«Η συμφωνία είναι μια απτή συνεισφορά σε ένα οικονομικά βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, το οποίο μπορεί να ζει ειρηνικά και αρμονικά με τους γείτονές του», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας σε χθεσινή ανακοίνωσή του.
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η Βραζιλία, η οποία αναγνωρίζει ένα παλαιστινιακό κράτος και επέτρεψε την ίδρυση παλαιστινιακής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας το 2010, επικύρωσε την Παρασκευή τη συμφωνία μεταξύ Mercosur, του εμπορικού μπλοκ της Νότιας Αμερικής και της Παλαιστινιακής Αρχής που είχε υπογράψει το 2011.
Η Ουρουγουάη υποστήριξε τη συμφωνία για την Παλαιστίνη, ανέφερε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι υπήρξε μικρή αντίσταση αφού η Mercosur έχει παρόμοια συμφωνία με το Ισραήλ.
Δεν κατέστη σαφές αν άλλα κράτη μέλη της Mercosur θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βραζιλίας. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αργεντινής του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι δεν το έχει πράξει. Το υπουργείο Εξωτερικών της Παραγουάης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Μπραζίλια, Ιμπραχίμ αλ Ζεμπέν, χαρακτήρισε την απόφαση της Βραζιλίας «θαρραλέα, υποστηρικτική, που έρχεται την κατάλληλη στιγμή».
Είναι «ο αποτελεσματικός τρόπος για να υποστηριχθεί η ειρήνη στην Παλαιστίνη», δήλωσε στο Reuters, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Παλαιστίνης και Mercosur, επί του παρόντος μόλις 32 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, θα αυξηθεί.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κρίσιμες ώρες στις ΗΠΑ: Μόνο τότε θα δοθούν επιδόματα σε εκατομμύρια Αμερικανούς που τα χρειάζονται
- Ηράκλειο: Παραδόθηκαν τα τρία αδέλφια για το μακελειό στα Βορίζια
- Χανιά: Ανοίγουν αύριο Τετάρτη τα σχολεία στο Ζαρό, με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα στα Βορίζια
- Αυτή είναι η απάντηση του Πούτιν στις επιθέσεις σε διυλιστήρια της Ρωσίας
- Η πρόεδρος του Μεξικού αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας της
- 6.000 γέφυρες σε όλη την Ελλάδα – Καταγραφή των γεφυρών της Κεντρικής Μακεδονίας από την Περιφέρεια
- Η Τσεχία έχει νέα κυβέρνηση με αρχηγό! Τι θα γίνει τώρα με την Ουκρανία
- Έκανε τατουάζ τις φακίδες που πάντα ονειρευόταν και δίχασε το διαδίκτυο – Δείτε βίντεο
- Η Κιμ Καρντάσιαν κατηγορεί το ChatGPT για την αποτυχία της στις εξετάσεις νομικής
- Οι θησαυροί του Τουταγχαμών παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο









