Βρετανικό Μουσείο: 2.000 κλεμμένοι θησαυροί! Δεν έχει γίνει καμία σύλληψη μέχρι στιγμής

Περίπου 2.000 αντικείμενα εκτιμάται ότι έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο, με κάποιους από χαμένους θησαυρούς να έχουν αρχίσει να ανακτώνται, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των επιτρόπων διοίκησης του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.


Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 παραδέχτηκε πως «θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα» ώστε να αντιμετωπιστούν οι κλοπές πριν ακόμα γίνουν.

Παραιτήθηκε ο διευθυντής του μουσείου


Σημειώνεται ότι μέλος του προσωπικού του μουσείου που θεωρήθηκε ύποπτο για τις κλοπές απολύθηκε, ενώ και ο Χάρτβιχ Φίσερ, ο διευθυντής του μουσείου, δήλωσε την παραίτησή του αφού παραδέχτηκε ότι η έρευνα του 2021 -όταν υπήρξαν οι πρώτες αναφορές για κλεμμένους θησαυρούς- διεξήχθη με λάθος τρόπο.

Το Βρετανικό μουσείο, ένα από τα πιο διάσημα πολιτιστικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται υπό πίεση από τη στιγμή που αποκαλύφτηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός θησαυρών δηλώθηκε ότι «λείπουν, έχουν κλαπεί ή έχουν υποστεί ζημιές». Τα εν λόγω αντικείμενα χρονολογούνταν από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. και είχαν φυλαχθεί κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για τις κλοπές»

Ο κ. Όσμπορν δήλωσε ότι «έχουμε ήδη αρχίσει να ανακτούμε ορισμένα από τα κλεμμένα αντικείμενα». «Πιστεύουμε ότι υπήρξαμε θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για να τις αποτρέψουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πού βρίσκονται τα αντικείμενα που χάθηκαν, είπε ότι «ορισμένα μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας συνεργάζονται ενεργά μαζί μας».

Είπε ότι είναι βέβαιος ότι «οι έντιμοι άνθρωποι» θα επιστρέψουν τα αντικείμενα που βρέθηκαν να έχουν κλαπεί, αλλά αναγνώρισε ότι «κάποιοι άλλοι μπορεί να μην το κάνουν».

Το μουσείο συνεργάζεται στενά με την αστυνομία, δήλωσε ο κ. Όσμπορν, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς λείπει. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ασφάλεια του μουσείου πρέπει να βελτιωθεί.

Ερωτηθείς γιατί οι ανησυχίες που εκφράστηκαν το 2021 δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, ο ίδιος σημείωσε πως είναι πιθανό οι ανώτεροι υπάλληλοι του μουσείου να μην θεωρούσαν πως κάποιος υπάλληλος θα έκλεβε θησαυρούς.

Αναγνώρισε ότι το περιστατικό έβλαψε τη φήμη του μουσείου, αλλά δήλωσε ότι επικεντρώθηκε στο να «καθαρίσει το χάος».

Δεν έχει γίνει καμία σύλληψη μέχρι στιγμής


Οι ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας έχουν ανακρίνει έναν άνδρα για το περιστατικό, ωστόσο δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Το μουσείο δήλωσε στη Scotland Yard ότι θησαυροί που καλύπτουν 3.400 χρόνια ιστορίας εξαφανίστηκαν από τα θησαυροφυλάκια του στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Evening Stantard.

Οι κλοπές λάμβαναν χώρα επί σειρά ετών, ενώ ένα κόσμημα αξίας 50.000 λιρών – το οποίο διαφημίστηκε στο eBay για 40 λίρες – είχε καταχωρηθεί προς πώληση ήδη από το 2016.

(με πληροφορίες από ethnos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί