της βγει τελικά σε καλό ή θα την στοχοποιήσει ακόμα περισσότερο;;;

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί