Βρετανία: Νιγηριανός γερουσιαστής επιχείρησε να πάρει νεφρό νεαρού για να το μεταμοσχεύσει στην κόρη του

Σε κάθειρξη εννέα ετών και οκτώ μηνών καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Λονδίνου ο 60χρονος Νιγηριανός γερουσιαστής Ίκε Εκουερεμάντου επειδή επιχείρησε να μεταμοσχεύσει στην κόρη του το νεφρό ενός νεαρού άνδρα, εν αγνοία του τελευταίου.

Ο γερουσιαστής, η σύζυγός του Μπιατρίς και ένας γιατρός που έπαιξε τον ρόλο μεσολαβητή, κρίθηκαν ένοχοι τον Μάρτιο στην κατηγορία ότι οργάνωσαν τη μεταφορά του θύματος στο Λονδίνο. Ο 21χρονος άνδρας από το Λάγκος ήταν πλανόδιος πωλητής και του είχαν υποσχεθεί ότι θα του έβρισκαν δουλειά στη Βρετανία. Η Μπιατρίς Εκουερεμάντου καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών και ο γιατρός Ομπίνα Ομπέτα σε κάθειρξη 10 ετών.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν αντιμέτωποι με την ποινή των ισοβίων. Κρίθηκαν ένοχοι με βάση τη βρετανική νομοθεσία περί σύγχρονης δουλειάς. Ήταν η πρώτη φορά που ο νόμος αυτός εφαρμόστηκε σε μια υπόθεση παράνομης μεταμόσχευσης.

«Όλοι σας παίξατε κάποιο ρόλο σε αυτό το αξιοκατάκριτο εμπόριο», είπε ο δικαστής Τζέρεμι Τζόνσον ανακοινώνοντας την απόφασή του, την οποία οι κατηγορούμενοι άκουσαν ανέκφραστοι. «Το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων είναι μια μορφή δουλείας. Οι άνθρωποι και τα όργανά τους αντιμετωπίζονται σαν υλικά που μπορούν να πουληθούν και να αγοραστούν», σχολίασε.

Η κόρη του ζεύγους, η 25χρονη Σόνια, αθωώθηκε. Ήταν παρούσα στο δικαστήριο σήμερα και χαιρέτισε από μακριά τους γονείς της ενώ οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν από την αίθουσα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί