«Ξύπνησε» ξανά το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη: «Κόκκινος» συναγερμός για έναν από τους πιο ενεργούς κρατήρες στον κόσμο

Το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη εισήλθε εκ νέου σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με προειδοποίηση που εξέδωσε η υπηρεσία ηφαιστειακής δραστηριότητας του Γεωφυσικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε στο «κόκκινο» μετά την εκτίμηση της εκρηκτικής δραστηριότητας και των συνδεόμενων με αυτήν κινδύνων, ανέφερε.

Βρίσκεται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής του Μεγάλου Νησιού της Χαβάης, έχει ηλικία μεταξύ 210.000 και 280.000 ετών και αναδύθηκε πάνω από το επίπεδο της θάλασσας πριν από περίπου 100.000 χρόνια. Ιστορικά, είναι το πιο ενεργό από τα πέντε ηφαίστεια που μαζί σχηματίζουν το νησί της Χαβάης. Το Κιλαουέα είναι επίσης ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στη Γη, και η πιο πρόσφατη και συνεχιζόμενη σήμερα έκρηξη ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, όταν αρκετές εστίες άρχισαν να εκλύουν λάβα εντός του Χαλέμα Ουμάου, ενός κρατήρα λάκκου στην καλδέρα της κορυφής του ηφαιστείου.

Το Κιλαουέα είναι το δεύτερο νεότερο προϊόν της θερμής κηλίδας της Χαβάης και το σημερινό εκρηκτικό κέντρο της αλυσίδας υψωμάτων Hawaiian-Emperor. Επειδή δεν έχει τοπογραφική προεξοχή και οι δραστηριότητές του συνέπεσαν ιστορικά με εκείνες του Μαούνα Λόα, το Κιλαουέα θεωρήθηκε κάποτε δορυφόρος του πολύ μεγαλύτερου γείτονά του. Δομικά, το Κιλαουέα διαθέτει μια μεγάλη, αρκετά πρόσφατα σχηματισμένη καλντέρα στην κορυφή της και δύο ενεργές ρηξιγενείς ζώνες, η μία εκτεινόμενη 125 χλμ. ανατολικά και η άλλη 35 χλμ. δυτικά, ως ενεργό ρήγμα άγνωστου βάθους που κινείται κατακόρυφα κατά μέσο όρο 2 έως 20 mm ετησίως.

(ethnos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί