Βρετανία: Το νέο βρετανικό νομοσχέδιο για τη Ρουάντα “δεν θα σταματήσει τα σκάφη”, λέει η πρώην υπουργός Μπράβερμαν

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα λειτουργήσει η προτεινόμενη από την κυβέρνηση νομοθεσία για τη Ρουάντα, στο πλαίσιο σχεδίου για την αποστολή χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη χώρα της ανατολικής Αφρικής.

Ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται αντιμέτωπος με ανταρσία της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού του κόμματος αναφορικά με τις προσπάθειες απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα, με τον υπουργό Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ να παραιτείται χθες μετά την παρουσίαση της νέας νομοθεσίας από τον πρωθυπουργό.

Το νέο νομοσχέδιο θα δίνει οδηγίες σε δικαστές να αγνοούν κάποια τμήματα της Πράξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRA) και προβλέψεις του εθνικού ή διεθνούς δικαίου που ίσως κρίνουν ότι η Ρουάντα δεν είναι ασφαλής χώρα για την αποστολή αιτούντων άσυλο, αν και θα συνεχίζει να επιτρέπεται η υποβολη εφέσεων από πρόσωπα εφόσον ισχύουν συγκεκριμένες συνθήκες.

Η Μπράβερμαν, ο Τζένρικ και οι σύμμαχοί τους λένε ότι αυτό δεν θα είναι επαρκές, με κάποιους να θέλουν η Βρετανία να αποχωρήσει εντελώς από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Ανησυχώ πολύ ότι το νομοσχέδιο στο τραπέζι θα επιτρέψει ένα γαϊτανάκι νομικών διεκδικήσεων και αγωγών», δήλωσε η Μπράβερμαν στο BBC Radio.

«Η πραγματικότητα είναι, και η βασική αλήθεια είναι, ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει και δεν θα σταματήσει τα σκάφη».

Η κυβέρνηση λέει ότι το σχέδιο της Ρουάντα θα αποτρέψει τους μετανάστες από το να πληρώνουν διακινητές για να τους μεταφέρουν από την Ευρώπη στη Βρετανία μέσω της Μάγχης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί