«Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε, λέει η Ταγιάν Μοράες, κάτοικος του Πόρτο Βέλιο, της μητρόπολης της βραζιλιάνικης Αμαζονίας η οποία έχει τυλιχθεί σε ένα παχύ νέφος καπνού.
«Ο καπνός καταστρέφει τη μύτη μας (…) Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό και να ανάβουμε συσκευές καθαρισμού του αέρα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η 30χρονη δασκάλα.
«Είναι τρομερό, χθες ξύπνησα τα μεσάνυχτα και τα μάτια μου έτσουζαν εξαιτίας του καπνού που έμπαινε μέσα στο σπίτι μου», λέει ο 62χρονος συνταξιούχος Κάρλος Φερνάντες.
Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως το Πόρτο Βέλιο βιώνει φέτος «το χειρότερο επεισόδιο καπνού» στην ιστορία του και λέει πως ευθύνονται γι’ αυτό οι πυρκαγιές «στις αγροτικές ζώνες», όπου κτηνοτρόφοι βάζουν φωτιά για να καθαρίσουν βοσκοτόπια.
Η κυβέρνηση της πολιτείας άρχισε εκστρατεία μέσω του Ίντερνετ καλώντας τον πληθυσμό να καταγγείλει τις παράνομες πυρκαγιές.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από τους δορυφόρους του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών INPE, ενός δημόσιου οργανισμού, ο φετινός Ιούλιος ήταν για την πολιτεία Ροντόνια ο χειρότερος εδώ και 19 χρόνια όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, καθώς εντοπίσθηκαν 1.618 εστίες.
Και η κατάσταση δεν σταματά να επιδεινώνεται, καθώς 2.114 πυρκαγιές έχουν ήδη καταγραφεί από την 1η ως τις 19 Αυγούστου.
Από την 1η Ιανουαρίου ως τις 19 Αυγούστου, οι εστίες πυρκαγιάς αυξήθηκαν κατά 87% σε σχέση με το 2023 στην Αμαζονία της Βραζιλίας, στην οποία επικρατεί εδώ και μήνες ξηρασία.
Άλλες πόλεις της περιοχής υπέφεραν επίσης ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες από τον καπνό, όπως η Μανάους, η μεγαλύτερη μητρόπολη της Αμαζονίας, όπου ο δημόσιος οργανισμός υγείας Fiocruz συνέστησε στους πολίτες να φορούν μάσκα προστασίας όταν βγαίνουν στο δρόμο.
Σύμφωνα με τις αρχές της πολιτείας Ροντόνια, ο καπνός, στον οποίο έχει βυθισθεί η πρωτεύουσά της, προέρχεται επίσης από πυρκαγιές στη Βολιβία, προς δυσμάς, και στη γειτονική πολιτεία Αμαζόνας, βόρεια.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Απίστευτο! Πανεπιστήμιο στο Τενεσί θα διδάσκει αμερικανική ιστορία με… «Grand Theft Auto»
- Κελάρια και κουζίνα 2.200 ετών ανακαλύφθηκαν στην αρχαία ελληνική πόλη Σπάρτη της Μικράς Ασίας
- Ηράκλειο: Τρίχρονο αγοράκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ
- Νάουσα: Η Ελλάδα στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς κομπόστας ροδάκινου
- Η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην πρόταση Πούτιν για την Νέα Συνθήκη
- Πρακτική άσκηση για νέους επιστήμονες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
- Τι θα είναι στο επίκεντρο της ομιλίας του Τραμπ στον ΟΗΕ
- Η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι ΗΠΑ στον Πούτιν
- Γερμανός πουλάει το «μαγικό» σκωτσέζικο κάστρο του 12ου αιώνα σε τιμή ευκαιρίας… Ο τραγικός λόγος της απόφασης
- Ο πρόεδρος της Συρίας επανέλαβε το αίτημά του η Ουάσιγκτον να άρει επισήμως τις κυρώσεις
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

συμβουλιο της επικρατείας

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΟΙΚΟΔΟΜΗ

ΕΜΠΟΡΙΟ

ΔΑΝΕΙΑ

ΔΥΠΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ


ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
