Ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός, παρουσιαστής, σκηνοθέτης και συγγραφέας υποστηρίζει πως τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα πρέπει να γυρίσουν εκεί όπου ανήκουν.
Ο 64χρονος, που έχει γράψει μια σειρά από βιβλία όπου εξιστορεί του μύθους της Αρχαίας Ελλάδας, ανέφερε πως το να επιστρέψουν οι Βρετανοί τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα είναι μια «χειρονομία που θα έδειχνε την κλάση μας».
Ανέφερε επίσης, πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ακριβή αντίγραφα από τα αυθεντικά ώστε να συνεχίσει το Βρετανικό Μουσείο να προσφέρει «μια εμπειρία στον Παρθενώνα» σε συνδυασμό βέβαια με την τεχνολογία που θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια.
Τον περασμένο μήνα με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, πολλοί Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αναφέροντας παρόμοιες απόψεις μ’ αυτή του Στίβεν Φράι.
Μιλώντας στο podcast How to Wow του Κρις Έβανς, ενός εκ των διασημότερων ραδιοφωνικών παραγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Στίβεν Φράι, δήλωσε:
«Έχω αυτό το πάθος πως θα επιστρέψουμε τα Μάρμαρα στην Αθήνα, εκεί όπου ανήκουν. Είμαι υπέρ αυτού και ξέρω πολύ κόσμο που λέει “Εντάξει, τα προσέξαμε” και η αλήθεια είναι πως τα προσέξαμε, αλλά θα ήταν μια πράξη που θα έδειχνε την κλάση μας».
Η έκθεση του Βρετανικού Μουσείου θα μπορούσε να διαμορφωθεί αναλόγως χρησιμοποιώντας πανομοιότυπα αντίγραφα, τόνισε. «Μπορούν να τα φτιάξουν και με επεξεργασία με λέιζερ θα μπορούσαν να τα κάνουν ολόιδια. Έτσι, το Βρετανικό Μουσείο θα συνέχιζε να προσφέρει μια εμπειρία στον Παρθενώνα. Θα μπορούσες να κάνεις τα πάντα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να χρησιμοποιούνται και κράνη ενισχυμένης πραγματικότητας ή ότι άλλο και να παρουσιάζονται μ’ αυτόν τον τρόπο και να δείχνεις και τη μεταφορά».
Στη συνέχεια φαντάστηκε πως θα ήταν η σκηνή της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Ω, αν θα ήταν καλοδεχούμενα… Σου υπόσχομαι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αθηναίοι θα έβγαιναν στους δρόμους για να τα υποδεχθούν. Σημαίνουν τόσα πολλά για τους Έλληνες και αποτελούν μέρος του τί είναι η Αθήνα. Θα ήταν μια πραγματικά αριστοκρατική πράξη και η Βρετανία δεν θα έχει κάνει οτιδήποτε αριστοκρατικό σε διεθνές επίπεδο εδώ και πολύ καιρό».
(newsbeast)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ηχηρή δεξιά ανάρτηση Τραμπ! Θέλει να φέρει τα πάνω-κάτω στις ΗΠΑ;
- Billboard 200: Στην κορυφή των charts οι Κορεάτες BTS με το «ARIRANG»
- Α. Τζιτζικώστας από Ρουμανία: Ο άξονας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας ενισχύει τη γεωπολιτική θέση των 3 χωρών
- Aγορά άνθρακα: Αλλαγές στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών προτείνει η Κομισιόν
- Έκθεση σε φυτοφάρμακα και καρκίνος: Σοκάρουν τα αποτελέσματα έρευνας
- Η Τεχεράνη διαψεύδει την δήλωση Τραμπ σχετικά με αίτημα του Ιράν για κατάπαυση του πυρός
- Η συμβουλή ζωής που έδωσε ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ προς φοιτητές (Vid)
- Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους 121.000 αγρότες ειδικού καθεστώτος
- «Τσάρος» Πούτιν! «Χρυσή» ευκαιρία για την Ρωσία να ενισχύσει τον ρόλο της και στο ήλιο
- Πιερρακάκης: Τα μέτρα που ενεργοποιούνται σήμερα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας διαρκούς στήριξης









