• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βουλιάζει η οικονομία- Οι φόβοι της Ελλάδας και το πολεμικό ομόλογο

Βουλιάζει η οικονομία- Οι φόβοι της Ελλάδας και το πολεμικό ομόλογο

Μεγάλη μάχη για την επόμενη ημέρα δίνεται σχετικά με την οικονομία. Ολες οι προβλέψεις δείχνουν ότι η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη θα προκαλέσει ύφεση παγκοσμίων διαστάσεων, και μάλιστα πολύ χειρότερη από αυτή του 2008.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αλλά και ο ΟΗΕ μόλις χθες έκαναν λόγο για τεράστια οικονομική κρίση και για απώλεια τουλάχιστον 25 εκατ. θέσεων εργασίας.

Τα πάντα έχουν καταρρεύσει, οι αγορές κλυδωνίζονται, η ναυτιλία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, η κατανάλωση είναι σε πτώση και κάθε οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει μιας και 3 δις άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα.

Οι ηγέτες όλων των χωρών καλούνται να πάρουν πολύ σημαντικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα καθώς μια ύφεση τεραστίων διαστάσεων μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις αλλά και οικονομική καταστροφή που δύσκολα θα αναστραφεί.

Ηδη στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς πάει να γίνει και προχωρούν σε παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να φτάσουν τα 7-8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Κάθε οικογένεια θα λάβει επιταγή 1.200 ευρώ, ενώ η FED κόβει ζεστό χρήμα προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την οικονομία.

Στην Ευρώπη, πέραν της γενναίας απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων 750 δις ευρώ, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διστακτικές.

Πολεμικό ομόλογο τώρα
Μια δειλή απόφαση για χορήγηση 400-450 δις ευρώ αλλά με τη μορφή πιστοληπτικής γραμμής, δηλαδή μνημόνιο, είναι τόσο αστεία που δεν συζητείται καν ως σοβαρή προσπάθεια αναχαίτησης της κρίσης. Σήμερα θα συζητηθεί η πρόταση ηγετών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την έκδοση κορονο-ομολόγου. Ουσιαστικά για ένα ευρωομόλογο σαν κι αυτό που ποτέ η ΕΕ δεν έβγαλε όταν η Ελλάδα ικέτευε για σωτηρία.

Μια έκδοση αυτού του «πολεμικού ομολόγου» είναι επί της ουσίας εκτύπωση χρήματος προκειμένου να αποφευχθεί ακόμη και κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Μόνο με μια γενναία παρέμβαση θα μπορέσει και η Ελλάδα να ξεφύγει από το σπιράλ θανάτου που στήνεται γύρω από την επιδημία.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων είναι απλό τσιρότο σε μια μεγάλη πληγή ενώ και τα 12 δις που θα εξασφαλίσει από το έκτακτο QE της ΕΚΤ δύσκολα μπορεί να επαναφέρει την οικονομία σε ενάρετη τροχιά.

Ηδη εκφράζονται φόβοι για το κατά πόσο θα αντέξουν οι τράπεζες, ειδικά σε περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα 2015 με εκροή καταθέσεων.

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής»:

Παγκόσμια ύφεση αναμένουν πλέον για το 2020 οι οικονομολόγοι κορυφαίων διεθνών τραπεζών, εκτιμώντας πως το βάθος της θα είναι λιγότερο οδυνηρό σε σχέση με τις ισχυρές υφέσεις που βίωσε ο κόσμος το 1981-1982 και 2008-09, αλλά θα είναι ισχυρότερη των ηπιότερων υφέσεων του 2001 και των αρχών της δεκαετίας του 1990.

Αγορές και αναλυτές αναρωτιούνται πλέον αν οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών αλλά και τα δημοσιονομικά πακέτα των κυβερνήσεων που ξεπερνούν συνολικά τα 9 τρισ. δολ. θα μπορέσουν τελικά να «γυρίσουν» τις οικονομίες, καθώς, όπως εκτιμούσαν και ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων, η αλήθεια είναι ότι «όσα λεφτά και να πέσουν από τον ουρανό, αυτά δεν θεραπεύουν τον ιό».

Σύμφωνα με μια άτυπη ενημέρωση της Goldman Sachs σε 1.500 θεσμικούς επενδυτές της πάντως η αμερικανική τράπεζα εκτίμησε πως κατά τις επόμενες οκτώ εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση του κορωνοϊού (Covid-19), ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές που κατέρρευσαν σημειώνοντας απώλειες 23 τρισ. δολ. (28 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών) σε λιγότερο από έναν μήνα θα ανακάμψουν στο 2ο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, αν η ταχύτατη εξάπλωση του Covid-19 συνεχιστεί και στο τρίτο τρίμηνο, τότε η ύφεση θα είναι βαθύτερη και το σοκ για τις αγορές και τις οικονομίες ισχυρότερο.

in.gr / photo eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •