“Βράζουν” οι ΗΠΑ: Οι οπαδοί τις απόσχισης του Τέξας ισχυρίζονται ότι πλησιάζει το «Texit»

Ένας από τους πιο γνωστούς οπαδός της απόσχισης του Τέξας ισχυρίστηκε ότι η απόσχιση της πολιτείας Lone Star από την Ένωση - ένα κίνημα που ονομάστηκε "Texit" - "θα μπορούσε να είναι απολύτως πιο κοντά από ό, τι νομίζουμε" εν μέσω της μάχης του κυβερνήτη Greg Abbott με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τον έλεγχο των συνόρων με το Μεξικό.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το Texit είναι στο μυαλό όλων, τόσο εκείνων που είναι υπέρ όσο και εκείνων που είναι εναντίον του», δήλωσε ο Daniel Miller, πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος του Τέξας στο podcast του «Texas News».

«Το ζήτημα των συνόρων βρίσκεται πρώτη γραμμή των ειδήσεων και το “Texit” έχει γίνει η φυσική λογική επέκταση του τι συμβαίνει κάτω από τα σύνορα», είπε.

«Είμαστε στη δίνη του να πάρουμε αυτό για το οποίο πάντα μιλούσαμε, το οποίο είναι μια δεσμευτική ψηφοφορία – μια ψηφοφορία για να γίνει το Τέξας ένα αυτοδιοικούμενο ανεξάρτητο έθνος», ανέφερε ο Μίλερ.

Ενώ συνέχισε επαινώντας τον Άμποτ, για τη δήλωσή του ότι το δικαίωμα αυτοάμυνας της πολιτείας Lone Star «αντικαθιστά οποιαδήποτε ομοσπονδιακά νομοθετήματα για το αντίθετο» και την άρνησή του να αφαιρέσει το φράγμα από συρματόπλεγμα, παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ότι ήταν αντισυνταγματικό.


Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης υποστήριξε ότι επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει το Τέξας από μια εισβολή μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα, η πολιτεία έχει τη «συνταγματική εξουσία να υπερασπιστεί» τον εαυτό της.

Ο Μίλερ επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα στο podcast του την Τρίτη.

«Κάθε φορά που το Τέξας προσπαθεί να κάνει κάτι για να εξασφαλίσει τα σύνορα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έρχεται και παρεμβαίνει, ή έχουν προηγουμένως καταστήσει τις προσπάθειες του Τέξας τόσο χωρίς δυνατότητες, ώστε ουσιαστικά οι Τεξανοί – το στρατιωτικό τμήμα του Τέξας και το τμήμα δημόσιας ασφάλειας – να λειτουργούν ως βοηθητικοί για τη συνοριακή περιπολία, οι οποία έχει εντολές να τους αφήσει [τους μετανάστες] να περάσουν, να τους βάλουν σε λεωφορεία και αεροπλάνα και να τους στείλουν παντού», είπε.

Ο Μίλερ δήλωσε επίσης στο Newsweek ότι είναι βέβαιος ότι περισσότεροι κάτοικοι θα ψηφίσουν «ναι» σε μια δημοσκόπηση για το αν η πολιτεία πρέπει να αποσχιστεί.


Πρότεινε επίσης στο podcast του ότι η μάχη για τα σύνορα μπορεί να ωθήσει άλλες πολιτείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο απόσχισης, επισημαίνοντας ότι 25 Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες έχουν υπογράψει επιστολή υποστήριξης του Άμποτ.

«Μήπως αυτό σημαίνει τότε ότι θα δούμε την απόσχιση όχι μόνο του Τέξας, αλλά και των υπόλοιπων πολιτειών, αυτών των άλλων 25, και τι σημαίνει αυτό για την Ένωση;» Ο Μίλερ ρώτησε στους ακροατές του.

«Είναι ενδιαφέροντες οι καιροί που ζούμε», είπε. «Και νομίζω ότι οδεύουμε προς ένα μέρος όπου υπάρχει πέρα από μια συνταγματική κρίση».

Ωστόσο, τα σχόλια του Μίλερ έρχονται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας αρνήθηκε να ακούσει μια υπόθεση που άσκησε η αυτονομιστική ομάδα, αφού το πολιτειακό GOP απέρριψε την αίτησή της να συμπεριληφθεί ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της πολιτείας σε επερχόμενη ψηφοφορία.

Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου του Τέξας δεν έδωσαν λόγο για την απόφασή τους, αλλά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ισχυρίστηκε ότι η αναφορά της ομάδας δεν υποβλήθηκε εγκαίρως και οι 139.000 υπογραφές δεν ήταν έγκυρες επειδή έγιναν ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τον Independent.

(με πληροφορίες από new york post / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί