• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ξήλωμα εκ των έσω; Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) θα διερευνήσει τον βίαιο εξτρεμισμό στις τάξεις του

Ξήλωμα εκ των έσω; Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) θα διερευνήσει τον βίαιο εξτρεμισμό στις τάξεις του

Με αφορμή την επίθεση στο Καπιτώλιο η κυβέρνηση Μπάιντεν ξηλώνει τους "ανεπιθύμητους" στην υπηρεσία;

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) θα διερευνήσει τον ενδεχόμενο κίνδυνο από τον εγχώριο βίαιο εξτρεμισμό στις τάξεις του, όπως ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας δεν γνωστοποίησε το λόγο που προκάλεσε την εσωτερική έρευνα στο υπουργείο του, αλλά αναφέρθηκε στην επίθεση που έγινε στο Καπιτώλιο (6 Ιανουαρίου) από υποστηρικτές του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η επίθεση αυτή έκανε φανερή την απειλή που δημιουργούν εξτρεμιστές εντός των ΗΠΑ.

Μία ομάδα από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του DHS «θα αρχίσουν άμεσα μία συνολική επανεξέταση για το πώς θα μπορούσε (το υπουργείο) κατά τον καλύτερο τρόπο να αποτρέψει, να εντοπίσει, αλλά και να αντιδράσει σε απειλές που σχετίζονται με τον εσωτερικό βίαιο εξτρεμισμό στις τάξεις του», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του DHS.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε να διατεθούν κονδύλια για τη διερεύνηση παραπόνων για πεποιθήσεις περί υπεροχής των λευκών σε υπηρεσίες ελέγχου της μετανάστευσης μέσα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας στην πρώτη πρότασή του για τον προϋπολογισμό, την οποία και έκανε γνωστή το μήνα που διανύουμε.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανησυχούν επίσης για το λευκό εθνικισμό και άλλες μορφές εξτρεμισμού στις τάξεις τους αφού εντοπίστηκαν πρώην και εν ενεργεία μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ να έχουν συμμετοχή στην επίθεση που έγινε στο Καπιτώλιο.

Ο Μαγιόρκας ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ότι ο εσωτερικός βίαιος εξτρεμισμός «αποτελεί τον πιο θανάσιμο και διαρκή κίνδυνο σχετικό με την τρομοκρατία για τη χώρα μας σήμερα», προσθέτοντας ότι «πράξεις μίσους και βίαιου εξτρεμισμού δεν θα γίνουν ανεκτές» εντός του DHS.

Ο εσωτερικός εξτρεμισμός αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ερευνών για την επίθεση στο Καπιτώλιο και μέλη δεξιών εξτρεμιστικών ομάδων (Proud Boys, Oath Keepers) βρίσκονται μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν ομοσπονδιακές κατηγορίες, σε σχέση με άσκηση βίας.

photo unsplash