ΥΠΕΞ Ιορδανίας: «Η βία θα γεννήσει περισσότερη βία και καταστροφή»

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας αναχωρεί σήμερα για μια ευρωπαϊκή περιοδεία με σκοπό να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες τρόπους για τον τερματισμό του «πολέμου στη Γάζα», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Ιορδανός μονάρχης συναντήθηκε την Παρασκευή με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και είχε εντατικές επαφές με τους ηγέτες αραβικών και δυτικών χωρών, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης, ώστε να μην συρθεί η Μέση Ανατολή σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας.

Η Ιορδανία λέει ότι οποιαδήποτε ενέργεια του Ισραήλ να επιβάλει έναν νέο εκτοπισμό των Παλαιστινίων θα ωθήσει την περιοχή στην «άβυσσο» μιας ευρύτερης σύρραξης. Ο Σαφάντι χαρακτήρισε επίσης «κατάφωρη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου το γεγονός ότι το Ισραήλ μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και αναγκάζει τους κατοίκους της να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ κλιμακώνει τις στρατιωτικές ενέργειές του.

Ο Σαφάντι είπε ότι από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς σκοτώνονται αθώοι πολίτες και αυτό θα φέρει απόγνωση και καταστροφή και όχι ασφάλεια στο Ισραήλ. «Δεν θα οδηγήσει στην ασφάλεια ή την ειρήνη», είπε μετά τη συνάντηση που είχε με την Καναδέζα ομόλογό του. «Θα φέρει την περιοχή στην κόλαση του πολέμου (…) πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «η βία θα γεννήσει περισσότερη βία και καταστροφή».

Το Ισραήλ έχει δώσει διορία στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια, ενόψει της χερσαίας επιχείρησης που ετοιμάζει ο στρατός. Λέει ότι δύο δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι τις 16.00 (τοπική και ώρα Ελλάδας) ώστε να μπορέσει να φύγει ο κόσμος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί