Αυτό, εάν υποβληθεί μια τέτοια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ.
Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ενώ το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της, που ανήκει στη ρωσική LUKOIL, παρέχει πάνω από το 60% του καυσίμου που χρησιμοποιείται στη χώρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς τη συμμετοχή συμμάχων στην Ευρώπη, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, έχει απορρίψει τα σχέδια για απαγόρευση εισαγωγών ενέργειας, μια στάση που υποστήριξε ο Πέτκοφ.
«Η Βουλγαρία θα στήριζε κάθε είδους μέτρα, γιατί είμαστε πραγματικά κατά του πολέμου, αλλά για αυτά τα δύο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ίσως θα ζητούσαμε μια εξαίρεση… Δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές τώρα, είμαστε πολύ εξαρτημένοι», είπε ο Πέτκοφ.
«Υποστηρίζουμε πλήρως τον ουκρανικό λαό, υποστηρίξαμε το πρώτο πακέτο κυρώσεων, είμαστε ανοιχτόμυαλοι και για άλλες κυρώσεις, όμως αυτές τις δύο κυρώσεις, θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να τις δεχθούμε ως οικονομία και ως χώρα», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση συνασπισμού θα αρχίσει επίσης να αγοράζει 1,5 εκατομμύριο τόνους σιταριού για να ενισχύσει τα αποθέματά της μέχρι τη συγκομιδή του επόμενου έτους και να αποφύγει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από πιθανά ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία. Η Βουλγαρία δεν σκοπεύει πάντως να απαγορεύεσει τις εξαγωγές σιταριού, πρόσθεσε, αλλά θα αυξήσει και τα αποθέματά της σε καλαμπόκι και ηλιόσπορους.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα και αποτροπής αυξήσεων στα τρόφιμα ζητά ο Κ. Αρβανίτης
- Βραζιλία: Βελτιώνεται η υγεία του πρώην προέδρου Μπολσονάρου – Εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική
- Περού: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Μιράγιες
- Ν. Κεραμέως: Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό – Ωφελημένοι 400.000 εργαζόμενοι
- Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων αιτήσεων ωφελούμενων εργαζομένων για τη νέα δράση κατάρτισης της ΔΥΠΑ
- Ο πρόεδρος της Κολομβίας κατηγορεί τον Ισημερινό ότι βομβάρδισε παραμεθόριες περιοχές της χώρας
- Κ. Χατζηδάκης: 5,3 δισ. για περιβάλλον, στέγαση, μεταφορές – Ποιοι θα ωφεληθούν
- «Πολύ μεγάλος παίκτης» η Ρωσία – Τα γεγονότα αποκάλυψαν την πραγματικότητα
- Το Ισραήλ λέει πως θα βρει και θα εξουδετρερώσει τον Μοτζάμπα Χαμενεΐ
- Κι όμως, μια πολυεδρική επιφάνεια από χάλυβα μπορεί να γίνει λεία σφαίρα μέσα σε 6 δευτερόλεπτα (BINTEO)









