Βρετανία: Χιλιάδες αιτούντες άσυλο δεν παρουσιάζονται στις αρχές για να απελαθούν στη Ρουάντα

Όπως προκύπτει από κυβερνητικό έγγραφο

Χιλιάδες αιτούντες άσυλο που προορίζονται από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών για απέλαση στη Ρουάντα δεν παρουσιάζονται στις αρχές και δεν διατηρούν επαφή με το υπουργείο.

Από τους 5.700 ανθρώπους που ταυτοποιήθηκαν για απομάκρυνση οι 2.145 “εξακολουθούν να αναφέρονται στο υπουργείο Εσωτερικών και μπορούν να εντοπιστούν για κράτηση“, αναφέρεται.

Το εν λόγω έγγραφο, το οποίο αναρτήθηκε επικαιροποιημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου χθες Δευτέρα, αναγνωρίζει επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στις απελάσεις που προκαλούνται από βουλευτές, οι οποίοι κάνουν παρεμβάσεις την τελευταία στιγμή για να αποτρέψουν τις απελάσεις.

Αυτό είναι το τελευταίο από τα πολλά εμπόδια στο κυβερνητικό σχέδιο που έχει “κολλήσει” για την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, που ανακοινώθηκε πριν από δύο χρόνια, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του με αναχωρήσεις πτήσεων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: “Οπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσουν πτήσεις για τη Ρουάντα μέσα στις επόμενες 10 με 12 εβδομάδες“.

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για την απέλαση στη Ρουάντα αιτούντων άσυλο που εισήλθαν παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Τόρις παρουσιάζουν το νομοσχέδιο ως μέτρο κατά της παράτυπης μετανάστευσης και προβλέπει πως πρόσφυγες και μετανάστες, από όπου κι αν κατάγονται, θα απελαύνονται στη Ρουάντα αν έχουν εισέλθει παράνομα στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως με πλεούμενα, διασχίζοντας τη Μάγχη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA-EFE)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί